Sergej Jakirović
 

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NEĆE BITI LAKO

Belupo prizemljio Jakirovićevu Rijeku: Za svaki bod moraju doslovno ‘krvariti‘, takav im je sad genetski kod

Uspješan niz riječkog trenera Sergeja Jakirovića i njegovih igrača došao je kraju minulog vikenda
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 27. veljača 2023. 07:26

I to se jednom moralo dogoditi... Trener Sergej Jakirović po prvi je put u svojoj šestoj utakmici, otkako je sjeo na klupu čelnog čovjeka riječke struke, doživio poraz, s(p)retno, ali na kraju potpuno zasluženo slavio je Slaven i po drugi put u aktualnoj sezoni na Rujevici.

Egzekutor je i ovog puta, baš kao i u prvom susretu odigranom u Rijeci u okviru petog kola SuperSport HNL-a, dok je trener bio Dragan Tadić, bio Zekićev džoker s klupe Ante Crnac, koji je baš Rijeci dao 50% posto svojih ovosezonskih pogodaka (dva od četiri ukupno). Crnac je tako i po drugi put ove sezone momčad Rijeke zavio u “crno”, trener Slavena Zoran Zekić će se na kraju imati čime hvaliti u zajedničkoj grupi i “podbadati” prijatelja i trenera Rijeke, a to su – bodovi.

Magla u zaborav

Slaven je nakon osam kola napokon stigao do pobjede, mogao bi to vrlo lako biti prijelomni trenutak koprivničke momčadi, koja je do kišne i maglovite subote u Rijeci više bila u krizi rezultata negoli igre, da bi na kraju, u uvjetima koji su jednim dijelom susreta bili neregularni, stigli do važna tri boda i treće pobjede nad Rijekom u aktualnoj sezoni. No, vremenski uvjeti bili su identični za obje momčadi, iako je onakav “kijamet” sigurno išao u prilog momčadi koja se grčevito branila veći dio susreta. Sudac Pajač početkom drugog poluvremena pozvao je kapetane momčadi, Božića i Labrovića, na kratke konzultacije i u dogovoru s njima je očito odlučeno da se igra nastavi. Gusta magla nije dozvolila čak niti kameri, sa svom mogućom tehnologijom, da se “probije” i omogući uvid u igru, novinarska loža bila je zakinuta za dobrih 15-ak minuta nogometa, baš kao i većina gledatelja, a prema riječima trenera Rijeke, koji je bio uz sam teren, sličan je “pogled” bio i sa klupe obje momčadi, no tko će te pitati za uvjete i igru nakon nekog vremena. Pamte se bodovi, pamti se pobjeda Slavena koji se na prvenstvenoj ljestvici sada odmaknuo Rijeci na četiri boda.

Teško se Rijeci može prigovoriti išta, od prve minute se vidjelo, uostalom, tako je momčad trener Jakirović i postavio, da njegovi momci žele probiti taj koprivnički “bunker” i nije da nisu imali svojih šansi, čak nekoliko njih, možda i puno izraženijih nego što su bile neke iz kojih je Rijeka u prijašnjim susretima olako poentirala, no realizacija je izostala, a Slaven je na svom golu imao daleko najboljeg igrača susreta – vratara Ivana Čovića.

Prestalo ulaziti

Drugim riječima, sve ono što je Rijeka pogađala u proteklih pet kola 2023., u subotu nije, a od svih onih prilika koje su protivnici stvorili i promašivali (a bilo ih je), danas je jedna lopta ušla i – riješila susret.

Previše je sličnosti između dva susreta Rijeke i Slavena ove sezone da bi se više moglo govoriti o slučajnosti, treneru Zekiću je jasno da njegova momčad ne može na Rujevicu istrčati i krenuti se nadigravati s domaćinom za gol više, bio bi to svojevrsni “harakiri”. S gledišta koprivničke momčadi, u oba su ta susreta bili daleko podređenija momčad na terenu, s puno manje posjeda lopte, i koja je svoje šanse vrebala iz kontranapada.

Najgori način

U oba su ta susreta vratari Slavena (u prvom ogledu je branio Antun Marković) bili najbolje ocijenjeni igrači gostujuće momčadi, a na kraju je oba susreta riješila jedna neopreznost riječke obrane i jedan, već spomenuti igrač, kojeg je Zekić ponovo uveo s klupe, a ovaj mu se na najbolji mogući način zahvalio na ukazanom povjerenju. Čak su i oba pogotka Crnca stigla u drugoj polovici drugog dijela (u prvom susretu zabio je u 70. minuti), nakon inicijative Rijeke, koja na kraju nije mogla (ili nije znala) odgovoriti na takav šok koji je zadesio momčad koja je do tada trebala imati barem dva pogotka prednosti. Na kraju se susret vrlo lako može svesti na onu staru nogometnu, ako ne zabiješ, onda ćeš ga primiti, a ova mlada i potentna momčad Rijeke to je naučila na, za njih, najgori mogući način – porazom.

Rijeka će već ovog petka u Puli odmjeriti snage s izabranicima Gonzala Garcije, bit će to najbolja moguća provjera za ovu Rijeku u aktualnom trenutku, posebice nakon poraza.

Dobar kurs

Niti sam Jakirović, koliki je god optimist, ne očekuje “rastavljanje” Istre na proste faktore. Ova momčad Rijeke naprosto mora “krvariti” za svaki bod, pogotovo za svaku pobjedu, takav joj je genetski kod. Jedan poraz sigurno neće promijeniti činjenicu da je Rijeka na pravom putu, drugi uzastopni sigurno ne bio dobar. U najmanju ruku...

Liber i Selahi preskaču dvoboj s Istrijanima

Iako trener Jakirović do sada nije bio sklon prevelikim rotacijama (uostalom, kaže se da momčad koja pobjeđuje ne treba mijenjati), na to će biti primoran u dvoboju protiv Istre. Adrian Liber protiv Istre sigurno neće biti džoker s klupe, a zbog istog razloga (tri akumulirana žuta kartona) Jakirović neće moći računati niti na usluge Lindona Selahija. Zanimljivo, Niko Janković od svog je dolaska u Rijeku protiv Slavena po prvi put susret započeo s klupe i Rijeka – je izgubila. Svojim ulaskom u susret Janković je kreirao nekoliko dobrih šansi (uključujući i onu asistenciju Grgiću za matnu situaciju) i vjerojatno će se ponovo naći u početnoj postavi, dok je Emmanuel Banda siguran starter i za svoju drugu uzastopnu utakmicu, vjerojatno u paru s povučenijim Hodžom. (sl)

Linijska groteska apsolutno sve je zbunila

Veigi je protiv Slavena gol u smiraju prvog dijela susreta, na inicijativu VAR-a, relativno brzo poništen, iako je zastavica pomoćnog linijskog suca ostala nepodignuta. Treba vjerovati tehnologiji i ne tražiti nikakve alibije za brojne promašene šanse Rijeke, no povlačenje crta u hrvatskom nogometu, kako bio se utvrdilo zaleđe, sve više poprima obrise – groteske. Gledajući kut kamere, njezinu rezoluciju i na kraju istu tu povučenu liniju, nitko sa sigurnošću ne može kazati kako je Veiga zaista bio u nedozvoljenoj situaciji prilikom pogotka, stoga se postavlja logično pitanje zašto gol Portugalca na kraju nije priznat kada ga je priznao i sam, za razliku od VAR kamere, dobro postavljeni pomoćni sudac. (sl)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:34