VOJKO BASIC Cropix
UVJEREN U TRIJUMF

‘Hajduk će to dobiti lakše od očekivanja, vrijeme je da Kalinić potvrdi status najvećeg pojačanja‘

Jedna je utakmica najviše razočarala navijače bijelih: ‘To si Hajduk više ne smije dopustiti‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. rujan 2022. 13:59

Drugi na ljestvici dolazi u Split. Zvuči opasno za Hajduk, posebno jer Bijeli nisu prvi. Gledaju u leđa drugoplasiranom, ovoga puta Slavenu Belupu.

- Iznenađujući je to rezultat Farmaceuta, ali treba svima u klubu čestitati na takvom ostvarenju. Dosadašnji rezultati pružaju osjećaj rasterećenosti pred dolazak u Split jer Belupo sigurno nema nikakav imperativ pred nedjeljni dvoboj - mišljenje je Branka Karačića, nekoć igrača Hajduka, a u nastavku karijere i trenera Slavena Belupa.

Domaći porazi bole

Još pamtimo kako je Karačić prije 17 godina s Belupom odigrao 0:0 u danima kada su Bijeli tražili pobjedu u šampionskoj utrci. Na kraju su ipak osvojili naslov prvaka te 2005. godine. Titulu koja još uvijek stoji kao posljednja. Ove sezone hajdukovci su upisali dva poraza u početnih pet utakmica u HNL-u, ali boli i peče ukupni niz od pet poraza u zadnjih šest utakmica.

image

Branko Karačić

SPORTSKE NOVOSTI

- Istina je da zvuči neugodno kada se pogleda serija poraza, međutim, ako se malo zagrebe ispod površine, tri su europska neuspjeha ugrađena u taj niz. Svi smo se nadali da Hajduk može iznenaditi Villarreal, ali Španjolci su se pokazali kao prejak suparnik za današnju splitsku momčad. Po meni su dva poraza zaista neugodna, a to su gostovanja u Zagrebu i Osijeku.

Ispričao je Karačić i svoje viđenje poraza od Dinama, utakmice koja je ovog ljeta najviše razočarala navijače Hajduka.

- Momčad koja pretendira na titulu prvaka nema pravo na takvu pogrešku. Ne smije si dopustiti da primi četiri pogotka u pola sata. To se jednostavno ne može dogoditi. Na poluvremenu vodiš 1:0 i onda na kraju 1:4. Nemoguće! Zato se ne bih bavio analizama europskih poraza, već isključivo s dva domaća. Izgubljeni bodovi u Osijeku također moraju zaboljeti i struku i navijače.

S Biukom nema žurbe

Ali, sport uvijek nudi brzu priliku za povratak na pobjedničku stazu. U nedjelju Hajduk ima Belupo u jednoj zaista rijetkoj situaciji - Farmaceuti su na tablici ispred Hajduka.

- Znamo da to nije realna slika kada Hajduk ima dva susreta manje. Uz to, Belupo je prošao kroz neka od gostovanja s puno sreće. U redu, pobjede se bilježe, pobjede su zaslužene, ali kada govorimo o utakmici Farmaceuta s Hajdukom zna se tko je favorit. Tko? Hajduk je veliki favorit, tu nema dvojbe. Dapače, držim da će Bijeli u nedjelju do pobjede lakše od očekivanog.

Nema više tereta europskih obveza za Bijele, pa iako im na Poljud stiže najugodnije iznenađenje početka prvenstva, Hajduk ima klasu za pobjedu.

- Utakmica ima svoje zamke, težak je tjedan za Marka Livaju, kompletni Hajduk je pod velikim pritiskom, međutim, igrački kadar je toliko širok za HNL da Bijeli ne bi trebali strepiti za pobjedu. Uvjeren sam da će se Hajduk u nedjelju vratiti pobjedama.

Po mišljenju Karačića, igrač koji bi trebao donijeti prevagu jest iskusni centarfor poljudskoga kluba...

- Nikola Kalinić je golgeter kojeg čekamo. Dugo nije zabio, još od travnja. Znam da je imao puno peha s ozljedama, ali oporavio se i vrijeme je da Kalinić počne zabijati golove. Vrijeme je da potvrdi status najvećeg pojačanja Hajduka jer nijedan igrač u posljednjih godinu i pol dana nije dočekan s tolikom medijskom pozornosti kao Kalinić. Vrati li se Nikola u formu koja ga je nekoć krasila, zbog koje su klubovi u Italiji i Španjolskoj plaćali silne milijune, Hajduk će napredovati velikim koracima. Jer, više neće ni Livaja morati sam, Hajduk će dobiti još jednog rasnog golgetera.

Čeka se povratak Kalinića u nekadašnju formu, ali pritom se obavljaju i razgovori glede potencijalnih transfera. Prvog dana rujna završava mercato u najjačim europskim ligama, ali dio europskog tržišta i dalje ostaje otvoren. Ulazni transferi s krajem kolovoza ograničavaju se samo na slobodne igrače. U svakom slučaju, prostora za napredak ima dovoljno.

- Hajduku bi po mom sudu trebala dva igrača, središnji vezni i krilni napadač. To su dvije pozicije gdje bi Bijeli najviše mogli napredovati. Zadnjih veznih ima na papiru, ali najviše se troše na toj zahtjevnoj poziciji. Premda su doveli Kalika, trebao bi još jedan kvalitetan korektor sredine terena. Krilni napadač također, premda Bijeli imaju Biuka i Sahitija. Htio bih pritom dodati kako bi Biuku trebala još jedna sezona u Hajduku. Ne bih žurio s njegovom prodajom, ima za njega mjesta u HNL-u još jednu sezonu. Proces sazrijevanja može i na Poljudu odraditi.

U zadnjih deset dvoboja na Poljudu triput je bilo 2:2

Hajduk je u zadnjih deset susreta šest puta bio bolji od Slavena Belupa na Poljudu, a pritom su tri susreta okončana remijem i gosti su jednom slavili. Bilo je to u veljači 2018. (1:0) kada su zabilježili i svoju jedinu pobjedu u 25 prvoligaških sezona. Od tada Hajduk nije nikada postigao manje o dva pogotka Koprivničancima na splitskom travnjaku.

Zanimljivo je da su sva tri remija u tih posljednjih deset poljudskih ogleda završila s identičnim rezultatom 2:2. Isti omjer potpisivali su Tramezzani, Vukas i Vulić koji je remijem zaključio svoj mandat na Poljudu krajem studenoga 2018. godine. Posljednja utakmica nedjeljnih suparnika odigrana je na rođendan Hajduka u veljači ove godine. Završila je pobjedom Bijelih od 3:1 uz prvijenac Lukasa Grgića i povratničku premijeru Nikole Kalinića u svečarskom okruženju na splitskom stadionu.

Trener Valdas Dambrauskas protiv Farmaceuta neće moći računati na Anthonyja Kalika, koji je u Gradskom vrtu dobio treći žuti karton, dok kod Belupa neće biti Tomislava Božića, igrača koji je također prikupio tri žuta kartona.

Glavni sudac nedjeljne utakmice, koja počinje u 21.05, bit će Fran Jović iz Zagreba.

Ulaznice za Belupo

Hajduk je s prodajom ulaznica za dvoboj protiv Slavena Belupa krenuo u ponedjeljak, a do dana utakmice pravo kupnje, kao i dosad, imaju isključivo aktivni članovi kluba. Ulaznice će se naći u slobodnoj prodaji na sam dan utakmice samo u slučaju da se iste do tada ne prodaju. Cijene ulaznica za djecu kreću se od 20 do 80 kuna, a za odrasle od 60 do 160 kuna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 01:48