Zoran Zekić

 NIKSA STIPANICEV Cropix
POGLED U BUDUĆNOST

Donedavni trener Dinama preuzima Slaven umjesto Zekića? Novi sportski direktor već je poznat

Mediji spominju i bivšeg stratega Hajduka, ali i u Hrvatskoj malo poznatog Nizozemca
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. svibanj 2023. 08:57

Sezona se bliži kraju, a Zoran Zekić je najavio da odlazi, stoga se navijači Slavena Belupa pitaju tko će zamijeniti trenera koji je nakon više od 10 godina s Farmaceutima kroz prvenstvo ušao u ozbiljnu borbu za europski plasman?

Službeno, sve je usmjereno prema završnici prvenstva i nastojanju ostvarenja što boljeg plasmana. Uhvati li se pritom i Europa, bit će to veliki pothvat, no ako se to i ne dogodi, dojma smo da u klubu zbog toga neće previše tugovati. Ionako je ova sezona prošla iznad očekivanja kad je u pitanju financijsko ulaganje (otprilike deveti proračun lige), eventualni izlazak u pretkola Konferencijske lige bio bi prava premija.

Poklapanje rezultata

Za to bi Zekićeva momčad do kraja sezone trebala ostvariti sve tri pobjede (uz poklapanje drugih rezultata), počevši od petka i utakmice s Lokomotivom koja je porazom od Hajduka praktički otpala iz europske konkurencije za ovu sezonu. No, u Lokomotivi mogu biti zadovoljni jer su financijski stabilni zahvaljujući unosnim izlaznim transferima, a to je nešto što u Koprivnici tek trebaju učiniti kako bi osigurali stabilniju budućnost.

Kad je u pitanju izbor Zekićeva nasljednika u Slavenu, ta priča ima dva dijela. Jedan se odnosi na poziciju sportskog direktora, a prema dostupnim neslužbenim informacijama tu će se ponovno posegnuti za ‘hibridnom’ varijantom u kojoj bi netko od ljudi iz kluba u sklopu uprave vodio brigu o tom segmentu klupskog poslovanja. Najvjerojatnije će tu ulogu ponovno preuzeti Dejan Šomoci, bivši Slavenov prvotimac i aktualni član uprave.

Drugi dio priče je izbor trenera, i tu će klupski čelnici trebati biti posebno oprezni, pogotovo s obzirom na nedavno usvojenu nogometnu strategiju Slavena Belupa u kojoj se očekuje afirmacija mladih igrača kroz napadački nogomet.

Na papiru to izgleda kao dobra zamisao, no treba za takvu orijentaciju osigurati i odgovarajući igrački kadar, naravno i kvalitetnog trenera. Vremena za to nema previše, jer će vrlo skoro započeti i pripreme za novu sezonu, pa bi bilo logično da uprava uskoro imenuje i novog trenera.

Zasad se u lokalnom eteru zavrtjelo nekoliko imena, od kojih je najjače odjeknulo ono Roya Ferenčine, donedavnog pomoćnog trenera Dinama. Ferenčina je igračka legenda Slavena, čovjek koji je za koprivnički klub ostavljao srce na terenu, a navijači ga pamte i kao posljednjeg Slavenovog trenera koji je izveo momčad u Europu, od koje se oprostio sa stilom, pobjedom protiv Bielsinog Athletic Bilbaa u kolovozu 2012. godine. Te je godine Slaven završio na trećem mjestu u HNL-u, što je daleko najbolji plasman u posljednjih 11 godina.

image

Roy Ferenčina

DARKO TOMAŠ/Cropix

Više kandidata

Osim Ferenčine, kuloarska šaputanja, a koja primjerice prenosi Podravski list, spominju i bivšeg trenera Hajduka Mislava Karoglana, te 58-godišnjeg Nizozemca Ricarda Moniza, koji je vodio ZTE, Excelsior, Trenčin, Randers, Eindhoven, Notts County, 1860 München, Lechiju Gdanjsk, Ferencvaros, RB Salzburg... Naravno, i mladi domaći stručnjak Želimir Mešnjak, trenutno Zekićev pomoćnik, ima svoje zagovornike...

Naravno, sve informacije o trenerima su neslužbenog karaktera, a uprava o toj problematici još nije raspravljala...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 20:40