DAMIR KRAJAC Cropix
HNL PETAK

VIDEO: Gorica upisala prvu pobjedu u sezoni, Ndockyt i Mikanović matirali Šibenik

Utakmica Gorice i Šibenika završila je rezultatom 2:1
Piše: Toni Roić, SNObjavljeno: 30. kolovoz 2024. 21:37

GORICA - ŠIBENIK 2:1 (Ndockyt 42., Mikanović 76./Vasilj 90+6.)

GORICA: Radošević - Krizmanić, Maloča, Leš - Mikanović (od 88. Majić), Pršir (od 46. Šlogar?, od 74. Majstorović), Kapulica (od 73. Pavlović), Štiglec - Čaić, Ndockyt ?- Kolar? (od 90+2. Vrzić)

ŠIBENIK: Đaković - Perić, Morrison, Punčec - Kolega, Prekodravac (od 63. Baković), Bakić?, Žuta - Majić (od 46. Vasilj), Božić - Santini

Pogotke pogledajte OVDJE


Gorica slavi prvu pobjedu u 34. prvenstvu Hrvatske u nogometu nakon što je u 5. kolu kao domaćin svladala Šibenik rezultatom 2:1. U tvrdoj i izjednačenoj utakmici Velikogoričani su u svakom poluvremenu izveli po jednu odličnu akciju, koje su pogocima okrunili Merveil Ndockyt i Dino Mikanović, dok su Šibenčani unatoč prilikama i pokušajima tek duboko u sudačkoj nadoknadi preko Vasilja matirali raspoloženog vratara Božidara Radoševića.

Na krilima nikad boljeg prvoligaškog starta s tri pobjede u četiri utakmice, Šibenik je bez respekta krenuo i u ogled s Goricom, te već u 6. minuti isprovocirao čistu priliku za vodstvo. Na očajnom velikogoričkom travnjaku, koji je u neshvatljivo lošem stanju za ljetno doba godine, Pršir i Maloča su se prekombinirali i pogriješili, a Ivan Božić je krenuo sam prema vrataru Božidaru Radoševiću, ali kada je ušao u šesnaesterac, nije dobro pucao desnicom i vratar Gorice obranio je taj udarac.

Samo četiri minute kasnije još čudesnija obrana Radoševića kada je nogom skinuo udarac Ivana Santinija sa sedam metara, iako je u začetku te akcije i gužve pred vratima domaćih možda bilo i zaleđe.

Nauživala se straha domaća momčad u tim uvodnim minutama dvoboja, ali potom je uspostavila ravnotežu u igri i preko Mikanovića imala prvi ozbiljniji pokušaj, ali zadnja linija gostiju izblokirala je njegov udarac s desne strane. Novo potencijalno uzbuđenje pred vratima Gorice bilo je u 34. minuti kada je Majić dobio priliku iz slobodnog udarca s kojih 22 metra, ali je pucao visoko preko grede. U završnici prvog poluvremena ritam igre bio je prilično rastrgan, ali u 42. minuti domaći su pronašli način za odličnu akciju, koja im je donijela prednost. Luka Kapulica bio je pokretač svega kada se driblingom oslobodio dvojice čuvara i onda dao loptu lijevo za Dinu Štigleca, koji je dignuo centaršut na suprotnu stranu šesnaesterca gdje je loptu dočekao Merveil Ndockyt i desnom nogom je poslao u mrežu.

Ndockyt je u pretprošloj sezoni svoj prvi pogodak u HNL-u postigao u Šibeniku u onoj antologijskoj pobjedi Velikogoričana 4:0 u travnju 2023. godine, a sada je nakon duge pauze zbog ozljede povratnički gol zabio opet Šibenčanima. Lijepe uspomene za Kongoanca, a Gorica je na odmor otišla s prednošću jer je pokazala bolju efikasnost od gostiju.

Na početku drugog dijela trener Gorice Rajko Vidović je pomalo neočekivano u svlačionici ostavio kapetana Juricu Pršira i uveo napadača Martina Šlogara, dok je Carević zamijenio Majića, a na teren poslao Vasilja. Gosti su željni izjednačenja krenuli agresivnije i ofenzivnije, ali zgusnuti blok Turopoljaca nije bilo jednostavno probiti, dok je u 58. minuti prošla dobra kontra domaćina, ali udarac Mikanovića s vrha šesnaesterca otišao je iznad grede.

No, što nije pogodio tada, desni bočni Gorice nadoknadio je u 76. minuti kada je praktički riješio pitanje pobjednika pogotkom za 2:0. Bila je to precizna polukontra Turopoljaca nakon što su oduzeli loptu, a u konačnici Kolar je uposlio Mikanovića, koji je zdesna ušao u šesnaesterac i onda naciljao suprotni donji lijevi kut za 2:0. Treća sreća za Mikanovića i tri boda za momčad trenera Rajka Vidovića, iako je do kraja Kolar pogodio stativu kod Gorice, a Vasilj u posljednjim trenucima utakmice ublažio poraz Šibenika uguravši iz blizine loptu u mrežu.

KRAJ UTAKMICE

90+7.GOOOL!

Šibenik je smanjio na samom kraju utakmice, Vasilj je pucao, a lopta se od Maloče odbila u gol!

90. ?

Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

90. Trese se vratnica, Kolar je skoro dodatno podebljao prednost Gorice!

85. Ulazimo u samu završnicu utakmice, Šibenčani su aktivniji u polovici Gorice, no konkretnih pokušaja nema.

Šibenčani su izgubili loptu, kontra napad je istrčao Mikanović i s desne strane prizemnim udarcem u drugi kut matirao vratara Đakovića. Gorica sada lakše diše...

76. ⚽ GOOOL!

Mikanović zabija za 2:0!

68. Šibenik je i dalje u potrazi za izjednačenjem...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

60. Evo i pokušaja Gorice, prvog u drugom dijelu. Mikanović je tukao s ruba kaznenog prostora, no udarac je otišao iznad gola.

57. Igrači Rajka Vidovića i dalje drže prednost, no Šibenik je sve opasniji i opasniji...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

53. Nova prilika za Šibenik. Sada je Santini dobio skok i prebacio loptu na drugi stranu, tamo je bio Božić koji puca pokraj gola.

48. Nezgodno je pao Ndockyt nakon jednog duela, no izgleda da će igrač Gorice moći nastaviti utakmicu.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

KRAJ PRVOG DIJELA

45. ?

Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

Ndockyt je ostao neometan na desnoj strani terena, zahvatio je loptu i matirao vratara Đaković. Bio je to njegov prvi gol u sezoni.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

42.GOOOL!

Ndockyt zabija za 1:0!

Jaka podrška Funcuta u Gorici.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

35. Majić gađa iz slobodnog udarca, pokušaj je otišao preko gola.

27. Nakon sjajnog početka, utakmica se smirila.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

22. Dobar ubačaj uputio je Štiglec, Maloča uputio udarac, no ispostavilo se da je bivši igrač Hajduka vjerojatno bio u zaleđu.

12. Prva akcija Gorice.

Kapulica je proigrao Ndockyta, ovaj produljio do Štigleca koji ubacuje, a s drge strane pucao je Mikanović u blok.

10. Radošević brani i drugu veliku šansu Šibenika!

Sada je pred njegovim vratima pucao Santini, no ponovno je vratar Gorice refleksno reagirao i nogom obranio taj pokušaj.

6.

Velika prilika za Šibenik!

Božić je pobjegao i istrčao sam pred Radoševića, no vratar Gorice upisuje veliku obranu.

1. Božić je proigran u prostor u prvoj minuti utakmice, Leš ga je uspio zatvoriti.

1. Počela je utakmica.

Najavu piše: Davor Trutin

Prva dva ogleda uzastopne zagrebačke gostujuće trilogije, Šibenčani su položili s vrlo dobrim. I dok je poraz od Dinama bio očekivan, pobjeda nad Lokomotivom vjerojatno je i premašila šibenske planove.

Ali, HNL karavana ide dalje, pred nogometašima Marija Carevića je ispit koji se zove - Gorica.

- Očekuje nas još jedna vrlo zahtjevna utakmica, po nekim segmentima možda i najzahtjevnija do sada. Neću ulaziti u detalje, ali imaju glavu i rep, defenzivno su stabilni. Baš su ozbiljna ekipa i mi ćemo se morati dobro potruditi da ostvarimo rezultat koji nas zadovoljava. Pripremili se jesmo, nadam se da ćemo biti dobri, koncentrirani i da ćemo ostvariti dobar rezultat u Velikoj Gorici - kazao je trener Carević.

Na upit novinara hoće li Šibenik posegnuti opet za formulom i taktikom koja im je donijela ovaj bodovni učinak, Carević je rekao...

- Ja se ne volim povlačiti, zatvarati. Mi smo momčad koja se naviknula pobjeđivati, ali nekad te suparnik, njegova kvaliteta, prisili na to. Ali, mene veseli da se mi komotno osjećamo u tom niskom bloku, da kontroliramo box, odbijene i povratne lopte. Naravno, svjestan sam da ne možemo tako dugoročno igrati, nisam ja lud. Ali, ako se vratimo na Dinamo i prvo poluvrijeme, kada smo stajali više, izlazili naprijed i stvorili tri-četiri izgledne prilike, to nam mora biti putokaz. Bi li me zadovoljio bod? Mi uvijek idemo na pobjedu, ali ako bi bio bod, ne bih, naravno, bio nezadovoljan.

I Carević u zaključku...

- Stvarno bih pohvalio moje igrače, na svemu što rade, u okolnostima i uvjetima u kojima rade. Oni su pravi heroji - kazao je Carević, uz molbu da ga mediji ne zasipaju dodatnim pitanjima i potpitanjima.

Prvi puta na presici se od dolaska iz Osijeka pojavio i Marin Prekodravac, veznjak koji je svojim dolaskom s Pampasa na Šubićevac podigao dosta prašine, posebice u gradu na Dravi.

- Čeka nas teška, zahtjevna utakmica, a manje-više sve su takve u HNL-u. Nadam se dobrom rezultatu. Inače sam odlično primljen u klubu, od suigrača, trenera i svih ljudi u klubu, i jako se ugodno tu osjećam - kazao je novi veznjak Šibenčana, koji u sve tri utakmice u kojima je nastupio nije bio u početnih 11 Šibenčana.

Najavu piše: Toni Roić

Dva boda osvojila je Gorica u uvodna četiri kola 34. prvenstva Hrvatska, a nasušno potrebnu prvu pobjedu pokušat će ostvariti doma protiv povratnika Šibenika, koji već ima tri pobjede.

Dvoboj je to klubova koji su na proljeće 2023. vodili epsku borbu za ostanak, a Velikogoričani su pritom nadoknadili u jednom trenutku i dvoznamenkasti zaostatak i održali kontinuitet prvoligaškog života. Pamti se najviše trijumf 4:0 na Šubićevcu, koji je u konačnici bio i presudan, ali ovoga petka momčad trenera Rajka Vidovića bila bi zadovoljna i minimalnom razlikom u njezinu korist.

- S obzirom na samo dva boda dosad, ovo je jako bitna utakmica za nas. U prve dvije s Varaždinom i Istrom nismo izgledali dobro i nisam bio zadovoljan, ali protiv dva vrlo ozbiljna suparnika kao što su Osijek i Dinamo, odradili smo posao vrlo korektno. Promijenili smo sustav, Osijeku dali i dva gola, ali smo malo zaspali u obrani i dopustili i njima isto, dok smo i Dinamu poklonili dva gola, ma koliko bio moćan i bolji. Na tragu igara iz zadnja dva kola dočekujemo Šibenik u pozitivnom ozračju, igrači su nasmijani i veseli i jedva čekaju da utakmica počne - kaže Goričin trener Rajko Vidović, koji respektira Šibenčane.

- Ove tri pobjede Šibenika i jesu i nisu iznenađenje kad se bolje prati rad trenera Marija Carevića, kojeg jako cijenim. On ima osam ili devet igrača iz prošle drugoligaške sezone gdje su bili prvaci, a doveli su još iskusne igrače kao što su Santini ili Žuta. Svi ti igrači imaju debeli karton prvoligaškog iskustva, igraju čvrsto i organizirano, uzdajući se u tranziciju. Imaju brzinu preko Božića i Majića, Santini može zadržati loptu, jako su nezgodni i kompaktni, ali ih se ne plašimo. Mi smo u prošle dvije utakmice pokazali da smo na pravom putu i nedostaje nam samo ta prva pobjeda. Učinit ćemo sve da se veselimo na kraju - odlučan je Vidović, svi igrači su mu na raspolaganju, a jedan od važnih aduta trebao bi biti veznjak Luka Kapulica, koji je protiv Osijeka bio strijelac.

- Zadovoljan sam ulaskom u sezonu. Jedino me Šibenik pozitivno iznenadio na startu lige, dobra su i ozbiljna momčad, ali dobro smo ih izanalizirali i vjerujemo da tri boda ostaju u Velikoj Gorici - nada se Luka Kapulica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:47