Antonio Marin i Marko Livaja.

 NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
KAKAV ĆE BITI PRISTUP?

Šibenik ima dobru suradnju s Dinamom, ali i s Hajdukom: Tu su ‘modri projekt‘, zakleti hajdukovac...

O pristupu sportu akteri najbolje lekcije dvojica su legendarnih Šibenčana Aco i Dražen Petrović
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. svibanj 2022. 17:21

Šibenik je upao u žarište raspleta HNL-a i danas igra utakmicu bez koje bi mu život biti puno jednostavniji. Rezultatski potučen i samopouzdanjem uzdrman nakon što je od osam ligaških susreta poražen u sedam, popravio je krvnu sliku s tri boda u Puli i taman bi mu za mirniji i studiozan pristup ljetnom prijelaznom roku te redizajnu ekipe dobro došao lagani finiš. Umjesto nirvane na Šubićevcu zvone zvona i odjekuju trube, najavljuju boj u kojem Šibenik, ni kriv ni dužan, ima dvoboj za naslov prvaka, dakako, ne svoj nego Hajdukov.

Veliki pritisak

Ima Šibenik dobru suradnju s Modrima, čiji su igrači Marin, Vidović i Julardžija na posudbi, ujedno i s Hajdukom, koji mu je dao Skorupa, s klupe ga vodi zakleti hajdukovac Dean Računica, a u momčadi je niz igrača koji su stasali kroz splitsku školu poput centarfora Delića, braniča Batarela

image

Dean Računica s trenerom Hajduka Valdasom Dambrauskasom

BOZIDAR VUKICEVIC CROPIX Cropix

U Šibeniku igra i Suad Sahiti, brat Emira s Poljuda. Iako je dobio zadnju utakmicu u Puli, daleko je od dobrog trenutka i zato je za njega to hod po mukama. U nekom drugom kontekstu, kad je igrao u formi i imao atmosferu, znao je namučiti, pa i svladati Dinamo, a sada je još i pod pritiskom s kakvim se ni mnogi koji se bore za trofeje nisu kadri nositi. Kako će reagirati?

Pod najvećim povećalom je Antonio Marin, nekad Dinamov projekt, koji se tek u Šibeniku vratio uzlaznoj stazi karijere i čiji potez može biti specijalno neugodan za Čačićevu ekipu. Marin je dinamovac po ugovoru i srcu, očekuje povratak na Maksimir, a danas izlazi na teren sa zadaćom da zakoči Dinamo. Vrhunski ispit karaktera. Dino Skorup je iz Hajduka na posudbi i njemu je tisuću puta lakše jer istodobno će igrati i za Šibenik i za Hajduk, pa kad on kaže da je dobio 500-600 poruka i poziva, da je ugasio mobitel i društvene mreže jer nije mogao podnositi presiju, možemo samo zamisliti kako je Marinu i koliko je ovih dana bio tražen. No, sportaš je sportaš, pravi profesionalni nogometaš koji sanja veliku karijeru nikad ne pristaje na kalkulacije i uvijek daje sve za dres koji nosi, pa je i Marinu to ideja vodilja. Ali, nije mu lako i nije privilegij biti mu u koži… U sličnoj poziciji naći će se i mlađahni playmaker Ivica Vidović, dok je za Julardžiju pitanje koliko će igrati…

O pristupu sportu akteri najbolje lekcije dvojica su legendarnih Šibenčana Aleksandar i Dražen Petrović. Nakon odlaska iz Cibone u Real, Dražen je u Zagrebu igrao za Madriđane i u završnici susreta imao dva slobodna bacanja kod minimalne prednosti Cibone. Aco ga je molio da promaši jer Cibosi imaju dobre premije, a Real će svejedno proći dalje u uzvratu.

- Samo se nasmijao i ubacio oba - ispričao je Aco kako je prošao s tim zahtjevom jer Dražena na terenu nije zanimao nitko i ništa, ni brat, ni empatije prema klubu, čija je bila najveća legenda.

Šibenik nije ekipa zvijezda, zato mu je i Ivan Delić toliko bitan, on kao hajdukovac nema moralnih dvojbi, ali ima zdravstvene probleme. Gotovo cijeli tjedan nije trenirao zbog viroze, pa to svi koji gledaju utakmicu trebaju imati u vidu. Jasno da se od autora devet golova i devet asistencija očekuje puno, no koliko će biti sposoban dati? Cijeli je Šibenik u fokusu, ali Marin, Vidović, Skorup, Delić, Sahiti i vratar Rogić jer golmani su često presudni, pod specijalnom su pozornošću.

Šampionska utakmica

Međutim, to je samo jedna, čak ne i glavna strana utakmica. To što je Šibenik mogao je biti i Slaven Belupo, i Gorica ili Istra, kome god je ždrijeb namijenio da bude domaćin Modrima u pretposljednjem kolu. Dinamo i njegovi igrači odlučujući su akteri. Dok će domaćine promatrači najviše valorizirati po angažmanu i odnosu prema igri, Dinamove zvijezde i oni koji to žele biti ocijenit će se po učinku. Igraju šampionsku utakmicu, a kad je tako najviše moraju pokazati oni koji su najbolje plaćeni i imaju najbolji status - Petković, Oršić, Ademi i Ivanušec. To su danas ljudi od kojih se očekuje da riješe Šubićevac, na njih će biti “bačena” svjetla kamera!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 23:00