ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NAKON DRAME U KOPRIVNICI

Javio nam se bivši sudac: ‘Sudio sam 25 godina, a više ne znam što je igranje rukom. To je lakrdija‘

Zašto se VAR nije oglasio i u 35. minuti, pitaju se navijači koprivničkog kluba
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. travanj 2023. 05:53

Pet mjeseci nakon što je Ante Čulina u prvenstvenoj utakmici dosudio kazneni udarac u korist Slavena Belupa koji, ispostavit će se kasnije, nije postojao, također perspektivni sudac Patrik Kolarić na istom je mjestu i u utakmici istih suparnika pokazao na bijelu točku za Hajduk.

Nikola Jambor krenuo je blokirati udarac Rokasa Pukštasa, no zakasnio je djelić sekunde. Lopta ga je, kako i sam tvrdi, a to se može vidjeti i na snimci, prvo udarila u leđa, potom se od leđa odbila u desnu ruku. Jambor je u tim trenucima bio u padu, okrenut leđima, te se dočekao na tu desnu ruku. Da je ona već bila na tlu, vjerojatno penala ne bi bilo, a ovako je Kolarić nakon nekoliko pregleda snimke odlučio da je to prekršaj za kazneni udarac.

U Slavenu su bili konsternirani takvom sudačkom odlukom. I dok će neki reći da im je to karma vratila za studeni prošle godine, drugi postavljaju pitanje što uopće jest, a što nije kažnjivo igranje rukom?

- Sudačka branša je sama kriva što dolazi do ovakvih situacija i različitih mišljenja, a Zekić je apsolutno u pravu. Više nitko ne zna što je kažnjiva ruka. Osobno sam 25 godina bio sudac i nemam pojma što je igranje rukom - rekao nam je jedan bivši djelitelj nogometne pravde koji je želio ostati anoniman.

U Velikoj Gorici drugačije

Slična se situacija dogodila na utakmici Gorice i Osijeka u prošlom kolu, kad je Jugović iz blizine pogodio Steenvoordena izravno u ruku. Također je sudio Kolarić, no nije dosudio kazneni udarac, niti ga je VAR pozvao da pogleda snimku.

U koprivničkom prvoligašu pitaju se zašto se VAR sudac Igor Pajač (od ranije “omiljen” u Slavenu) nije oglasio i kad je u 35. minuti lopta u ruku pogodila Darija Melnjaka u kaznenom prostoru Hajduka. Možda je i tu bilo elemenata za najstrožu kaznu? Na video izvještaju s utakmice ta situacija nije ni objavljena...

- Po važećim odlukama penal za Hajduk nije bio, ali kad je bio taj, morao je biti i za Slaven - smatra naš sugovornik.

Ponudio je na kraju i osobni stav:

- Nikad ne bih sudio te ruke, ni za Hajduk, ni za Slaven. Igranje rukom mora biti namjerno, a sve ostale varijante su lakrdija...

Bila Kolarićeva odluka ispravna ili ne, ništa se više ne može promijeniti. No, bilo bi lijepo napokon doznati što zapravo jest, a što nije kažnjivo igranje rukom. Jer, ovako ostaje dojam da suci i njihovi šefovi svaku situaciju mogu tumačiti na drugačiji način...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 10:30