NIKSA STIPANICEV Cropix
NOVA LICA U HNL-U

‘U 20-ak minuta pokazao je više nego većina ostalih, vidjela se kvaliteta igrača koji je bio član Barcelone‘

Remi bez golova i nesreća za domaćina kada je poništen pogodak, ali nisu ni gosti bili bezopasni
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. srpanj 2022. 16:25

U Osijeku velika pogreška sudaca i VAR-a za poraz 1:2, a protiv Šibenika doma zaleđe od dva ili tri centimetra za poništeni gol Anthonyja Kalika u 83. minuti i završni remi bez golova. Tako je Gorica krenula u svoju petu uzastopnu prvoligašku sezonu, te ima bod uoči sljedeća dva kola u kojima gostuje kod Rijeke i Hajduka. Bod ima i Šibenik, koji je jedina momčad u ligi bez postignutog pogotka, ali velike ljetne promjene na Šubićevcu traže vrijeme i strpljenje da se poslože igra i identitet momčadi trenera Damira Čanadija, a remi u Turopolju svakako je veliko ohrabrenje na tom zahtjevnom putu.

Premda će Šibenčani reći da su oni trebali povesti, definitivno imaju za čim žaliti Velikogoričani, premda su kako treba "stisnuli gas" tek u posljednjih dvadesetak minuta, te iskreirali dvije lijepe akcije, kojima su trebali matirati goste iz Šibenika, koji prije toga također nisu imali sreće jer je Japanac Arai u 79. minuti pogodio gredu.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Minutu poslije toga Mitrović je na vrhu šesnaesterca pronašao Matuša Vojtka, a mladi slovački reprezentativac je snažnim udarcem loptu usmjerio u gredu, da bi tri minute potom debitant Moussa Wague sjajno podvalio loptu za Kalika, koji zaobilazi i vratara i poentira.

Bila je to jedina situacija na utakmici kada je zadnja linija gostiju ispala i popustila, proslavili su već Kalik, suigrači i navijači Gorice vodstvo na temperaturi od skoro 40 stupnjeva, ali VAR provjera koja je trajala čak četiri minute, utvrdila je da se Kalikovo rame nalazilo ispred noge zadnjeg igrača Šibenika.

Centimetri su bili u pitanju, golim okom to je nemoguće procijeniti, nije sucima bilo lako ni povući one linije, ali tako je to kada ti sreća okrene leđa ili te spasi poraza gledano iz šibenskog kuta. Imala je Gorica još dva dobra pokušaja do kraja, ali neželjena rasprodaja bodova na svom stadionu počela je i u novoj sezoni, kao nastavak prošle kada su upisane samo četiri ligaške pobjede doma u 18 utakmica.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Trener domaćih Samir Toplak nije bio zadovoljan izdanjem u prvom poluvremenu, koje je odigrano po paklenoj vrućini, dok je završnica bila po njegovom ukusu po svemu osim onom najvažnijem, a to je realizacija. Dva detalja je izdvojio:

- Odlaskom Babeca i ozljedom Suka nedostaje nam klasični zadnji vezni jer ostali veznjaci koje stavljam se tek navikavaju na nove uloge, dok u napadu nemamo dovoljno okomitosti i konkretnosti. Tu očekujem dosta od Brazilca Wallacea, koji će vjerujem moći igrati u sljedećem kolu.

Spomenute mane bilo je lako primijetiti većim dijelom utakmice, ali pojavila se i pozitivna stvar ulaskom dvojice braniča, Matuša Vojtka na lijevoj strani u prvom poluvremenu umjesto ozlijeđenog Keite, te Moussea Waguea na desnoj, koji je pomalo neočekivano nakon godinu i pol dana pauze zbog teške ozljede zaigrao od 77. minute.

- Wague je više pokazao u tih dvadesetak minuta nego većina ostalih, odmah se vidjela kvaliteta igrača, koji je bio član Barcelone - podvukao je Toplak, kojem ostaje nada da će Senegalac što brže uhvatiti ritam treninga s kojim će moći i startati u utakmice.

image

Samir Toplak

NIKSA STIPANICEV Cropix

Slovak Vojtko je također bio jako dobar, stalno se dizao prema naprijed, pokazao i tehniku i jak udarac i zaista je veliki peh što nije poentirao u već spomenutoj situaciji. Ovaj dvojac je definitivno najveći dobitak za Toplaka iz dvoboja sa Šibenikom, a premda Velikogoričani s dva početna rezultata nisu zadovoljni, vidljivo je da su opet dobro ciljali u prijelaznom roku, imaju ozbiljni potencijal za napredak i sigurno će za ovu momčad doći mnogo bolji dani, kada joj ni okrutni VAR neće moći ništa.

Strateg Šibenika Damir Čanadi novo je lice na hrvatskoj nogometnoj sceni, naš čovjek rođen i odrastao u Austriji, vide se odmah europski maniri u njegovom ponašanju i komunikaciji, a ono što će mu najviše trebati je povjerenje klupske uprave.

Klub je već doveo 14 novih igrača u odnosu na prošlu sezonu, a neće to biti i konačna brojka, a da bi stvari sjele na željeno mjesto, potrebni su vrijeme i strpljenje. Ako će se poštovati te zakonitosti, bez nerealnih ambicija, onda Čanadi ima šansu početi dizati Šibenik, a u Gorici je baš naglasio da mu je domaći klub svojevrsni uzor.

image

Damir Čanadi

RANKO SUVAR Cropix

- Gorica je u prošle četiri godine dokazala kako se mali klub diže na višu razinu. Bili su u najozbiljnijoj igri za europske nastupe u prošlim sezonama i njihov put trebao bi slijediti Šibenik - podvukao je Čanadi, koji se s taktičke strane priklonio onom starom trenerskom postulatu "da se kuća gradi od temelja, a nogometna momčad od obrane".

- Ne možeš računati na ništa ozbiljno ako primiš 75 golova kao Šibenik u prošlom prvenstvu. Jako sam zadovoljan što nismo primili gol u Velikoj Gorici, ali posve je jasno da moramo raditi kako bismo ih i postizali u utakmicama koje dolaze. Spremni smo na žestok rad i želimo već protiv Lokomotive pokazati još bolje lice - zaključio je Damir Čanadi, a ako je Toplak izdvojio dva igrača koja su ga razveselila, mogao je to napraviti i strateg gostiju.

Japanac Haruki Arai jurišao je po desnoj strani kao navijen, što i rekli treneri "ima moć ponavljanja", dok je u sredini dominirao iskusni 34-godišnji Patrick Salomon. Niti ga se prolazilo, niti je gubio lopte. I Toplak traži jednog takvog u svjetlu priče o Babecu i Suku...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 06:49