DAVID KLEIN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA David Klein/Zuma Press/Profimedia
ŠIBENČANI SVE PRATE

Srušili su Dinamo s Petkovićem, hoće li i Hajduk bez Livaje? Bijelima prijeti težak udarac u dalmatinskom derbiju

Ozljeda najboljeg Hajdukovog nogometaša na poljudskom srezu s Walesom prati se i na Šubićevcu
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 29. ožujak 2023. 10:29

I Šibenčani su za zanimanjem pratili subotnji dvoboj Vatrenih na Poljudu protiv Walesa. Dobar dio njih bio je na stadionu, među 30 tisuća navijača koji su bili dvanaesti igrač Dalićeve reprezentacije. Rastužio ih je Broadhead golom u nadoknadi za 1:1 i gubitak važnih bodova u pohodu na novi Euro. U poljudskom remiju ozlijedio se Marko Livaja. Hajdukov majstor izašao je u nastavku s bolnim grčem na licu, informacije govore da je ozljeda kuka uslijed pada ozbiljnija nego li se mislilo. Najbolji strijelac HNL-a zbog toga nije ni putovao za Tursku, ostao je na terapijama u Splitu. U pitanju je i nastup u subotnjem dalmatinskom derbiju na Šubićevcu...

Iako nikome tko istinski voli sport Livajina ozljeda nije pala dobro, u slučaju njegovog neigranja u subotu na Šubićevcu šanse Šibenika za pozitivan rezultat rapidno rastu. Zna se koliko Livaja znači za igru i rezultate Hajduka, nosi Bijele od povratka iz Grčke svojim golovima, asistencijama, od kojih su većina odlučujući. Ove sezone upisao je 17 golova i 8 asistencija.

Šibenik se za Hajduk priprema uobičajeno, ali sigurno da priprema trenera Čanadija za susjedski derbi nije ista ako Livaja neće nastupiti.

image
VOJKO BASIC Cropix

Hajdukov talisman od povratka iz AEK-a u veljači 2021. igrao je u šest utakmica protiv Šibenika, pritom postigavši četiri gola. U svom prvom nastupu protiv Narančastih u završnici sezone 2020./21. ugradio je gol u pobjedi 2:0 na Šubićevcu, potom je 29. siječnja 2022. zabio dva gola (oba iz jedanaesterca) u pobjedi 3:1 također na Šubićevcu, a posljednji pogodak protiv društva iz Krešimirovog grada Livaja je postigao nedavno, na otvaranju proljetnog dijela sezone, u Lekinom debiju na klupi Splićana. Livaja je u završnici iskoristio kiks šibenske obrane i postigao pobjednički gol za slavlje 2:1.

Zanimljivo, od dva Šibenikova trijumfa otkako su se Narančasti vratili ui elitu, u oba nije nastupio Livaja. U prvom slavlju Narančastih na jesen 2020. rezultatom 1:0 (Sahiti) Livaja nije ni bio još igrač Hajduka, dok je u prošloj sezoni Šibenik pobijedio na Šubićevcu s 2:0 (Mina, Ćurić). No, Šibenik je znao uzeti bod(ove) i kada je Livaja bio na kontra strani. U rujnu prošle godine Šibenik je iščupao bod u 90+7. minuti golom Dolčeka za 1:1. Općenito, u zadnje dvije sezone Hajduk je najčešće pobjeđivao u sudarima sa Šibenikom, ali ni jednom ga nije razbio. I kada ne zabije gol, Livaja je permanentna opasnost za sve obrane, pa je sigurno da je Hajduk bitno slabiji kada ge nema u momčadi. Dakako, time ne umanjujemo ostatak momčadi Bijelih, ali brojke govore sve...

Ako bude i zaigrao na Šubićevcu, pitanje je u kakvom će stanju biti, no Šibenik će se morati spremati za obje opcije. Nedavno je Šibenik slavio protiv Dinama i ključna stvar u taktičkoj pripremi je bila kako zaustaviti ili barem u velikoj mjeri neutralizirati utjecaj Brune Petkovića u gradnji Dinamovih napada. Šibenčani su sjajno odradili posao na Petkoviću, Dinamova "lažna devetka" se po običaju izvlačila unatrag, a potom je iskakao stoper Mislav Matić. Šibenikovi zadnji ĐĐ vezni dvojac (Đira - Đorić) dodatno su Petkovića stavljali u "kavez", pa su izostale njegove opake podvaljene lopte... Livaja također voli asistirati, ali je još konkretniji u boxu, teško ga je čuvati zbog njegove nepredvidljivosti i sjajne tehnike.

Trener Šibenika Damir Čanadi jako dobro poznaje Livaju, susretali su se više puta u grčkoj ligi gdje je šef Šibenikove struke uspješno vodio Atromitos. Izvukli smo i zanimljiv podatak. Livaja je svoj zadnji gol u dresu AEK-a (u 17. kolu, 17. siiječnja 2021.) postigao baš u pobjedi 2:1 protiv Atromitosa, srušivši Čanadijev Atromitos golom tada za 2:0 revanširavši se gostima za poraz iz prvog dijela lige (1:0). Austrijanac na klupi šibenskog prvoligaša još uvijek nema pobjedu protiv Hajduka otkako je preuzeo momčad sa Šubićevca (u dva mandata), ali u jedinom nastupu kao trener Narančastih nije ni izgubio (1:1 u 9. kolu).

S Livajom ili bez njega u momčadi Hajduka, eventualna pobjeda Šibenika u subotu bila bi novi, golemi korak u borbi za ostanak i bijeg pred Goricom.

LIVAJA UKUPNO PROTIV ŠIBENIKA

7 nastupa

604 minute

6 pobjeda

1 remi

0 poraza

4 pogotka

2 asistencije

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:09