Kadar s utakmice NK Slaven Belupo - HNK Hajduk

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
‘STANJE POSTAJE NEODRŽIVO‘

‘Javna je tajna da ti suci imaju mentore koji ih drže u Prvoj ligi, a drugima se onemogućuje napredovanje‘

Ne stišava veliko nezadovoljstvo suđenjem u utakmici protiv Hajduka u subotu na Apašu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. travanj 2024. 23:25

Čak se i neki navijači Hajduka, koji su se, primjerice, oglasili na društvenim mrežama, slažu da je Slaven Belupo u subotu trebao dobiti kazneni udarac nakon igranja rukom Filipa Uremovića u Hajdukovom kaznenom prostoru. Međutim, sudac Patrik Kolarić i njegov VAR kolega Fran Jović nisu mislili tako, njihovo je tumačenje da se lopta od Uremovićevog tijela odbila u ruku.

To što su ti isti suci vrlo sličnu situaciju u prošlogodišnjem polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa između istih suparnika okarakterizirali kao kazneni udarac za Hajduk, kad je lopta prvo u leđa, pa potom u ruku u padu pogodila Nikolu Jambora, njihovim je šefovima valjda normalno i prihvatljivo.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Javili se mnogi

Međutim, takvo tumačenje i dalje nije prihvatljivo Slavenovim čelnicima, koji zasad reagiraju samo neslužbeno, ali njihovo nezadovoljstvo raste jer su ove sezone postali poput mete na streljani. Osobito za navodno jako talentirane suce Patrika Kolarića i Matea Ercega.

- Stanje postaje neodrživo, naše nezadovoljstvo suđenjem ne prestaje. Javna je tajna da ti suci imaju svoje mentore koji ih drže u Prvoj ligi, dok je nekim drugim darovitim sucima iz nižih rangova onemogućeno napredovanje. Erceg je odlučio pobjednika u našoj utakmici s Varaždinom, a već dva kola nakon toga sudi Rijeci i njenom igraču ne pokaže čisti crveni karton za start jako sličan onom na Eduardu kad mu je slomljena noga. Javili su nam se mnogi klubovi i sve je jače uvjerenje da je ovakva sudačka organizacija iz korijena pogrešna te da suci poput Kolarića i Ercega s ovakvim suđenjem nemaju što raditi u Prvoj ligi - kazao nam je izvor iz Slavena Belupa.

Za razliku od Slavenovih čelnika, trener Ivan Radeljić nije se javno ustručavao komentirati sudačke odluke nakon nadmetanja s Hajdukom.

- Po meni je to bio čisti kazneni udarac. Opet imaju neko svoje tumačenje, “je ruka”, “nije ruka”, “je tijelo”, “nije tijelo”. Pa jednom bi više trebalo to možda raščistiti. Lopta ide u gol, ako ju je dirao rukom, po meni je to jedanaesterac koji nije sviran za nas - rekao je Radeljić.

Pitanje hrabrosti

Nije se trener Farmaceuta zaustavio na tim riječima...

- To je toliko nevjerojatno, ta njihova pravila i tumačenja... Ne mogu se oteti dojmu da bi na drugoj strani to bio jedanaesterac, to je moje najiskrenije mišljenje - jasno je poručio Slavenov trener.

Hrvatski nogometni savez je angažirao strane suce za derbije kako bi se smirile strasti, no većina ostalih klubova koji se ne zovu Dinamo, Rijeka ili Hajduk i dalje je nezadovoljna. Pitanje je samo hoće li skupiti dovoljno hrabrosti da o tome javno komuniciraju s onima koji bi trebali osigurati pošteno suđenje i iste kriterije za sve sudionike natjecanja. Možda je došlo vrijeme i za takav iskorak...

ŠTO SE DOGODILO U 67. MINUTI UTAKMICE

Benedik Mioč je uputio udarac koji je išao u okvir gola, a lopta je pritom pogodila Hajdukovog stopera Filipa Uremovića u ruku. VAR Fran Jović pregledavao je tu situaciju te je zaključio kako nema prekršaja za kazneni udarac jer je lopta Uremovića prvo pogodila u nogu, pa u ruku. Međutim, Uremovićeva ruka je u trenutku upućivanja udarca bila podignuta i daleko od tijela, čime je nedvojbeno povećao obujam tijela.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 23:29