Aleksandar Aleksovski

 NK SLAVEN BELUPO
DIREKTOR SLAVENA

‘Nema nikakve suradnje s Rijekom! Iskoristili smo priliku, ti ljudi više s njima nemaju nikakve veze‘

Javio se i Ivan Lepinjica: ‘Bilo je vrijeme da odem, nisam imao minutažu kakvu sam želio‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. rujan 2023. 07:51

Ljetni prijelazni rok za Slaven Belupo je bio uspješan kad su u pitanju izlazni transferi. Naime, samo jedan veliki posao donio je značajan prihod od 1,3 milijuna eura, riječ je o prodaji Ante Crnca u poljski Rakow.

- Klubovi u Hrvatskoj prisiljeni su prodavati najbolje ili najperspektivnije igrače da bi mogli zatvoriti financijsku konstrukciju, pa tako i mi. Naravno da je prodaja Ante Crnca bila motivirana upravo time, da se osigura proračun. Naravno, mi bismo najradije da možemo zadržati naše najbolje igrače, ali to jednostavno financijski nije realno jer dominantno živimo od prodaje i stvaranja nove vrijednosti - objašnjava Aleksandar Aleksovski, glavni direktor koprivničkog prvoligaša.

Jako zadovoljni reakcijom

Najbolje na nogometnom tržištu kotiraju mladi ofenzivci, stoga su u Slavenu nastavili putem kojeg je “utabao” Crnac, pristigao kao talent iz druge Dinamove momčadi.

- U tom kontekstu doveli smo dva potentna igrača na krilnim pozicijama za koje vjerujemo da će nadomjestiti Crnca i da će ga slijediti u stopama dodatne afirmacije i transfera, a to su Matej Šakota i Samuel Nongoh, koji nam je stigao iz Adane na posudbu. No, on ima i opciju otkupa, i ako se igrač pokaže, iskoristit ćemo tu opciju. Osim toga, sredstva od prodaje Crnca investirali smo i u nova pojačanja u završnici ljetnog prijelaznog roka - dodao je Aleksovski.

Može li nam malo pojasniti suradnju s Rijekom, a iz koje su u Koprivnicu stigli Ivan Lepinjica i Adrian Liber?

- Činjenica je da je Rijeka dovela veliki broj kvalitetnih igrača zbog čega su im neki postali prekobrojni. Mi smo bili zainteresirani jer mislimo da Lepinjica i Liber itekako imaju kvalitetu koja je nama potrebna, a uz to imaju i budući transferni potencijal. Tu nije riječ o posudbi, niti Rijeka ima pravo njihovog otkupa. Obojica su isključivo naši igrači i ni na koji način više nisu povezani s Rijekom. Ne bih to nazvao suradnjom, već prije korištenjem prilike koja nam se ukazala na tržištu, a u kojoj su svi pronašli svoj interes...

Upravo Rijeka dolazi u nedjelju na Apaš, a jasno je da za bivšeg Slavenovog prvotimca Željka Sopića i njegove dečke s koprivničke strane neće biti bilo kakvog popusta. Novi Slavenov trener Roy Ferenčina uspio je u kratkom vremenu posložiti situaciju u ekipi, iako je jasno da je pred njim još dosta posla.

image

Ivan Lepinjica

NK SLAVEN BELUPO

- Apsolutno smo zadovoljni, mislimo da je momčad i na prijateljskoj utakmici s mladom reprezentacijom, protiv Dinama te s Moslavinom u Kupu zaista dobro stajala na terenu. Nažalost, rezultat u Maksimiru nije pratio način igre i kvalitetu ekipe, promašili smo čiste prilike koje su tu utakmicu mogle odvesti u drugom smjeru. Jako smo zadovoljni kako je ekipa reagirala na novog trenera i kako izgledamo. Činjenica je da Rijeka izgleda fantastično, da su u ovom trenutku zaista u vrhu hrvatskog nogometa. Očekujem da bi to mogla biti izrazito zanimljiva utakmica u kojoj ćemo moći pokazati svoju kvalitetu - najavio je Aleksovski.

Nedostaje samo rezultat

Dakle, jedan od nogometaša koji je Rijeku zamijenio Slavenom u završnici ljetnog prijelaznog roka jest Ivan Lepinjica. Kako baš njegova dosadašnja momčad preksutra gostuje na Apašu, priupitali smo ga za poneku rečenicu o ogledu s bivšim klubom.

- Pobijedili su Osijek u derbiju, sad su u jednom elanu, ali mi igramo na domaćem terenu. Mislim da je ovdje svima teško osvajati bodove, a mi ćemo dati sve od sebe da sva tri boda ostanu u Koprivnici - jasan je Lepinjica.

Dolazak u Koprivnicu objašnjava sljedećim riječima...

- Smatrao sam da je vrijeme da odem iz Rijeke jer nisam imao minutažu kakvu sam želio. Nadao sam se da će se s novim trenerom to promijeniti kad sam se vratio iz Njemačke, ali nažalost nije bilo tako, stoga sam odlučio da je vrijeme za novi korak u mojoj karijeri. Slaven Belupo se ponudio kao jedno od jako dobrih rješenja. Ostao sam u Hrvatskoj, što mi je bio i kratkotrajan cilj još godinu-dvije. Čuo sam da me žele, da im trebam i brzo smo se dogovorili - rekao je 24-godišnji veznjak.

S nogometom je krenuo u Pazinki, prošao je Rijekinu školu i odigrao 107 utakmica za prvu momčad, ali je shvatio da na Rujevici u trenutačnim okolnostima neće napredovati. Vjeruje da će svoju sportsku sreću pronaći u Podravini.

- Prvi dojmovi su jako dobri! Svi su me prihvatili dobro, i suigrači i svi u klubu. Odigrali smo već i par utakmica. Uglavnom, ugodno sam iznenađen, sve je puno bolje nego što sam očekivao.

Izdvojio se Lepinjica po statističkom učinku protiv Dinama. Imao je 85 % točnih dodavanja, svih pet uspješnih dugih lopti, pet od šest duela dobio je na tlu, jednog u zraku, uz tri oduzete lopte, dva blokirana udarca i jednu otklonjenu opasnost.

- Najbitnija je momčad. Jasno, svatko individualno treba pokazati koliko vrijedi, ali na kraju se gleda momčad. Izgubili smo u Maksimiru 3:0 i prema rezultatu možda izgleda da je to za Dinamo bila jedna lagana utakmica, ali mislim da je na terenu ipak bilo drugačije. Imali smo par dobrih šansi, nismo zabili kod 0:0, a oni su nam zabili iz prve sljedeće akcije. Isto tako smo propustili zicer kod njihovog vodstva od 1:0 i odmah nakon toga primili smo i drugi pogodak. Mislim da smo energetski bili dobri kao momčad i da na tome trebamo graditi dalje. Rekao bih da nam nedostaje samo rezultat - podvukao je Lepinjica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:57