27 godina ima Tomislav Štrkalj, napadač Slavena Belupa

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SVAĐA PA ‘EKSPLOZIJA‘

Igrač kola otkrio što se događalo u svlačionici prije golijade: ‘Bio je to oštar razgovor, povišenih tonova...‘

Tomislav Štrkalj, napadač koprivničkoga kluba, proglašen je igračem prethodnog kola u izboru našeg lista
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. prosinac 2023. 17:48

Iznenadio je Slaven Belupo svoje navijače, ali i ljubitelje nogometa u Hrvatskoj, uvjerljivom nedjeljnom pobjedom na Rujevici. Koprivnički klub pokorio je riječki stadion treći put zaredom u prvenstvenim gostovanjima, no ovaj put učinio je to na izuzetno uvjerljiv i dojmljiv način.

Slavili su Farmaceuti rezultatom 4:2, a velike zasluge za prva dva pogotka imao je njihov napadač, 27-godišnji Tomislav Štrkalj.

- Bila je to stvarno savršena izvedba. Odigrali smo taktički savršeno, baš sve upute koje nam je trener dao smo ispunili. Na kraju nam je i realizacija bila savršena; četiri udarca u okvir, četiri gola. Kad mi pucamo, sve ulazi - smije se dobro raspoloženi Štrkalj nakon sjajnog trijumfa.

On je postigao prvi pogodak u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, pritom je bilo i malo sreće jer je Benedik Mioč htio uputiti udarac, a zapravo mu je dodao loptu?

- Primio sam Hoxhinu loptu na prsa i spustio Mioču na udarac, bio je sam u tom trenutku. Međutim, nije najbolje pogodio i lopta se sretno odbila prema meni, taman tako da se nađem u poziciji u kojoj sam imao zbilja jednostavan zadatak

Uslijedila je i asistencija za lijepu egzekuciju Mioča koji je lobao vratara Labrovića i najavio Rijekin potop.

- Naš vratar Sušak uputio je dugu loptu, ja sam je prenio glavom, a Mioč je vrhunski realizirao. Ne samo on, nego i Hoxha kasnije, ne događa se često da vratar reprezentativnog kalibra na jednoj utakmici primi dva takva pogotka...

I Caimacov se lijepo snašao kod trećeg pogotka?

- Slažem se, i njega treba pohvaliti. Sve su to bili savršeni golovi, tko god da je gledao utakmicu moga je uživati u lijepim potezima.

Na putu od Rijeke do Koprivnice ima puno benzinskih postaja, na koliko ih je stao Slavenov autobus?

- Nismo stali na puno njih jer smo u ponedjeljak ujutro imali trening, tako da smo stali samo na jednoj, ha ha!

Trener Roy Ferenčina uoči Rujevice je obavio jedan ozbiljan razgovor s ofenzivno orijentiranim igračima, očito je pomoglo?

- Istina, bio je to jedan dosta oštar razgovor trenera s nama ofenzivcima. Bilo je i nekih povišenih tonova, ali nitko mu na tome nije zamjerio jer nas je to podiglo i pomoglo nam je. Ne smeta mi ni takva metoda ako djeluje jer uspjeh momčadi je uvijek najvažniji. Da se razumijemo, mi smo svi zadovoljni s trenerom i stožerom, i rezultati to pokazuju. A logično je i normalno da trener ponekad mora biti i malo oštriji prema nama, jer smo se malo uspavali nakon onih pobjeda protiv Osijeka i Varaždina, pa i sad nakon slavlja protiv Lokomotive.

Za rad s napadačima u stožeru je zadužen Marijo Dodik, koliko vam on pomaže?

- Svi znamo tko je Dodik, jedan od najboljih strijelaca u HNL-u svih vremena. Iskusan igrač i dobar trener, puno nam pomaže u kretnjama i završnici. Čast je učiti od takvog znalca.

Bili ste nedavno u seriji od četiri utakmice bez postignutog pogotka, pa ste Lokomotivi i Rijeci u gostima zabili ukupno sedam komada. Što to govori o ovoj momčadi?

- Mlada smo ekipa, imamo puno mladih igrača koji su skloni oscilacijama. Trebamo uhvatiti konstantu i gurati prema naprijed, vjerujem da će s vremenom sve doći na svoje.

Za kraj jesenske polusezone slijedi gostovanje u Osijeku, možete li i tamo do bodova?

- Proveo sam puno godina u Osijeku, koji je na neki način postao i moj grad. Lijepo se vratiti, pogotovo što je sad izgrađen i novi stadion, ali jasno je da mi u Opus Arenu dolazimo po pozitivan rezultat. Nisam igrao u prvom kolu kad smo tamo dobili šest komada, no igrači koji su to doživjeli imat će i dodatni motiv za dokazivanje.

Kakvi su planovi za proljeće?

- Nakon Osijeka čekaju nas kratki praznici. Pokušat ćemo se dobro odmoriti i skupiti snagu za zimske pripreme. Čeka nas i prijelazni rok, ne znamo tko će doći i otići, ali sigurno ćemo se odlično posložiti i biti još bolji u proljetnom nastavku - zaključio je Tomislav Štrkalj.

Trinaesti klub u trinaest godina

Vama je Slaven 13. klub u karijeri u posljednjih 13 godina, kako se osjećate, jeste li u Koprivnici napokon pronašli sreću?

- Tako se posložilo, a ni za čime dosad ne mogu žaliti. Slaven Belupo je odličan, posložen klub. Sretan sam ovdje, imam puno prijatelja. Najčešće se družim s Miočem, Božićem, Hlevnjakom i Martinagom, ali svi su dečki odlični, i naši stranci isto tako. (gčm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 05:46