Stjepan Tomas

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PORAZ KOJI BOLI

Na Poljudu veliki derbi, u Osijeku ‘potres‘: Vodstvo kluba sprema šok-terapiju, Tomas korak do otkaza?

Kriza u Opus Areni uzela je maha, Bijelo-plavi su rujan zaključili bez pobjede
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 01. listopad 2023. 14:26

Ako je u posljednje tri utakmice nakon prvenstvene stanke bilo loše, Bijelo-plavi su pokazali da može biti još i gore. Slobodan pad se nastavio i protiv Slavena Belupa za već treći poraz u posljednje četiri HNL utakmice. Nakon samo jednog osvojenog boda u rujnu (tri poraza i remi) momčad s Opus Arene nedjeljno jutro dočekala je u donjoj polovici prvenstvene ljestvice. Iza Hajduka, Dinama i Rijeke, ali i u bodovnom zaostatku za Goricom i Varaždinom.

Osijek je u Koprivnici bio spor, statičan, bezidejan, neopasan, jednom riječju negledljiv... Čuli smo i izraz groteskan. Bilo je to “savršeno” izdanje za konačnu točku na kraj crnog rujna. Roy Ferenčina rekao je sve:

- Žao što nismo otišli na dva, tri ili čak četiri razlike.

Nelogični potezi

Ukratko - da je na vratima bio bilo tko drugi, a ne ove jeseni sjajni Marko Malenica koji je u Koprivnici skupio šest velikih obrana, Slaven Belupo bi vjerojatno Bijelo-plavima istom mjerom uzvratio za poraz na otvorenju sezone (6:1). Govorio je Tomas uoči gostovanja u Koprivnici kako želi da njegova momčad pokaže karakter, da se nametne od prve minute i kontrolira utakmicu, a ispalo je posve drugačije. Osijek je bio taj koji se našao u podređenom položaju na terenu.
- Igrali smo bez agresivnosti, bez duela i bez prevelike želje... U padu smo rezultatski, a u subotu se pokazalo i igrom. Moramo se svi zapitati i razbuditi se jer ako ovako nastavimo, neće biti dobro - kazao je Stjepan Tomas.

A taj pad u igri traje već neko vrijeme. Iz utakmice u utakmicu otkako je sezona nastavljena poslije reprezentativne stanke Osijek izgleda sve gore i gore, a u Koprivnici je ta loša forma doživjela svoj vrhunac. Slabiju utakmicu ove sezone Bijelo-plavi nisu odigrali iako su se “proslavili” i na Rujevici.
- Znam gdje je problem, rekao sam to i prije utakmice, ali vidim da momčad nije reagirala i sigurno je da moram pronaći način kako je razbuditi i vratiti je na one stare staze, na onaj nivo na kojem smo bili do utakmice s Dinamom. Sigurno je da ova momčad ima kvalitetu i mora pokazivati bolja izdanja - pojasnio je Tomas.

A rješenje tih problema teško da, recimo, može biti ostavljanje Nejašmića na klupi drugu utakmicu zaredom i postavljanje Garmaša među startere iako je Ukrajinac još uvijek daleko od željenog fizičkog stanja i forme da može biti pojačanje, odnosno čovjek prevage što se od igrača takve biografije svakako očekuje.

Posljedice lošeg rezultatskog niza puno su teže od trenutnog plasmana na prvenstvenoj ljestvici. Ona silna pozitivna energija s početka sezone, a koju je po inerciji izazvalo otvorenje spektakularnog stadiona, naprasno je ugašena. Od nogometne euforije kakva nije tresla grad još od ljeta 2017. kada je srušen slavni PSV u samo dva mjeseca spalo se na defetizam kakav je zavladao nakon što je anonimni kazahstanski Kizilžar prošlog ljeta očitao bukvicu najskupljoj momčadi u povijesti Bijelo-plavih i izbacio ih iz Europe poslije trijumfa usred Gradskog vrta. Osijek je danas i rezultatski i atmosferom koja okružuje klub u istoj situaciji gdje je bio prije godinu dana. Pobjeda nema na vidiku, s tribina se zaziva odlazak uprave, prije svih sportskog direktora Ivice Kuleševića koji je u očima navijača najveći uteg u njihovom odnosu s klupskim vodstvom, trenera...

Doslovno “copy-paste” konca lanjskog kolovoza kada su nakon europske blamaže od nepoznatih Kazahstanaca zbog kojeg se mnogima moraju crvenjeti obrazi i u prvenstvu Bijelo-plavi podbacili, nanizali pet utakmica bez pobjede i, baš kao ove sezone, u tom crnom nizu osvojili svega dva boda od 15 bodova koliko ih je bilo u igri. I lani, baš kao i ove sezone, nisu ostavljali nade da to može biti bolje. Doduše, s tom razlikom da su u odnosu na aktualnu sezonu koncem prošlog ljeta dotaknuli čak i prvoligaško dno. Trener je lani smijenjen nakon 7. prvenstvenog kola, a ove sezone neće biti iznenađenje dogodi li se poslije 10. kola.

Sprema se smjena?

Teške se odluke trebaju donijeti u hodnicima Opus Arene. Iskustvo nam govori kako u Osijeku treba vremena da se takve odluke donesu, ali u ovoj situaciji tog luksuza nema. Najgore će biti ako sve prođe bez reakcije jer ovako teško da se dalje može. Je li utakmica protiv Slaven Belupa bila i posljednja koju je Stjepan Tomas vodio na klupi Bijelo-plavih? U nedjelju je još uvijek bio trener Osijeka, no pitanje je hoće li biti i u ponedjeljak. Hoće li Tomas ili netko drugi odraditi prvi trening s momčadi u novom tjednu? Po svoj prilici lako bi se moglo dogoditi da bude ovaj drugi scenarij. U klubu ne mogu ostati slijepi jer momčad tone sve dublje, a odluka kakva god da bude donesena, mora biti donesena - odmah!

Upravo sad je taj trenutak jer u idućem kolu Osijeku na noge dolazi posljednjeplasirana momčad lige Rudeš, a onda prije gostovanja na Poljudu slijedi prvenstvena stanka zbog kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Dobije li Tomas nekim čudom potporu u miru će moći pripremati momčad za utakmicu protiv “fenjeraša” koji bi u drugačijim, normalnim okolnostima bio “zicer” za prekid lošeg rezultatskog niza, a onda bi imao dva tjedna za pripremu Hajduka. S druge, pak, strane idealniji trenutak od ovoga za promjenu na klupi neće se ponoviti do kraja polusezone. Dogodi li se takav ishod opet će promjenu na klupi Osijeka isprovocirati poraz u Koprivnici. Naime, i Tomasovom prethodniku, Borimiru Perkoviću, proljetos je presudila izgubljena utakmica od Slaven Belupa.

Rujanski učinak u HNL-u

1. Dinamo 3 3 0 0 11:3 9

2. Gorica 4 3 0 1 5:2 9

3. Varaždin 4 2 2 0 5:3 8

4. Rijeka 3 2 1 0 5:3 7

5. Lokomotiva 3 2 0 1 2:1 6

6. Hajduk 3 1 0 2 2:3 3

7. Istra 1961 3 1 0 2 1:2 3

8. S. Belupo 4 1 0 3 1:5 3

9. Osijek 4 0 1 3 4:7 1

10. Rudeš 3 0 0 3 1:8 0

Osijekova dva boda u pet

kolana startu sezone 2022./23.

24/07/22. Lokomotiva - Osijek 2:1

31/07/22. Osijek - S. Belupo 0:0

06/08/22. Istra 1961 - Osijek 1:0

14/08/22. Osijek - Varaždin 2:2

20/08/22. Dinamo - Osijek 5:2

Osijekova dva boda u pet kola

na startu sezone 2023./24.

26/08/23. Lokomotiva - Osijek 2:2

03/09/23. Osijek - Dinamo 2:3

16/09/23. Rijeka - Osijek 2:1

22/09/23. Osijek - Varaždin 1:1

30/09/23. S. Belupo - Osijek 1:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 12:22