Marko Livaja okružen igračima Šibenika

 NIKSA STIPANICEV Cropix
PRESUDI UVIJEK ISTI IGRAČ

‘Trener je pogriješio taktiku protiv Hajduka, kada smo promijenili način igre skoro smo ih stigli‘

Narančasti sa Šubićevca iz podređene pozicije došli nadomak preokreta s Hajdukom
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 02. travanj 2023. 18:50

Prije početka dalmatinskog derbija, na gornjem katu Šubićevca, vlasnik šibenskog prvoligaša Željko Karajica se dobro raspoložen srdačno pozdravio sa šibenskim izvjestiteljima uz rečenicu:

- Evo, lijep je dan, stadion pun. Još samo da Dinamo dobije Goricu, a mi Hajduka i sve bi bilo lakše…

Otprilike tako su priželjkivali svi kojima je narančasta boja u venama, ali Karajičine planove pokvarili su prvo Mitrović golom za turopoljski remi, a potom i Marko Livaja. One man show Hajdukove "desetke", gol i dvije asistencije bile su dovoljne da Bijeli uzmu sav plijen pred 3.000 gledatelja. Istina, Šibenčani su u rijetko viđenoj drami zamalo izrežirali pothvat, ali nakon 0:3 dalje od 2:3 nisu stigli…

Danima prije subotnjeg susjedskog dvoboja nagađalo se hoće li Livaja nastupiti ili ne. Da to nije bilo bez osnova najbolje je pokazala utakmica, dok je igrao Livaja, igrao je i Hajduk. Nakon njegovog izlaska na terenu je postojala samo jedna momčad – šibenska. Zabili su domaćini dva gola, doveli utakmicu u stanje drame, ali ovaj put za razliku od jeseni Šibenik nije uspio doći do boda u debeloj nadoknadi. Možda je i mogao da je sudac Pajač duel Lovrencsisa i Mese vidio na drukčiji način, ali to nije razlog Šibenikovog poraza.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

On se krije u tome da je prvo poluvrijeme odigrao nekako odveć bojažljivo, previše respektirajući suparnika, k tomu i bez agresije, koja je preduvjet da se u ovako šarf utakmicama, barem što se tenzija tiče, planira biti konkurentan. Livaja je često usamljen dobivao lopte u međuprostorima, mogao je ključni igrač Bijelih tako razigravati, ulaziti iz drugog plana. Kod prvog gola bila je gomila vezanih pogreški, a i nije prvi put da momčad primi gol u smiraj poluvremena. Slično je bilo i otvaranje nastavka, nove individualne pogreške, a Livaja je to jedva dočekao. Nakon sat igre Hajduk je imao laganih 0:3 i praktički dobivenu utakmicu.

- Trener je pogriješio taktiku, sat vremena smo bili podređeni, a kada smo promijenili način igre skoro smo ih stigli - kazivao nam je nakon meča Ante Knežević, vitalni 88-godišnji Šibenčanin, koji dugi niz godina živi i djeluje na Korzici. Gotovo cijeli radni vijek je u nogometu, bio je i predsjednik francuskog prvoligaša Ajaccija, prati i razumije nogomet. Strastveni je navijač Narančastih, ali i svih šibenskih klubova, ostat će gledati i Kup.

- Nadam se da ćemo pobijediti Dinama i proći u finale, a onda ću s guštom doći na Rujevicu - kazao nam je šjor Ante.

Taktika o kojoj priča uvijek se može raščlanjivati, ali ona je protiv Dinama i Osijeka donijela velika četiri boda. Nije svaka utakmica ista, ali ni protivnik. No, ključno jest da je Šibenik prelagano primao golove, a svoje je dao (pre)kasno. Posebno onaj drugi, Kvržićev (to mu je prvijenac).

- Nisam zadovoljan, naravno, prelagano smo primali golove, neću sada o pojedinačnim pogreškama, ni o Periću, za kojeg smatram da je naš najbolji igrač u obrani, i jedan od najboljih u ligi, ili o Čanađiji, koji se apostrofiraju. Griješili smo mi, dakle momčad. I to me boli, peče, jer u zadnjim utakmicama nismo tako reagirali - kazao je nakon utakmice trener Čanadi.

image

Damir Čanadi

NIKSA STIPANICEV Cropix

No, učitelj Šibenčana imao je i pohvala za svoju momčad, posebice što se igre u završnici tiče.

- Mi smo u drugom poluvremenu imali posjed od 70%, puno više preciznih dodavanja od Hajduka. Svaka čast momčadi koja je se vratila nakon 0:3, možda smo na kraju mogli dobiti i taj penal i izvući bod… Ali, nismo, presudila je individualna klasa Livaje.

Čanadi je u dramatičnoj završnici dobio i žuti karton, općenito neke odluke i gestikulacije Igora Pajača unijele su puno dubioza, ali i nervoze na travnjaku i tribinama. Sporna situacija u nadoknadi se može komentirati iz više kutova, granična je situacija, da je svirao penal ne bi pogriješio. Sjetili smo se pritom jedne zanimljive anegdote našeg poznatog bivšeg HNL sudca, koji je imao stav "nikad ne sviraj penal u prvoj ili zadnjoj minuti, za mir u kući". Ma, što to značilo...

Još jedan dalmatinski derbi je prošao, a tek u zadnjoj rečenici dolazimo do atmosfere i navijača. Stadion je bio gotovo pun, blizu 3.000 gledatelja, iako je bilo uobičajenih verbalnih strelica Funcuti i Torcida nisu išli dalje od toga, kako prije, za vrijeme i nakon derbija. O tome svjedoče i policijska izvješća nakon utakmice, koja nisu govorila o nekim neredima. Miran derbi, jedan od najmirnijih, i to je već velika stvar...

Karajica dao Kulušiću ugovor do 2025.

Uoči utakmice iz kluba je stigla informacija kako je Hrvoje Kulušić potpisao novi, dvogodišnji ugovor u ulozi sportskog direktora HNK Šibenik.

- Imam naravno puno ideja, ali pustite da ova sezona završi. Još nismo matematički riješili pitanje ostanka, što nam je glavni fokus, a o planovima uvijek ima vremena - kratko nam je u neslužbenoj ćakuli kazao Kulušić. (dt)

ČANADI S VELIKOM ČETVORKOM

11. ožujka:

Šibenik- Dinamo 2:1

18. ožujka:

Osijek - Šibenik 0:0

1. travnja:

Šibenik - Hajduk 2:3

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 14:00