VOJKO BASIC Cropix
POBJEDA NAKON VELIKE BITKE

VIDEO: Hajduk u 87. slomio Šibenčane i ostao u utrci za naslov! Pogledajte golove s Poljuda

Gosti su mogli i preokrenuti, no Elez je u napetoj završnici zabio za Hajdukove važne bodove.
Piše: Davor Burazin/Sportske novostiObjavljeno: 09. travanj 2022. 20:56

HAJDUK - ŠIBENIK 2:1 (Krovinović 32', Elez 87' / Ćurić 54')

SPLIT Stadion Poljud. Gledatelja: Sudac: Ante Čuljak (Zagreb). Pomoćnici: Rođak-Karšić i Vuković. Četvrta sutkinja: Martinčić. VAR: Vidulin. AVAR: Kezele.

HAJDUK: L. Kalinić – Lovrencsics (od 82. Mikanović), Katić, Elez, Melnjak – Grgić (od 57. Vuković) – Sahiti (od 82. Ljubičić), Livaja, Krovinović, Biuk (od 57. Fossati) – N. Kalinić (od 40. Mlakar) TRENER: Valdas Dambrauskas.

ŠIBENIK: Rogić – Šimunović, Perić, Bilić, Kvesić (od 46. Mina), Mesa (od 89. Attys), Ćurić - Grezda (od 82. Skorup), Vidović (od 71. Julardžija), Marin – Delić. TRENER: Dean Računica.

Žuti kartoni: Bilić (33 - preoštar start), Rogić (33 - prigovor), Biuk (45 – preoštar start), Šimunović (48 – preoštar start), Mlakar (67 – preoštar start), Fossati (90 – preoštar start), Skorup (90 – preoštar start).

Hajduk je na jedvite jade, po očajnom vremenu, uspio smoći snage pobijediti Šibenik i zadržati izglede u naslov prvaka. Bila je to utakmica iz noćne more, naročito nakon što su gosti izjednačili iz Elezovog poklona, ali Elez je pred kraj utakmice ustao iz pepela kao feniks, najviši u skoku za 2:1 i tri boda, koja ostavljaju Hajduk u nadi da titula prvaka nakon sedamnaest godina može natrag u Split.

Bilo bi previše kritički napisati da se iz prvog poluvremena pamti samo pogodak u režiji asistenta Livaje i strijelca Krovinovića. Vjerojatno je na slabašan dojam utjecala i kiša, pa na natopljenom travnjaku nije bilo lako kontrolirati loptu i igrati smislenije nego što su to igrali Hajduk i Šibenik. Iako su tribine imale malo razloga zagrijati dlanove, bilo je opasnih situacija s jedne i druge strane. Ne više nego na prste jedne ruke, ali valja ih notirati. Najprije, gotovo na samom početku L. Kalinić je pokazao da je budan, odnosno da ga se ne može uhvatiti na spavanju. Odapeo je Šimunović s ruba šesnaesterca, iskosa s desne strane u suprotan ugao. Vratar Bijelih se protegnuo i odbio loptu u korner.

Niti dvije minute kasnije (4.) Hajduk je mogao povesti samo da je Sahiti preciznije uposlio N. Kalinića, koji je u naletu s ruba peterca trebao gurnuti loptu u mrežu. No, Sahitijeva lopta je otišla iza leđa centarfora, on ju je zakačio i lopta je otišla u gol-aut. Da ju je barem nekako zaustavio, Livaja bi je samo grunuo u mrežu. Što bi bilo, da je bilo… Uglavnom, pola sata kasnije Livaja će zorno pokazati Sahitiju kako se u gotovo identičnoj situaciji idealno upošljava suigrača. Onako da mu je teže promašiti nego zabiti gol.


Do pogotka, koji je – logično – donio veselje i olakšanje, Grezda je zaprijetio iz daleka pored vratnice, a nekoliko minuta kasnije imao je bolju prigodu, no nije se snašao. U 40. minuti se ozlijedio N. Kalinić, ostao je ležati nakon jednog duela. Očito je nezgodno pao na desno rame i Dambrauskas je morao prisilno mijenjati, poslao je na teren Mlakara.

Od igre se malo toga moglo vidjeti, taktičke postavke su slabo dolazile do izražaja, osim što je bilo jasno da Šibenik nije došao s bijelom zastavom i da se Hajduk i dalje muči u stvaranju prigoda. Na početku drugog dijela pritisak Bijelih umalo je donio povećanje vodstva, pogotovo jedan fliper u 48. minuti kad je lopta plesala po petercu da bi ju konačno prigrlio Rogić. U to je stigao Elezov poklon Ćuriću, već smo se navikli ove sezone da su stoperi Hajduka skloni darivanju suparnika, utakmica je vraćena na početak.


Uz činjenicu da je kiša pojačala, valjalo je opet lomiti Šibenik. Samo što su igrači Hajduka počeli paničariti, ščepala ih je nervoza i gosti su počeli nadirati sve hrabrije. U 63. minuti je Šibenik složio kontru, Marin je ostao na udarcu sa 16 metara, ali dobio je samo korner.

U 68. minuti je Krovinović mogao postati dvostruki strijelac, što je još važnije, vratiti prednost, ali na novu lijepu loptu Livaje pucao je mlako, praktički dodao Rogiću u ruke. Svjesni da će šampionski snovi nestati, Bijeli su krenuli odlučnije, angažiranije, gotovo pa očajnički po produžetak nade. Obruč oko Rogića sve se više stezao. Bilo je udaraca pored gola, bilo je udaraca u blok, iznad gola, bilo je i kornera. Torcida je grmjela "Ajde, ajde, ajde, Hajduče" i iz svega toga rodio se pogodak Eleza u 87. minuti.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je na Poljudu, Hajduk je u napetoj završnici ipak uspio doći do pobjede i važnih bodova u borbi za naslov prvaka. Splićani su opet na 3. mjestu, uoči derbija kojeg će sutra odigrati Rijeka i Dinamo na Rujevici.

90+3' Žuti karton sada je dobio Marco Fossati, posljednja je minuta igre u tijeku. U istoj je minuti žuti karton dobio i Dino Skorup kod gostiju.

90+1' Livaja! Blizu je bio Hajdukov as, ali Livaja nije zabio, a sada je Rogić nakon kornera uspio uloviti loptu da ne pređe crtu.

89' Još jedna promjena kod Šibenika. Umjesto Mese ulazi Attys. No, Hajduk je uspio zabiti i pobjeda je blizu... Probao je sada i Krovinović na novo dodavanje Livaje, odlazi ta lopta pored gola.

87' GOOOOOL! Ipak pogodak Hajduka! Nije išlo iz igre, ali jest iz prekida, pogodak je zabio Elez za 2.1.

85' Šansa Fossatija, no poluvolej talijanskog igrača nije donio previše uzbuđenja. Hajduk je, ne treba to naglašavati, i u ovoj akciji bio s puno igrača prema naprijed.

84' Mnogo je prilika nakon primljenog gola imao Hajduk, no Livaja i društvo zasad nisu našli lopti put prema mreži drugi puta večeras. Sve je manje vremena da se to i dogodi.

image
BOZIDAR VUKICEVIC CROPIX Cropix

82' Nova promjena kod gostiju. Umjesto Grezde ulazi Skorup, a dvije izmjene radi i Dambrauskas. Mikanović i Ljubičić će u igru, izlaze pak Lovrencsics i Sahiti.

80' Dvaput u blok! Oba puta Sahiti, nakon što je Melnjak dobro to dopremio s lijeve strane. Hajduk svim silama traži drugi pogodak, onaj koji bi mu vjerojatno donio pobjedu.

77' Još jedan pokušaj Hajduka, ovoga puta gađa Sahiti, ali ne pogađa. I ovo ide preko gola. No, pitanje je koliko će Šibenčani moći odolijevati još, odnosno hoće li izdržati do samog kraja u defenzivi. Dambrauskas šalje sve svoje pulene naprijed.

75' Navijačka atmosfera na Poljudu je i dalje naklonjena Hajduku, a Livajin udarac prema vratima neće biti ni upisan jer je kod upošljavanja suigrača ostao u zaleđu.

image
BOZIDAR VUKICEVIC CROPIX Cropix

73' Sada je problema s hvatanjem jedne lopte ubačene s Hajdukove desne strane imao šibenski vratar Rogić. Nije to bio zahtjevan ubačaj, lopta je skliska, a Mlakar ga je kasnije opleo po rukama u duelu pa je sviran prekršaj.

71' Pokušaj Livaje odlazi preko vrata, a umjesto Vidovića kod Šibenika ulazi Edin Julardžija.

68' Krovinović! Dobar pokušaj, ali nedostajalo je još malo konkretnosti za strijelca zasad jedinog Hajdukovog pogotka. Opet bi to bila asistencija Livaje, da je lopta ušla u mrežu, ali to nije dopustio Rogić.

image
BOZIDAR VUKICEVIC CROPIX Cropix

67' Žuti karton sada je dobio Jan Mlakar. Nedvojbeno je da će sada domaći postati sve nervozniji, sada je Mlakar nagazio Mesu i za to dobio javnu opomenu.

65' Dobro je prošao Lovrencsics po desnoj strani, lopta se našla na Krovinovićevu putu koji puca iz koraka, ali i pogađa u šibenski blok.

64' Marin! Kontra Šibenika, gosti su opet brzo izašli, pucao je Antonio Marin, a Kalinić na golu vršcima prstiju izbacio u korner.

image
BOZIDAR VUKICEVIC CROPIX Cropix

62' Još jedan pokušaj brzog izlaska Šibenika, trojica gostujućih napadača pokušala su nešto iskombinirati nakon dobro izvedene tranzicije, no udarac Grezde završava u bloku, bio je to samo korner za Šibenik.

59' Nova prijetnja Šibenčana, Vidović poteže s kakvih dvadesetak metara s lijeve strane, ali nema prijetnje za Kalinića. Naravno, kiša pada sve jače, a posjed je i dalje uvjerljivo na strani Hajduka.

57' Odmah klupa Hajduka radi dvije izmjene. Umjesto Grgića ulazi Vuković, a Fossati mijenja Biuka. Utakmica je opet na početku, a Hajduk ima sve manje vremena za povratak na željeni rezultat.

54' GOOOOOL! Evo pogotka Šibenika! Zabija Ćurić nakon greške Sahitija, izjednačeno je na Poljudu. Pogreška Sahitija, nije najbolje Elez mogao zahvatiti za njega tešku loptu, a Ćurić sjajno zabija za poravnanje.

53' Izlaze malo i Šibenčani, Mina pokušava ubaciti nisko s lijeve strane, Katić se dobro postavlja i bit će samo aut za Šibenik.

50' Vrlo sadržajan početak drugog poluvremena, ali rezultat se nije promijenio. I dalje golom Krovinovića iz 32. minute domaći vode, ali samo s jednim pogotkom prednosti.

image
BOZIDAR VUKICEVIC CROPIX Cropix

47' Novo ubacivanje pred šibenska vrata, ovoga puta bit će to još jedan korner, budući da je to netko iz šibenske obrane očistio u posljednji trenutak.

Korner, pa i nova obrana Rogića... Jako nezgodna situacija za njega, pa i pokušaj kontre Šibenika, a onda i prvi žuti u nastavku. Šimunović starta oštro na Biuka i dobiva javnu opomenu.

46' Kreće drugi dio dvoboja. Igrači su na terenu, i to ne isti oni koji su i završili prvo poluvrijeme. Dakle, kod Šibenčana u igru ulazi Marcos Mina, i to umjesto Josipa Kvesića. Hajduk je ostao na onoj jednoj, prisilnoj izmjeni, kada je u 40. minuti zbog ozljede morao izaći Nikola Kalinić.

Odmah na startu Sahitijeve škarice nisu završile u mreži, netko iz šibenske obrane to je blokirao i odbio u korner. A nakon kornera na crti je loptu pokupio Rogić. Dvije jako nezgodne situacije za njega u prvoj minuti nastavka.

POLUVRIJEME: Ide Hajduk s prednošću na odmor, nakon pola sata zabio je Krovinović i nakon toga se domaćin opustio te počeo nizati prilike pred Rogićevim golom. Ponovimo dakle, Livajina asistencija, Krovinovićev 4. pogodak ove sezone u HNL-u... A onda i zagrljaj dvojice majstora.

image
VOJKO BASIC Cropix

45+1' Livaja! Moglo je ovo vrlo lako biti i 2:0. Pobjegao je Periću i pucao u drugi kut, lopta odlazi zamalo pored vratnice...

45' Brane se Šibenčani grčevito u zadnjim minutama prvog dijela, sve je na terenu promijenio taj pogodak Krovinovića nakon sjajne asistencije Livaje. Bit će još jedna minuta sudačke nadoknade, a bit će i žutog kartona za Stipu Biuka.

41' Start Mese na Livaji, vrlo je blizu žutog kartona Kolumbijac u šibenskim redovima. To je i znao, pa se brzo ispričao domaćima. Inače, Lovrencsicsev dobar ubačaj nije urodio plodom, a u igri Šibenika može se uočiti sve više pogrešaka.

image
BOZIDAR VUKICEVIC CROPIX Cropix

39' Ozljedio se Nikola Kalinić! Umjesto njega u igru će Jan Mlakar, dosta velik je udarac Kalinićeva ozljeda za Hajduk.

35' Odmah su jasno, dodatno živnule i tribine Poljuda, čekali su navijači Hajduka jednu dobru predstavu, a bodovi ovdje nasušno su potrebni domaćima u nastavku borbe za titulu.

Zabilježimo i žuti karton za Karla Bilića koji je neoprezno startao na Kalinića odmah nakon što se krenulo s centra.

32' GOOOOL! Evo ga. Hajduk vodi na Poljudu. Krovinović je zabio. Propustila je obrana Šibenika, odmah su gosti kažnjeni. Krovinović je to i povukao uz pomoć Sahitija, a onda Livaja s desne strane asistira za Krovinovića koji je u punom trku zabio za 1:0.

30' Pola sata igre na Poljudu je za nama. Hajduk je bolji, ali ni gosti se nisu fokusirali samo na obranu. Dvaput je zaprijetio Grezda (jednu akciju nismo vidjeli u TV-prijenosu zbog tehničkih problema). No, najbolju priliku Kalinić je imao u 4. minuti, kada nije najbolje reagirao u petercu gostiju.

image
VOJKO BASIC Cropix

26' Dobra prilika za Hajduk. Ubačaj Melnjaka s lijeve strane, zahvatio je glavom loptu šibenski stoper Bilić, ali Rogić je ukrotio i taj udarac svog igrača. Inače, krenula je i bakljada navijača Hajduka sa sjeverne tribine, dim smeta vidljivosti na terenu.

Video: Slobodna Dalmacija


23' Nakon kornera za Šibenik skočio je Perić, no Kalinić je to lako pokupio. Brzo je pokušao zaprijetiti Hajduk, no Biuk nije uspio stići jednu dugu loptu u prostor. Samo ispucavanje za Rogića je na redu.

21' Katić još jednom prijeti nakon kornera, nisu ga baš najbolje pripazili iz gostujuće obrane, ali Rogić je uhvatio nezgodan pokušaj Hajdukova stopera.

19' Šibenska mreža se trese, ali Katić je napravio prekršaj nad Grezdom nakon domaćeg kornera.

16' Grezda! Dobar pokušaj iskosa s desne strane odlazi pored Kalinićeva gola. Dakako, imat će i gosti večeras svoje šanse...

13' Agresivni su Šibenčani, Grezda je sada faulirao Biuka, a kiša pada sve jače. Već je i dosta vode natopilo teren, igra bi mogla postati sve teža. A zakratko je i prekinuta, pruža se pomoć Antoniju Marinu nakon duela s Katićem.

10' Prvi današnji pokušaj Livaje odlazi pored gola. Riješio se dvojice igrača, no nedostajalo je preciznosti u završnici.

image
VOJKO BASIC Cropix

8' Nastavit će Hajduk s prijetnjama, a Sahitija ruši Mesa, no prethodno je Grgić opalio igrača Šibenika, što suci nisu vidjeli.

4' Prilika i na drugoj strani, i to sjajna. Stiže lopta na desnu stranu gdje Sahiti šalje za Kalinića u peterac, no na koncu odlazi pored vrata. Žestoko otvaranje na Poljudu. Nije se Kalinić najbolje snašao, da jest, mogao je to biti pogodak.

3' Prvi pokušaj Šibenčana. Bilo je to dosta dobro, Šimunović je došao naprijed i pokušao iznenaditi Kalinića s preko 20 metara daljine, no Kalinić to brani.

19.05 Kreće utakmica! Pada kiša u Splitu, i to dosta jaka, a stadion na Poljudu pristojno je ispunjen. Torcida, navijači Hajduka, iščekuju pobjedu svojih pulena protiv uzdrmanih Šibenčana.

>>> Bit će zanimljivo vidjeti kako će Hajduk biti postavljen u igri prema naprijed. Krovinović, Sahiti, pa i Grgić, vrlo su ofenzivni, a tu je i prednja trojka... Nije nemoguće da sve bude postavljeno u 4-1-4-1, s Kalinićem naprijed i Grgićem na korektoru... No, vidjet ćemo čim utakmica krene.

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Kod Hajduka će igrati Lovrencsics na desnoj strani obrane, a trojku u sredini činit će Grgić, Krovinović i Sahiti. Priliku od prve minute dobio je i Biuk, uz Livaju i N. Kalinića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 23:47