Savlje igrača Šibenika 

 GORAN MEHKEK Cropix
STAROSJEDIOCI NA DNU

Šibenik pokazao da velike promjene ne donose ništa dobro. Trebaju li Lokosi i ostatak ekipe biti zabrinuti?

Kontinuitet ispred promjena, tako bi se mogli opisati dosadašnji uspjesi Carevićeve momčadi
Piše: Toni RoićObjavljeno: 26. kolovoz 2024. 17:24

Nakon četiri odigrana kola HNL-a još je prerano za utemeljenije zaključke i dugoročnije prognoze, osim da je Dinamo prvi favorit za prvaka, ali ne može se pobjeći od činjenice da je većina klubova starosjedilaca slabija nego prošle sezone, kako po igri i dojmu, tako po rezultatima. Odlično je takvu situaciju iskoristio povratnik u ligu Šibenik, koji je već ostvario tri pobjede i time debelo nadmašio i vlastita očekivanja.

- Mnogo lakše se privikavati na HNL s devet bodova u džepu - kazao je trener Šibenčana Mario Carević, koji je fantastičnu formu svoje momčadi iz drugog ranga (15 pobjeda u 16 utakmica u 2024.) prenio i na prvi.

U tom pobjedničkom mentalitetu krije se vjerojatno i jedan od važnijih razloga ovako dobrog starta Šibenčana, koji su malo i mijenjali sastav, a doveli su dva iskusna veterana, Santinija i Zutu, koji su baš u najnovijoj pobjedi protiv Lokomotive uz vratara Đakovića bili najbolji pojedinci.

image

Savlje igrača Šibenika

GORAN MEHKEK Cropix

Kontinuitet ispred promjena, moglo bi se tako opisati dosadašnje uspjehe Šibenika nasuprot klubova kao što su Lokomotiva, Gorica ili Slaven Belupo, koji su izgubili i promijenili više od 10 igrača iz prošle sezone i sada muku muče kao uloviti formu, a nitko od njih još nema prvenstvenu pobjedu. Nije daleko od njih ni Osijek, čiju sportsku politiku prodaje najboljeg igrača i strijelca Ramona Miereza uoči ključnih europskih utakmica nitko ne može shvatiti. Istra 1961 i Varaždin su došli do premijerne pobjede, ali i oni su izgubili neke ključne igrače, tako da se i kod njih mogu očekivati oscilacije u prvoj četvrtini prvenstva, a možda i dulje.

Ono što je važno pitanje za sve jest koliko ih treba zabrinuti loš start? Možda je Lokomotiva najbolja za analizu jer oni već godinama dožive osipanje kadra, prodaju najbolje igrače, a onda trener Silvijo Čabraja “izmisli” nove i još mlađe i Lokomotiva završnicu prvenstva dočeka u borbi za europske pozicije. Na Kajzerici sigurno vjeruju da će se povijest ponoviti...

image

Mario Carević

GORAN MEHKEK Cropix

Ni ostalim klubovima nije strano ovo što im se trenutno događa. Gorica je prije dvije godine prvi dio lige završila kao uvjerljivo posljednja, kasnije je imala i dvoznamenkasti zaostatak za devetim mjestom, ali je ipak u konačnici prestigla Šibenik i zadržala se u elitnom rangu. O Istrinim devetim mjestima godinama se pisalo kao poziciji koju ne daju nikome, a i aktualni fenjeraš Slaven Belupo imao je teških razdoblja u zadnjih nekoliko godina, pa se spašavao u zadnjem kolu kao onda kad je Varaždin posljednji put ispao iz najvišeg ranga (proljeće 2021.).

Kada se sve ovo svede pod zajednički nazivnik, stvori se prognoza da bi ovo mogla biti izuzetno neizvjesna sezona u borbi za ostanak u ligi. Baš svaki osvojeni ili izgubljeni bod mogao bi na kraju presuditi, a završnica ljetnog prijelaznog roka, koji traje do 5. rujna, mogla bi biti izuzetno bitna. Svi klubovi još pregovaraju i maštaju o pojačanjima, koja bi im mnogo donijela nakon svih odlazaka i gubitaka u pauzi između dvije sezone...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:00