MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix
POVRATAK ŠIBENIKA U SHNL

VIDEO: Senzacija na otvorenju HNL-a, Osijek u šoku, Opus Arena izviždala dinamovca

Utakmicu između Osijeka i Šibenika pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: SN, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. kolovoz 2024. 23:06

Osijek - Šibenik 1:2 (Soldo 55./Božić 8., Morrison 61.)

OSIJEK: Čavlina - Guedes (od 27. Omerović), Duarte, Jelenić, Jurišić - Jugović 🟨 (od 46. Bukvić), Soldo ⚽ - Mikolčić, Pušić, Matković (od 80. Ademi) - Mierez

ŠIBENIK: Đaković 🟨 - Perić, Morrison, Punčec - Kolega 🟨, Roca, Bakić (od 73. Iyendjoock), Zuta (od 87. Dujmović) - Božić ⚽ (od 73. Kulušić), Majić (od 59. Torres) - Santini (od 87. Gačić🟨)

Golove pogledajte OVDJE.


Grubo su prizemljene ambicije Osječana odmah na otvaranju sezone, dojučerašnji drugoligaš je s Opus Arene kući otišao pjevajući. Osijek je bio bolji, ali izgubio. Nikola Čavlina je s dvije loše reakcije darivao Šibenčane i pomogao im da tek drugi puta otkako je HNL-a, 18 godina od prošle pobjede, Osijek napuste uzdignutih ruku.

Ni ogroman nesrazmjer u šutevima (28-6), udarcima iz kuta (15-2) i posjedu (77-23) koji je bio u korist bijelo-plavih nije mogao nadomjestiti te dvije nevjerojatne greške. Početak među bijelo-plavima Čavlini nije mogao biti gori jer svaki idući kontakt s loptom ispraćen je zvižducima.

Osječani su se brzo našli u minusu, a do kojeg je vodila serija pogrešaka. Nakon pogrešnog dodavanja Miereza na protivničkoj polovini sjevnula je kontra, Čavlina je pokušao izbiti loptu i to je loše napravio, a taj je poklon iskoristio Božić. Za razliku od utakmice protiv Levadije otprije tjedan dana Bijelo-plavi nisu ekspresno izjednačili.

image
MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Imao je Osijek bitno veći posjed, ali iz njega ništa nije uspijevao napraviti, zapravo prilčno tromo je izgledala igra domaće momčadi što je itekako olakšavalo Šibenčanima da se brane. Trebalo je proći pola sata prije nego što je Osijek došao na radnu temperaturu, a onda su se šanse redale kao na traci sa Đakovićem kao središnjom figurom jer golman Šibenika čuda je branio i držao svoju momčad iznad vode.

Nakon pola sata igre volej Mikolčića završio je iznad vratnice, a odmah zatim Đaković je sjajno reagirao nakon šuta Matkovića glavom i spriječio izjednačenje. Pet minuta kasnije Đaković je imao još bolju obranu nakon što je iz kuta svojih vrata iščupao loptu nakon šuta Pušića. A kada ni sjajni vratar Šibenika nešto nije uspio obraniti pomagala bi mu greda kao kod udarca Matkovića. Nedugo potom vratar gostiju izvukao je ispod grede loptu nakon šuta Mikolčića.

image

Vedran Jugović je izašao na poluvremenu

MARIN FRANOV Cropix

Šibenčani su u nastavku odmah stali u gusti blok, pravi bunker u kojemu su Osječani pokušavali pronaći rupu. Međutim, morala je prije ili kasnije apsolutna dominacija bijelo-plavih doći na naplatu. I dogodilo se to u 55. minuti kada je prvijenac za Osijek zabio Soldo.

image
VLADO KOS Cropix

Ali, kratkog je vijeka bilo izjednačenje. Poklonio je Čavlina Šibenčanima prvi gol, a poklonio je i drugi. U 61. podijelio je i drugu asistenciju gostima, ovaj puta Morrisonu nakon što je loše boksao loptu. Nastavio je Osijek pritiskati, ali taj pritisak ni blizu nije bio konkretan podršci s tribina.

Šibenik je upisao veliku pobjedu u povratničkoj utakmici u SuperSport HNL. Momčad Maria Carevića slavila je u Osijeku s 2:1. Iskoristili su Božić i Morrison greške domaćeg vratara Čavline, a domaćini nisu uspjeli okruniti svoju nadmoć. Soldo je izjednačio i vratio nadu, ali obrana Šibenika je bila pravovremena u blokovima, a nekoliko dobrih obrana je imao i Đaković. Gosti su odlično čuvali Miereza koji nije imao previše dodira s loptom.

GOTOVA JE UTAKMICA.

Osijek je imao čak 16 kornera, Šibenik dva. Potpuna dominacija i u tom segmentu, ali rezultat je 1:2.

90+2. Dobro je ubacio Omerović s desne strane, netko je vratio na lijevoj stativi, ali Ademi nije mogao do nje u sredini.

89. Još jedan pokušaj Osijeka završava u bloku pa u korneru. Sada je pucao Mikolčić, ali ništa nije bilo od toga.

87. Dvostruka izmjena kod Šibenika - izlaze Santini i Žuta, a ulaze Gačić i Dujmović.

82. Čavlini zviždi dio domaćih navijača kada primi loptu.

80. ⇔ Ademi je ušao umjesto Matkovića.

79. Dobro se Lima sada izborio za loptu, ali njegov udarac nije bio precizan.

75. Osijek je došao do 20. udarca na utakmici, sedam ih je išlo u okvir, ali postigli su samo jedan gol. Šibenik je zabio dva iz dva udarca u okvir gola. Ukupno su gosti imali četiri udarca.

73. ⇔ Dvije izmjene radio Mario Carević. Izlazi Bakić, ulazi Iyendjoock. Izlazi i Božić, a umjesto njega će igrati Kulušić.

71. Potpuna opsada šibenskog gola. Pokušali su Pušić i Lima, ali gosti sve blokiraju.

68. Uspio je Mierez doći do skoka i pucati glavom, ali i to brani Đaković.

68. Imao je Bukvić dobru poziciju za udarac sa 16 metara. Opalio je, ali je loptu blokirao Punčec i izbio je u korner.

66. Još jedan dalekometni pokušaj Pušića završava u rukama Đakovića.

64. ⇔ Izlazi Soldo, ulazi Lima.

63. Evo da npokon vidimo i Miereza. Argentinac ne igra dobro večeras, a i ovaj udarac je bio neprecizan.

61.GOOOL!

Šibenik vodi 2:1. Nakon kornera grubo je pogriješio Čavlina i loše procijenio let lopte, a najbolje se nakon toga snašao Morrison koji je glavom ubacio loptu u mrežu.

55.GOOOOL!

Napokon je Osijek zabio, strijelac je Soldo. Odlično je bivši DInamovac pucao s 18 metara. Lopta je, uz to, dirala Punčeca pa je prevarila Đakovića.

53. Odlično je Soldo pucao glavom nakon kornera, ali lopta je prošla malo uz vrata Šibenika. I dalje nema gola za Osijek.

52. Dobio je Matković pljesak osječke publike zbog jedne defenzivne akcije.

50. Gužva je bila u gostujućem šesnaestercu. Na kraju je do lopte došao Bukvić čiji udarac zaustavlja Đaković.

48. Utakmicu gleda 6.144 gledatelja.

46. ⇔ Počelo je drugo poluvrijeme s jednom izmjenom u domaćim redovima. Umjesto Jugovića u igri je Bukvić.

image

Vedran Jugović je izašao na poluvremenu

MARIN FRANOV Cropix

Osijek je bio bolja momčad, ali Šibenik vodi od 8. minute kada je Božić iskoristio grešku obrane i vratara Čavline i postigao do sada jedini gol na utakmici. Osječani su imali dosta prilika, ali vratar Đaković i greda su spasili šibensku mrežu.

KRAJ PRVOG DIJELA

44. Brzu je akciju odigrao Osijek. Završio ju je Mikolčić dobrim udarcem kojeg je Đaković skrenuo u korner.

40. Odavno nismo vidjeli ovakvu dominaciju. Osijek ima 73% loptu u nogama, napada sa svih strana, ali nema promjene rezultata - Šibenik vodi 1:0.

37. Sijevaju prilike za Osijek. Sjajno je sada pucao Matković, a njegova lopta je završila na gredi.

35. Još jednom sjajno brani Đaković. Sada je pucao Pušić s više od 20 metara, ali vratar Šibenika se ispružio i izvadio loptu iz donjeg lijevog kuta.

32. Najbolja šansa za Osijek. Nakon ubacivanja s desne strane sjajno je skočio Matković, no njegov udarac Đaković efektno brani i izbacuje loptu u korner.

30. Mikolčić je uputio dalekometni šut, ali nije bio precizan. Prije toga je Osijek nekoliko minuta imao loptu u nogama, cijelo vrijeme napadao, ali nije nailazio prostor za udarac. Mikolčić je naletio na loptu nakon jednog ne baš najboljeg ubacivanja i odbijanja lopte od strane šibenske obrane.

image

Mikolčić

MARIN FRANOV Cropix

27. ⇔ Imamo prvu, prinudnu izmjenu na utakmici. Guedes je ozlijeđen, a umjesto njega je ušao Omerović.

24. 🟨

Žuti karton je dobio Jugović nakon prekršaja nad Kolegom.

23. Još jednom Matković pokušava po lijevoj strani. Prošao je jednog igrača Šibenika, ali nije i drugog. Dvostruki blok gostiju odlično funkcionira.

21. Organizirano se Šibenik brani. Disciplinirano drže pozicije, ne dopuštaju nikakav prostor Osijeku za kreiranje napada. Posebno dobar posao je Šibenik napravio u obrani Miereza koji se praktično nije vidio u dosadašnjem dijelu utakmice.

17. 🟨

Maloprije Žuta ipak nije dobio žuti karton, ali sada jest Kolega, On je nepropisno zaustavio Matkovića koji je najagilniji igrač domaćina na otvaranju utakmice. U nastavku akcije probao je Pušić, ali njegov udarac je blokiran.

15. Osijek potpuno dominira što se posjeda lopte tiče. Lopta je 78% u njihovim nogama, ali za sada nema izgledne šanse. Domaćini nisu imali niti jedan udarac u okvir gola.

12. Imamo i prvi žuti karton na utakmcii. Požutio je Žuta nakon neopreznog starta.

8. GOOOL!

Vodi Šibenik. Strijelac je Božić koji je iskoristio lošu povratnu loptu prema Čavlini, ali i neoprezno istrčavanje vratara Osijeka. Na kraju je loptu provukao kroz noge Jeleniću.

4. Osijek je veliki favorit u ovoj utakmici, a da će lopta većinu vremena biti u njihovim nogama možemo pretpostaviti po uvodu utakmice. Šibenik se brani sa svim igračima u svojoj polovici, a Osječani pletu mrežu oko njih.

1. Počela je utakmica na Opus Areni.

Prije početka utakmice Mierez je dobio nagradu za najboljeg strijelca SuperSport HNL prošle sezone.

20.01 Stigli su i službeni sastavi. Nema većih iznenađenja na niti jednoj strani.

Najavu piše: Davor Trutin

Prije točno 432 dana nogometaši Šibenika odigrali su svoju posljednju utakmicu u SHNL-u. Bilo je to 28. svibnja, 2023. godine na Poljudu protiv Hajduka. Nakon te utakmice Šibenčani su ispali u drugi rang, ali su se tamo zadržali samo jednu sezonu. I evo ih opet u Supersport HNL-u, na otvaranju nove sezone gostovanje u Opus Areni.

- Stanje u momčadi je zadovoljavajuće, a ja sam uvijek optimist. Radili smo naporno, kroz pripreme isprobali različite sustave i ideje pa ćemo kroz prvih nekoliko kola vidjeti naše mogućnosti - kazao je u uvodu redovne presice prije puta za Slavoniju trener Mario Carević.

Nahvalio je Osječane, koji su izraziti favoriti u nedjelju.

- Gledali smo njihove europske utakmice, vidjeli kako igraju s novim trenerom i s nekoliko novih igrača. Mi se želimo nasloniti na pozitivu iz prošle sezone, ali, jasno, trebat će vremena da uhvatimo dinamiku prve lige.

Svjestan je da će njegova momčad u SHNL-u često biti u jednoj vrsti “čeke”, defenzive, posebice u sudarima s velikom četvorkom.

- Normalno je da ćemo u utakmici biti neko vrijeme u podređenom položaju, a upravo tad je najbitnije i dalje biti koncentriran i ne primiti gol. U susretu ćemo prije ili kasnije dočekati naš trenutak kada ćemo mi pokazati što možemo.

Carević po običaju nije otkrivao sastav, već je istaknuo.

- Igrat će trenutno najspremniji, ali trebaju mi svi. Od klupe očekujem da pet zamjena da podražaj, da ne gubimo na kvaliteti i energiji. Također, momčadi će trebati dosta samopouzdanja. Težak raspored na početku ne smije biti alibi, moramo početi skupljati bodove što prije - zaključio je trener momčadi sa Šubićevca.

Utakmicu s Osijekom najavio je i negdašnji napadač Bijelo-plavih Ivan Santini, koji je ovo ljeto pristupio Šibenčanima.

- Oduševljen sam kako sam primljen u Šibeniku, super je vratiti se u Hrvatsku. Imamo odlične igrače i ljude, zadovoljstvo je biti član ovog kolektiva. Dobro smo radili, uvjeren sam da će svi dati sve od sebe - kaže Zadranin, pojasnivši svoju ulogu u momčadi.

- Ja sam na raspolaganju njima svima. Primjer uvijek dajem najprije svojim zalaganjem. Imamo dosta mladog talenta i to ne smije propasti, želja nam je da svi iskoriste svoje vrijeme u Šibeniku i daju maksimum - zaključio je šibenski centarfor, koji je prije tri sezone nosio dres Osijeka.

Santini je u najvišem razredu hrvatskog nogometa odigrao ukupno 76 utakmica, 64 u Zadru za koji je zabio 26 pogodaka te 12 za Osijek u čijem je dresu poentirao tri puta. Danas, dva i pol mjeseca nakon što je proslavio 35. rođendan, trebao bi upisati i 77. nastup, premijerni igrajući za treći klub u Hrvatskoj nogometnoj ligi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. kolovoz 2024 04:57