DAMIR SKOMRLJ Cropix
UOČI SLAVENA

Gattuso: ‘Vi ovdje u Dalmaciji ste talenti za sve sportove, ali to nije dovoljno, jednu stvar nemate‘

Hajduku slijedi nova teška provjera. U Koprivnici od 16 sati gostuju protiv Slaven Belupa
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 18. listopad 2024. 13:23

Odigrano je devet kola prvenstva, reprezentativna pauza je također iza nas, vrijeme je stiglo za drugi krug HNL-a. "Bijeli brod" je na čelu flote domaćeg prvenstva, Hajduk "plovi" ispred ostalih, a "kapetan" Gattuso ima podršku svog tima, ali i hajdučkog puka.

Osim lijepe zalihe bodova veseli i dobra igra, u zadnja dva domaća ispita zabili su bijeli osam golova. Ali, nema ništa od preranog slavlja, treba nastaviti u dobrom tonu, a slijedi u nedjelju Hajduku nova teška provjera. U Koprivnici od 16 sati gostuju protiv Slaven Belupa.

Nisu Slavenu strane pobjede protiv velikih, bez punog plijena ostali su na Kušek-Apašu Dinamo i Rijeka. Susret na konferenciji za medije najavio je trener Hajduka Gennaro Gattuso, piše Slobodna Dalmacija.

Svaka utakmica je podjednako važna, ali Slaven je dobio Dinamo, otkinuo dva boda Rijeci. Kakvu utakmicu očekujete?

- Definitivno nas ne očekuje lagana utakmica. Slaven brzo napada s četiri i pet igrača kada dobiju posjed. Nije čudo što se velike momčadi muče u Koprivnici. Otkad je došao Mario, imam sve pohvale za momčad. Znaju točno što žele. Neće biti lagano, treba nam jak Hajduk, jakog mentaliteta. Ako prihvatimo utakmicu kao da je šetnja, bolje da ostanemo u Splitu. Ako se budemo tamo šetali, lako moguće da dobijemo po nosu.

Jesu li Pukštas i Biuk dalje od prve momčadi?

- Nitko nije daleko od prvih 11. Težak je posao napraviti odabir kao treneru, svi se trude i daju svoj maksimum. Igraju oni koji mi trebaju, moderan nogomet se promijenio, imate pet izmjena, možete promijeniti pola momčadi. Kod mene nema glavnih igrača, svi su u rosteru, svi igraju. Duga je sezona.

Prpić, Durdov, Hrgović, gurnuli ste ih u elitu, a Hajduk može zaraditi velike novce? Tko će umjesto Prpića u nedjelju?

- Imamo na raspolaganju tri igrača, Zvone, Elez, Marino Skelin. Oni mogu biti ljuti, nezadovoljni što ne igraju, ali daju svoj maksimum i dobit će svoju priliku. Po pitanju obrane sam miran. Tko god uđe, odradit će dobar posao.

- Da odgovorim o mladima. Mnogo sam radio s mladima, mogu reći da zahvala napretku mladih ide starijim igračima. Počevši od Livaje, Krovinovića, ali i ostalih. Kada sam se umirovio, primijetio sam da stariji nekada napadaju mlade, vide ih kao konkurenciju. Ja sam tu stao na stranu mladih. Treba im dozvoliti da griješe. Mentalitet momčadi se ovdje promijenio, sada se ovdje radi. Zasluge i tu idu starijima, ponašaju se kao mentori.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Koliko ste radili u pauzi, kako vam je došla pauza? Što mislite o infrastrukturi, kako vam je raditi?

- Što reći o infrastrukturi. Ovdje sam četiri mjeseca. Vi ovdje ste talenti za sve sportove. Talent odlikuje Dalmaciju, ali nije dovoljan. Potrebna je infrastruktura, toga nemate. Stalno sam na sastancima, gledam kako popraviti ovu infrastrukturu ovdje. Dva tjedna nismo koristili teren na Poljudu, promjena travnjaka je bila. Nekada se i zagrijavamo na umjetnoj travi, to nije najbolje za one koji se vraćaju za ozljede. Ako bude potrebno, zagrijavat ćemo se i na parkingu. Mi smo Hajduk, davat ćemo uvijek sve od sebe da budemo što bolji.

Bili ste na rođendanu Marcela Lippija, svi su bili tamo? Koliko su vaši bivši suigrači upoznati s vašim poslom koji radite ovdje?

- Nije rođendan Lippiju nego iznenađenje. Prva prigoda da smo se svi zajedno okupili. Dosta njih su sada treneri. Pitali su me svi kako je moguće da Durdov, Prpić i Hrgović igraju ozbiljno. Prate Hajduk, u Italiji nije baš normalno da tako mladi igrači igraju i zabijaju.

Spomenuli ste promjenu mentaliteta, na isti način ulazite i u domaće, ali i gostujuće utakmice?

- Mario Kovačević im je donio dozu vertikalnosti, igraju obranu drukčije, ali su jako opasni. Najčešće novinari i ostali stavljaju fokus na našu igru s loptom, ali smo se najviše promijenili u igri bez lopte. Zajedno trčimo, zajedno vršimo presing. Prije dva tjedna ovdje ste mogli vidjeti, Marko Livaja je imao dva prva duela. Svi igraju sve, svi dišu zajedno. Tako moramo igrati. Primjerice Marko, naš najvažniji igrač, nakon 70 minute do njega manje počnu dolaziti lopte. Zato što tada počnemo igrati zajednički blok. Marko se onda naljuti. Tada ga moram smiritvati, ali to je tako. Moramo se orijentirati zajedno igramo u bloku.

Je li vam sada lakše pripremati utakmice, u odnosu na prvo kolo kada ste tek bili došli?

- Nije mi baš lakše, treneri se mijenjaju, svaki trener nosi nešto novo. Pa sada se mora tražiti, što novi trener donosi. Nije mi baš pomoglo što sam odigrao protiv svih.

Zadnje četiri utakmice u Koprivnici, Hajduk je svaku dobio 1:0. Uz to, šest gostujućih utakmica, tri gola, puno ih je ostalo i 0:0. Očekuje li nas to i u nedjelju?

- U Koprivnici je uvijek teško. Ja ću od igrača tražiti istu želju i ljutnju kao i protiv ostalih. Ulazimo u utakmicu s maksimalnim poštovanjem. Nemojte očekviati 4-5 golova, Slaven je ozbiljna momčad, bit će to ozbiljna utakmica. Ali to vrijedi za sve. Isto nas čeka protiv Lokomotive, Gorice, svi tereni su teški, nisu u najboljem stanju. Ima još protivnika koji protiv Hajduka igraju na tisuću posto. Jednostavnih utakmica Hajduku nema.

Što je s sportskim direktorom, putuje li s vama? Kako vidite utakmice Dinama i Rijeke?

- Ne bih o Dinamu i Rijeci. Ni njima nije jednostavno. Neću komentirati druge, tu smo gdje jesmo, na kraj usezone ćemo podvući račun. Što se tiče sportskog direktora. Pričam s njim dosta, brine se o igračima, raspituje. Komentiramo i zimski rok, moguće transfere, zimske pripreme. Imamo lijep odnost. Nemam ja ni volju ni vrijeme za ćakule, ne volim puno pričati, želim samo raditi. Vidio sam to i kod njega. Ne dolazi često u svlačionicu, ali ima osoban odnos s igračima, dobro je prihvaćen. Devet nas je u stožeru, ne stanemo svi skupa u autobus, još nije putovao s nama.

Je li vam Lippi dao kakav savjet? Je li mu neko od bivših kolega kazao da dolazi na feštu u Split dogodine?

- Jedanaest godina sam trener, ne pitam često savjete. Kada sam bio mlađi trener, znao sam pitati savjeta. Po pitanju dinamike razvoja. Pitati savjete nije uvreda za trenera, ali mislim da sam ga tada pitao neki savjet, da bi me poslao u neku stvar. Ne može se doći u Split na jedan dan, uvijek se mora putovati sto godina, preko Beča i tako. Da se uvede više linija, vjerojatno bi i putovali.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. listopad 2024 13:24