Gennaro Gattuso

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
TALIJAN NAJAVIO NOVU SEZONU

Gattuso: ‘Dinamo je korak, dva ispred nas. Iskreno, dobro bi nam došla financijska pomoć ili pojačanje...‘

‘Ako zaslužimo, zviždite nam nakon utakmice, ali nakon utakmice neka stadion "gori"!‘
Piše: F.V., Slobodna DalmacijaObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 13:17

Uoči premijernog ogleda u novom izdanju SuperSport HNL-a, gostovanja Slaven Belupa u nedjelju navečer na Poljudu (21 sat), pred sedmu silu je u press salonu stadiona Hajduka izišao trener "bijelih" Gennaro Gattuso. Talijanski stručnjak osvrnuo se na start prvenstva, momčad iz Koprivnice, Ružomberok koji čeka Hajduk u četvrtak u Slovačkoj u 3. kolu kvalifikacija Konferencijske lige...Još jednom se Gattuso osvrnuo na Torshavn koji je Hajduk eliminirao 2:0 pobjedom na Poljudu i remijem bez pogodaka na Farskim otocima, piše Slobodna Dalmacija.

- U startu sam rekao da moramo ući u obje utakmice s oprezom. Dobro su organizirani, uigrani, trenirani. Trebalo se potruditi da prođemo u daljnju rundu natjecanja. U prvoj utakmici u Splitu smo imali devet prilika za gol, pet u prvom, četiri u drugom dijelu. U uzvratu smo ih imali šest, ali samo jednu u drugom poluvremenu. To sve govori kakvo je bilo naše drugo poluvrijeme. Volio bih da se ponovi prvih 65 minuta iz Splita, to je ono o čemu sam se malo zakačio s gospodinom Bilićem - kazao je Gattuso.

- Izdvojio bih Pukštasa, on nije mekana, čista "desetka". Mi se u tom kontekstu još moramo popraviti - kazao je Gattuso.

Ružomberok? Je li prednost što se uzvrat igra u Splitu?

- Naši navijači su nam dodatna prednost, ali to će biti dosta drugačija utakmica od Torshavna. Manje se dodaju, preskaču igru. Naravno, moramo igrati bolje. No, sada bih se fokusirao na prvu utakmicu u prvenstvu - naglasio je Gattuso.

Izazov je Slaven Belupo koji stiže nakon teške utakmice i puta, a protivnik se mogao na miru pripremati samo za ovaj susret?

- Mi smo analizirali protivnika. Pripremili u 3-4-2-1 i 3-4-1-2. jaki su u sredini terena i obrani. Slični su Slovacima, igraju na drugu loptu. Dočekat ćemo ih s 20-25 tisuća navijača. Dobro smo ih skautirali. Sve ovisi o nama - rekao je Gattuso.

Hoće li biti promjena u kadru za ovaj susret? Ima li novih ozljeda, nekih posljedica utakmice u Torshavnu?

- Vidjet ćemo sutra. Ne shvatite to kao manjak poštovanja, ali ne volim otkrivati karte, asistirati protivniku. Mi slušamo njihove presice, ali rijetko kada otkrivamo takve podatke.

Je li Uprava na čelu s predsjednikom kluba izričito tražila od vas titulu prvaka, koju Hajduk čeka dva desetljeća?

- Iskreno, radit ćemo. Ne volim predviđati takve stvari, nagađati tko će biti prvak. Želim napraviti jaku radnu grupu igrača i ljudi koji su oko njih. Želim da smo jaka momčad. Dinamo je bio prvak 18 puta u zadnjih 19 godina, jednom Rijeka. Dinamo je organizacijski korak-dva ispred nas, ali borit ćemo se do kraja. Iskreno, dobro bi nam došla još koja financijska pomoć ili pojačanje, ali borit ćemo se!

- Idemo "day by day, step by step" - dodao je Gattuso na engleskom jeziku, inače na presicama priča talijanski.

Kada će vam stići pojačanja, pravi centarfor, krila? Očito je da vam takvi profili igrača nedostaju?

- Tražimo napadača, funkcionalnog, fizički i tehnički jakog koji će napadati prostor. Krila? Kada nam se potpuno priključi Perišić tu smo mislim i pokriveni. Ne želim napadača koji će samo doći da dođe. Ne želim igrača negovarati da dođu, želim one koji žele doći. Ne želim one koji krenu s iprikama kada krenu pričati da imamo samo jedan teren. Svjesni smo finacijskog stanja, ali napadača trebamo - rekao je Gattuso, pa jednog igrača posebno pohvalio.

- Najbolji primjer je Raketa. Vrhunski igrač, kvaliteta, financijsko stanje. Prije 20 dana sam ga još pitao je li siguran da želi doći u Hajduku, rekao je da jest. Zna da mi nismo Barcelona, Sevilla, da nemamo takvu situaciju, infrastrukturu, ali je želio doći.

image

Gennaro Gattuso

ANTE CIZMIC Cropix

Koliko vremena će još trebati Ivanu Perišiću da ga na terenu vidimo od prve minute?

- Iskoristit ću ovu priliku da javno pohvalim Perišića. Veliki je profesionalac. Imao je jako tešku ozljedu. Sam sam je imao, sličnu, kada sam imao 29 godina. Znam koliko se teško nakon te ozljede vratiti. Nakon te ozljede sam otišao iz Milana u Sion. Nisam imao od početka punu minutažu. Rekao sam sebi tada da ću ili šutjeti i raditi da se vratim ili ću prestati igrati. Ivan može igrati od prve minute, pokušat ćemo ga priključiti na taj način.

U napadu sigurno može bolje, sami ste rekli da nije bilo dobro u zadnjih 20-25 metara, ali s druge strane Hajduk u prva dva susreta sezone nije primio gol, ima dva "clean sheeta"?

- Pohvale cijeloj momčadi zbog toga, ne samo obrani. Svi su se vraćali u obranu. Sviđa mi se mentalitet ove momčad. Kad izgubimo loptu, svi se vraćaju. Nismo momčad u kojoj sedam igrača trče, a trojica ne. Svi trče.

Koliko bi pobjeda protiv Slavena bila važna za nastavak prvenstvenog maratona?

- Igramo doma, to je naša velika prednost. Na svakoj utakmici očekujem 20-30 ljudi. Tražim pomoć ne samo od Torcide nego od svakog navijača na stadionu. Volio bih da se protivnik osjeća kao u paklu, da se ne čuje što vičemo s klupe. Ako zaslužimo, zviždite nam nakon utakmice, ali nakon utakmice neka stadion "gori"! - poželio je Gattuso.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. kolovoz 2024 09:00