RONALD GORSIC Cropix
GOSTI PRIMILI TRI KOMADA

VIDEO: Dinamo demonstrirao moć na Maksimiru, spektakularan gol Ristovskog, debitiralo novo pojačanje

Modri su pred svojim navijačima bez poteškoća svladali Šibenik i zadržali maksimalan učinak
Piše: Predrag Jurišić, Niko MatičevićObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 22:57

DINAMO - ŠIBENIK 3:0 (Ristovski 6., Špikić 20., Kulenović 56.)

DINAMO: Nevistić - Ristovski ⚽, Bernauer 🟨, Mmaee 🟨 - Špikić ⚽(od 46. Cordoba), Mišić, Ademi (od 40. Rog), Hoxha (od 46. Ogiwara) - Baturina (od 62. Sučić) - Kulenović ⚽, Petković (od 62. Kačavenda)

ŠIBENIK: Đaković - Perić 🟨, Morrison, Punčec 🟨 - Kolega, Bakić 🟨, Roca (od 62. Prekodravac), Žuta - Majić, Božić (od 90+1. Brajković), Torres (od 62. Delić, od 74. Zdunić)

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE


Treću su uzastopnu pobjedu upisali Dinamovi nogometaši i sad su sami zasjeli na vrh ljestvice s maksimalnih devet osvojenih bodova. Na Maksimiru je "šaptom pao" Šibenik, Plavi su ostvarili visoku 3:0 (2:0) pobjedu, u utakmici u kojoj je od prve do zadnje minute praktički sve bilo kristalno jasno. Bez previše muke, naime, Dinamo je upisao očekivane bodove i zasad mirno plovi domaćim prvenstvenim vodama.

Šibenik je, eto, uredno apsolviran, a već u utorak vidjet ćemo je li ova razina izvedbe, koja je posve dostatna za domaće okršaje, dovoljna i za europska iskušenja. Dolazi Qarabag, bit će to Dinamova najvažnija utakmica na početku sezone, dva koraka Plave dijele od plasmana u Ligu prvaka...

Spektakularnim pogotkom Stefana Ristovskog u 6. minuti Dinamo je na najbolji mogući način otvorio dvoboj protiv "do grla" zakopčanog Šibenika. Nakon lijepe akcije, opalio je Ristovski sa 16 metara i pogodio je desne Đakovićeve "rašlje". Bio je to prvi pogodak na novoj maksimirskoj travi, koja je zasad samo prirodna i lopta je po njoj putovala sporije nego što putuje po hibridnim travnjacima. Trebala je to biti olakotna okolnost obrambeno orijentiranim gostima, međutim sve je njihove planove već na samome startu utakmice razbio Ristovski euro-golom i usmjerio je dvoboj u Dinamovu ulicu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Plavi su posve držali inicijativu u prvih 45 minuta, zgusnutu šibensku 5-4-1 formaciju pokušavali su probiti tražeći prostor na bokovima. To je, uostalom, i jedino moguće protiv takvih gustih, defenzivnih postavki. I lakše se probijao šibenski lijevi bok, preko kojeg je u 19. minuti pao i drugi pogodak, strijelac je bio Špikić, lijepo je i spretno materijalizirao još jednu uigranu i smišljenu akciju Zagrepčana.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dinamo je, eto, nakon nepunih 20 minuta držao sigurno vodstvo, podarilo je to Plavima i dodatno samopouzdanje, nisu odustajali od napadačkih nakana, tražili su i treći pogodak. No, više nisu do kraja prvoga dijela ozbiljnije zaprijetili, a u 30. minuti Plavi su, nakon duela Žute i Špikića u 16-ercu, očekivali da će sudac Bel dosuditi kazneni udarac. Međutim, to se nije dogodilo ni nakon VAR provjere, iako je ostao dojam kako Bel ne bi pogriješio da je pokazao na bijelu točku...

Šibenik se načelno branio, ali pokušavao je i zaprijetiti Nevistiću. Prvi je put to učinio 10. minuti, nakon pogreške Bernauera, koji je praktički ni iz čega stvorio priliku gostima, ali lopta je nakon Bakićeva udarca završila na Hoxhinim prsima. A u 20. minuti, poslije dobro odigranog protunapada, čistu je zgodu imao Božić, no s 12 metara poslao je loptu preko vrata i Nevistićeva je mreža tako ostala nedirnuta. Jedina loša stvar za Dinamo u tom je prvom poluvremenu bila Ademijeva ozljeda, zbog koje je u 40. minuti bio i zamijenjen, ušao je Rog...

U nastavku je debitirao i Kolumbijac Cordoba, odmah je u 46. minuti ušao umjesto Špikića, dok je Hoxhu zamijenio Ogiwara. A sve je na Maksimiru bilo odlučeno u 56. minuti kad je Kulenović krasnim pogotkom postavio nedostižnih 3:0. Bila je to akcija uvježbana na treningu, Petković je iz slobodnog udarca lijepo prebacio gostujuću obranu, a Kulenović je bio realizator.

image
RONALD GORSIC Cropix

No, četiri minute kasnije i gosti su bili blizu pogotku, ali Nevistić je s dvije izvrsne obrane zaustavio pokušaje Torresa i Božića. Dinamo je, nakon visokog vodstva, malo "podignuo ručnu", trener Sergej Jakirović uveo je u igru još i Kačavendu i Sučića. Plavi su u laganom ritmu kontrolirali utakmicu i čuvali sigurnu prednost, željno se čekao kraj, a prilike za pogodak propustili su još Cordoba, Rog i Ogiwara...

image
RONALD GORSIC Cropix

KRAJ UTAKMICE


Dinamo je rutinski svladao Šibenik i upisao treću pobjedu u isto toliko utakmica. Ranim golom Ristovskog su otvorili goste te nakon toga završili posao. Carević može samo stisnuti ruku Jakiroviću te tražiti bodove u idućim utakmicama.

image
RONALD GORSIC Cropix

90+1.

Posljednja izmjena kod Šibenika. Umjesto Božića ušao je Brajković.

90. Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

85. 🟨

Sada je žuti karton zaradio Perić zbog starta nad Ogiwarom.

84. 🟨

Mmaee je na sredini terena napravio prekršaj nad Zdunićem i završio u bilježnici suca Bela.

image
RONALD GORSIC Cropix

82. Mišić je dubinskom loptom tražio Kulenovića, ali nije to bilo dobro. Igra će se nastaviti ispucavanjem Đakovića.

79. Udarac glavom Roga nakon ubačaja Ristovskog odlazi pored gola.

77.

Nova velika obrana Đakovića. Cordoba je nakon lopte Sučića izašao sam pred šibenskog vratara koji brani njegov udarac. Drugi put danas Kolumbijac dolazi blizu prvijenca.

74.

Nove dvije izmjene kod Šibenika. Vasilj i Zdunić su ušli umjesto Majića i Delića.

Sudac Bel je označio pauzu za osvježenje, a vi do tada možete pogledati kako je to Kulenović povisio vodstvo Dinama.

image
RONALD GORSIC Cropix

71.

Odlična obrana Đakovića. Kačavenda je ostao nečuvan u kaznenom prostoru, ali njegov udarac glavom sjajno brani vratar Šibenika. U kazneni prostor je ubacio Sučić.

67. Sada je dalekometnim udarcem pokušao i Cordoba. Prošlo je to veoma blizu, ali Kolumbijac za sada ostaje bez gola u debitantskom nastupu.

66. Dalekometni pokušaj Roga je od bloka završio u korneru. Bilo je to jako blizu.

65. Ubačaj Ristovskog je preletio sve u kaznenom prostoru. Najbliži tome da loptu ugura u mrežu bio je Kačavenda.

62.

Izmjene kod Šibenika i Dinama. U redovima gostiju su umjesto Roce i Torresa ušli Prekodravac i Delić. Kod Dinama su izašli Baturina i Petković, a na teren su stali Kačavenda i Sučić.

image
RONALD GORSIC Cropix

61.

Velika prilika za Šibenik. Nevistić je prvo sjajno obranio udarac Torresa, da bi u nastavku akcije on i Mmaee zajedničkim snagama zaustavili pokušaj Božića. Dinamo je sada opasno živio.

60. Dinamo ne staje ni nakon trećeg pogotka. I dalje pritišću Šibenik te im "ne daju disati".

Dogovarali su se Petković i Kulenović prije slobodnog udarca i napravili su to sa stilom. Petković je prebacio živi zid, a Kulenović je pravovremeno utrčao. Napadač Dinama iz prve pogađa za svoj treći pogodak ove sezone.

image
RONALD GORSIC Cropix

56. GOOOL!

Iz tog slobodnog udarca Petković pronalazi Kulenovića koji zabija za 3:0.

55. Roca je napravio prekršaj nad Rogom. Pozicija je to iz koje se može direktno zaprijetiti golu Đakovića.

Dok se na terenu ne događa previše, treba pohvaliti skupinu gostujućih navijača. Oni su u lijepom broju ispratili svoju momčad u Maksimiru.

image
RONALD GORSIC Cropix

48. Drugi dio otvoren je dalekometnim pokušajem Stefana Perića. Završilo je to daleko od gola Nevistića.

46.

Počelo je drugo poluvrijeme. Za Dinamo je prvi put ušlo novo pojačanje Juan Cordoba. Osim njega je u igru ušao i Ogiwara. U svlačionici su na poluvremenu ostali Hoxha i Špikić.

KRAJ POLUVREMENA


Dinamo je odigrao kvalitetnih 45 minuta te zasluženo na predah ide s prednosti. Dinamovi igrači su rano probili obranu Šibenika čime su si znatno olakšali posao. S druge strane, Šibenik nije iskoristio dvije prilike koje im je Dinamo poklonio.

image
RONALD GORSIC Cropix

45. Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

43. 🟨

Sada je u bilježnici suca Bela završio Punčec.

40.

Ademi ipak ne može nastaviti s utakmicom. Umjesto njega ušao je Marko Rog.

38. 🟨

Prvi žuti karton u redovima gostiju zaradio je Ognjen Bakić. On je neoprezno zahvatio Josipa Mišića dlanom po licu.

37. Utakmica je ponovno ušla u razdoblje bez previše događanja. Dinamo dominira posjedom, ali ne pokazuje previše inicijative da krene po treći gol.

33. Đaković je pročitao ubačaj Petkovića i lakoćom uhvatio loptu.

Nakon VAR provjere, odlučeno je da nema ništa od kaznenog udarca za Dinamo.

30. Špikić je pao u kaznenom prostoru. Sudac Bel se za sada nije oglasio, VAR provjerava situaciju.

Sudac Bel je pokazao da je vrijeme za pauzu za osvježenje. Trener Jakirović može biti i više nego zadovoljan onime što je njegova momčad do sada pokazala.

image
RONALD GORSIC Cropix

23. Kombinirali su sada Baturina i Kulenović. Na kraju je Kulenović dao malo prejaku loptu i propala je lijepa prilika za novi pogodak.

21. Umalo brzi odgovor Šibenika. Udarac Božića s ruba kaznenog prostora otišao je daleko preko gola.

Ademi je ubacio loptu u kazneni prostor gdje je najbrži bio Špikić. Nakon vratnice protiv Osijeka, Špikić je sada uspio zabiti prvi ovosezonski pogodak.

image
RONALD GORSIC Cropix

19. GOOOL!

Špikić se najbolje snašao u kaznenom prostoru i zabija za 2:0 Dinama.

18. Dalekometni pokušaj Špikića je od bloka završio u korneru.

16. Kulenović je tražio Petkovića u sredini, ali je to na kraju očistila obrana Šibenika. U međuvremenu je i označeno zaleđe.

15. Sada razdoblje bez previše događanja. Dinamo drži loptu i traži pukotinu u obrani Šibenika.

10.

Velika sada prilika za Šibenik. Nakon neopreznosti obrane pokušao je prvo Majić, a nakon toga i Bakić. Oba udarca je blokirao netko od igrača Dinama.

9. Ademi je nakon jednog duela ostao ležati na terenu.

Ristovski i Petković su odigrali dupli pas nakon čega je lopta došla do Makedonca. On s ruba kaznenog prostora odličnim udarcem probija nemoćnog Đakovića. Savršeni start Dinama.

image
RONALD GORSIC Cropix

6. GOOOL!

Ristovski odličnim udarcem s 20-ak metara dovodi Dinamo u vodstvo.

4. Ubačaj u kazneni prostor Šibenika je pronašao Petkovića koji je probao loptu vratiti za nekog od svojih suigrača. Obrana Šibenika je bila brža te je to lakoćom riješila.

2. Šibenik je došao do kaznenog prostora Dinama i izgledalo je kao da mogu opasno zaprijetiti. Ipak, sve je rezultiralo prekršajem u napadu.

1. Počela je utakmica na Maksimiru.

20.30 Šibenik je samo jednom u klupskoj povijesti slavio na Maksimiru. Bilo je to 30.1.2021. kada su golovima Sahitija i Jurića slavili 2:1.

20.00 Današnju utakmicu će suditi Dario Bel.

Najavu piše: Dražen Antolić

Šibenik je posljednja provjera Modrima pred dolazak Qarabaga u play-offu Lige prvaka, a zbog stanja na ljestvici i svojevrsni derbi jer i prvak i novak u Ligi nakon dvije runde imaju po šest bodova.

- Imam maksimalan respekt prema Šibeniku. Osvojili su šest bodova, tri na teškom gostovanju u Osijeku, da bi potom dobili doma Slaven Belupo i potvrdili to. Trener Marijo Carević je dobar, ambiciozan, izvrsno poznaje ekipu, budući da su skupa od nižeg ranga natjecanja. Vidi se dosta mehanizama u njihovoj igri, znaju što žele. Naravno, imat će veliki motiv, kao i svaka momčad koja dođe na Maksimir. Na nama je da nam pristup bude maksimalan, da rasporedimo minutažu u tom susretu jer samo četiri dana kasnije čeka nas dvoboj s Qarabagom. Želimo se dobro prezentirati i razveseliti navijače s nova tri boda - kazao je trener Sergej Jakirović.

Dinamo je mogao lagano ući u sezonu jer s Europom kreće tek u utorak, a koliko je trener zadovoljan s formom momčadi?

- Na trenutke sam zadovoljan, na trenutke nisam. Smatram da imamo još dosta prostora, pogotovo u napadačkom dijelu igre. Ako se referiram na Osijek, mogli smo dosta stvari bolje razigrati, imali smo posjed i dominaciju. Dobro smo prevenirali, ali možemo puno bolje odigrati. Meni je jasno zašto je to tako, imali smo određenih problema prije priprema i u fazi priprema. Tim igračima moramo dati maksimalnu podršku kroz minutažu, dizati ih, to ćemo raditi. Imamo plan koji želimo sa Šibenikom provesti, cilj nam je da što više igrača bude u ritmu kako bismo, naravno, što spremniji dočekali dvije utakmice s Qarabagom, koje su nam važne, u kojima se želimo dobro prezentirati i ući u Ligu prvaka.

Je li ga Šibenik s nečime iznenadio?

- Drugoligašima je nekad trebalo petnaest kola da skupe šest bodova, Šibenik je to napravio u dva. Pokazali su da ih moraš maksimalno respektirati, da te mogu kazniti. Igraju dugo skupa, imaju glavu i rep. Morat ćemo biti fokusirani da dobijemo utakmicu.

Utakmica se igra u petak 21 sat. Najava da će rasporediti minutažu i da želi što više igrača u ritmu najavljuje neke promjene u sastavu, iako nije kazao koje...

- Imamo sve igrače na raspolaganju, osim Stojkovića i Perića, koji treniraju individualno. U petak će napraviti kontrolni magnet pa ćemo vidjeti u kakvom su stanju. Ostali su igrači na dispoziciji.

Dakako, izvan konkurencije je i Perković, no njega duže neće biti. Perić i dalje ima problema s gležnjem, boli ga i treba provjeriti o čemu je točno riječ. Kako god, HNL je zadatak, ali Liga prvaka je u mislima. Protivnik u play-offu bit će Qarabag, koji je u produžetku u Razgradu zabio četiri gola i sa 7:2 eliminirao Ludogorec. Modri neće imati lak posao.

- Kad gledate po Transfermarktu koliko vrijedi koja momčad, mislite da je Ludogorec favorit. To je tako dok ne izađeš na teren i ne počne utakmica. Ludogorec je u tom uzvratu imao susret u svojim nogama, sami su vlastitim pogreškama, pogotovo u užoj obrani, vratili Qarabag u igru. Meni je azerbajdžanski sastav od početka bolja momčad, organiziranija, taktički jako dobro stoji na terenu. Opasni su, tehnički iznimno dobri. Morat ćemo pripremiti obje utakmice, ali hajde sad prvo ovu u utorak na najbolji način. Moramo smanjiti njihove vrline na najmanju moguću mjeru. Svaki detalj će biti jako važan. Nadamo se da ćemo kod kuće, uz pomoć naše publike, napraviti rezultatsku prednost.

Dinamo ima još jednog novog igrača, to je 20-godišnji lijevi branič Španjolac Jan Oliveras.

- Mlad je i potentan igrač, razvojna priča. Napravio je sve da dođe u Dinamo, baš je želio doći u Dinamo jer imao je dvije izdašne ponude iz Saudijske Arabije, ali nije išao za novcem, nego mu je jako važna sljedeće stepenica u karijeri. Odradio je tek lagani trening, polako ćemo ga uvesti u ritam i, naravno, davati mu priliku da se što prije prilagodi. Priča je slična kao Danija Olma, gledao je igrački razvoj, a nije išao za novcem, što govori o njegovom karakteru - zaključio je Jakirović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. kolovoz 2024 23:48