ZELJKO HAJDINJAK Cropix
USPJELI EKSPERIMENT

Nevjerojatna utakmica! Dinamo šokiran već u 39. sekundi, a onda je nastao show! Šest golova, deseci prilika...

Dinamo je u Koprivnici slavio s uvjerljivih 5:1 protiv Slaven Belupa u 2. kolu HNL-a
Piše: Goran Čičin-Mašansker/SNObjavljeno: 23. srpanj 2022. 23:07

SLAVEN BELUPO - DINAMO 1:5 (Marina 2‘/Baturina 7‘, Oršić 15‘, Drmić 19‘, Mišić 74‘, Špikić 90‘)

SLAVEN BELUPO (4-3-3): Sušak – Bosec, Božić, Soldo, Kvržić – Marina (od 77. Mihalić), Bašić (od 46. Fanimo), Caimacov (od 77. Caimacov) – Crnac, Branšteter (od 46. Kocijan), Hoxha (od 77. Hoxha)

DINAMO (4-2-3-1): Livaković – Moharrami, Ristovski, Lauritsen, Bočkaj (od 77. Štefulj) – Mišić (od 81. Tolić), Ljubičić (od 67. Ivanušec) – Menalo, Baturina, Oršić (od 77. Špikić) – Drmić (od 67. Petković)

KOPRIVNICA - stadion Ivan Kušek Apaš. Gledatelja: 2,613. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec).


Koprivnički sudar Slavena Belupa i Dinama ponudio je pravi spektakl u uvodnih dvadesetak minuta. Rano vodstvo domaćina, pa strašan preokret hrvatskog prvaka kojeg rezultatski minus nije izbacio iz takta. Nakon toga Čačićeva je momčad manje-više rutinski kontrolirala igru i rezultat, a da na domaćim vratima nije bio raspoloženi Ivan Sušak, mogla je pobjeda biti izražena i većim omjerom.

Početak je bio šokantan za Dinamo, već nakon 30 sekundi Mišić je neoprezno s leđa srušio Caimacova u kaznenom prostoru Dinama i sudac Patrik Kolarić ispravno je dosudio najstrožu kaznu. U izostanku nedovoljno spremnog Ivana Krstanovića odgovorni zadatak dobio je veznjak Mario Marina, koji je uspio poentirati tek iz popravnog ispita. Treba odati i priznanje Livakoviću za obranjen penal u toj situaciji, na odbijenoj lopti bio je nemoćan.

image

Martin Baturina

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Dinamo se nije dao smesti ranim rezultatskim minusom, već je tražio puteve prema domaćim vratima. Zaprijetio je u 6. minuti Oršić nakon solo prodora, ali je lopta otišla malo pokraj lijeve vratnice. Dvije minute kasnije ipak su Modri stigli do izjednačenja, u akciji u kojoj je Drmić sjajno prenio loptu, a mladi Martin Baturina pokazao da nije slučajno dobio Dinamovu desetku.

Bilo je to doista ludo razdoblje koprivničke utakmice, u tih desetak minuta Čačićeva je momčad demonstrirala visoku razinu individualne kvalitete i napadačku moć, dok su se domaći navijači morali suočiti s realnošću nakon pobjede na premijeri u Varaždinu. Slavenova je obrana bila previše propusna, i veza je lako ispadala iz igre, a vratar Sušak bio je na sto muka.

I u Varaždinu je Zekićev problem bio lijevi bok obrane, pokušao ga je ovaj put zatvoriti s Kvržićem kao i u nastavku susjedskog derbija, no Dinamo ipak ima znatno bolje igrače nego Varaždin. Menalo i Oršić radili su dosta problema na bokovima, i upravo je taj dvojac zaslužan za preokret. Menalo je prošao po desnoj strani i ubacio za Oršića koji se naklonio i precizno pogodio za 1:2.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Josip Drmić je u dresu Rijeke redovito zabijao Farmaceutima, a navike nije promijenio ni u novom klubu. Još jednom je pokazao instinkt rasnog strijelca, nakon Oršićevog udarca izbjegao je zaleđe te se pravodobno ubacio i poentirao za velikih 1:3.

Ni VAR nije spasio domaće, gledao je Kolarić je li možda netko utjecao na igru, no na kraju je po četvrti put pokazao na centar koprivničkog travnjaka. Na trenutke je Dinamo prepuštao inicijativu suparniku, s obzirom na vodstvo od dva razlike nije bilo potrebe za jurišom po vrućem vremenu, i to tek tri dana prije uzvrata pretkola Lige prvaka u Skoplju.

U završnici prvog dijela s nekoliko odličnih obrana istaknuo se Slavenov vratar Ivan Sušak. Prvo je u 40. minuti zaustavio opasan volej Drmića, potom minutu kasnije požrtvovnom intervencijom otklonio opasnost nakon što je Menalo pogodio gredu, da bi u 44. minuti obranio i snažan udarac Bočkaja koji je tukao nakon lijepog solo prodora.

image

Josip Drmić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Zekić je u nastavak ušao s dvije zamjene, nevidljive Bašića i Branštetera zamijenili su Kocijan i Fanimo. Baš je Kocijan u 47. minuti imao dobru priliku nakon kornera, ali je loše tukao. Bilo je to sve od Slavena, ostatak drugog dijela protekao je u dominaciji Dinama koji je iz prekida stigao i do četvrtog pogotka. Ovaj put Oršić se našao u ulozi asistenta, dok se Mišić iskupio za skrivljeni kazneni udarac.

Prije toga Sušak je uz pomoć grede zaustavio nezgodan udarac Oršića, te spriječio Petkovića u opasnom prodoru, ali je kod sjajnog udarca Špikića u 90. minuti bio nemoćan. Budu li Modri ovako raspoloženi i u Skoplju, ne bi trebalo biti brige oko prolaska Škupija...

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘ - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

90‘ - GOOOL! Špikiiiiiiiiiiiiiiiiić!!! Džoker s klupe odvažio se na udarac iz daljine, nitko mu nije pravovremeno izašao u blok i zabio je fantastično mladi dinamovac... 5:1 za Modre!

image

Dario Špikić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

88‘ - Menalo se sada mogao upisati u strijelce, međutim poslao je šut pored gola...

81‘ - Izlazi strijelac četvrtoga gola Josip Mišić, ući će Marko Tolić.

80‘ - Gađa Petković iz slobodnjaka, ali samo pored gola.

77‘ - Izlaze Oršić i Bočkaj, mijenjaju ih Špikić i Štefulj. Zamjene i kod Farmaceuta. Umjesto Caimacova, Marine i Hoxhe ući će Behram, Mihalić i Žuljević.

74‘ - GOOOL! Taj je korner izveo Oršić, prebacio je do Mišića koji ubačaj skreće u mrežu za visokih 4:1!

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

73‘ - Sušak brani zicer Petkoviću! Oršić je ubacio za Petka na pet metara, Marina je ispao, ali vratar Farmaceuta još je jednom na visokoj razini i uspijeva izbiti u korner...

70‘ - Caimacov zbog prekršaja dobiva žuti karton.

67‘ - Dvostruka promjena u momčadi Dinama. Umjesto Ljubičića i Drmića ušli su Ivanušec i Petković.

62‘ - Dobra akcija Dinama! Duplim pasom izigrali su Moharrami i Drmić cijelu obranu Farmaceuta, a lopta dolazi do Oršića čiji udarac odsjeda na gredi!

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

59‘ - Zaplivao je sada Livaković u prazno, na njegovu sreću nije ga kaznio dekoncentrirani Fanimo.

57‘ - Što je sada promašio Drmić!!! Idealan Bočkajev centaršut napadač Modrih ovog puta nije uspio s dva metra poslati u mrežu, fantastično se postavio Sušak i obranio!

55‘ - U nastavak su obje momčadi ušle bez prevelikog rizika, sasvim suprotno od onoga furioznog početka kada smo u dvadesetak minuta vidjeli čak četiri pogotka.

49‘ - Dobro kombiniraju Ljubičić i Oršić, Ljubičić potom šutira po golu, a Soldo pravovremeno blokira.

47‘ - Kocijan je zaprijetio nakon kornera, međutim nije se najbolje snašao - sa šest metara šalje loptu visoko iznad Livakovićeva gola.

46‘ - Slijedi nastavak u Koprivnici. U momčadi Slaven Belupa dvije su promjene, Jakova Bašića i Luku Branštetera zamijenit će engleski veznjak Matthias Fanimo i Mateo Kocijan.. Dinamov trener Ante Čačić ništa nije mijenjao.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Pravi rollercoaster gledali smo u prvome dijelu u Koprivnici. Gledatelji se nisu ni snašli, a Farmaceuti su već iz prve akcije izborili jedanaesterac koji je u pogodak (nakon Livakovićeve inicijalne obrane) pretvorio Mario Marina. Modri su ekspresno uzvratili - prvo je svoje kvalitete pokazala novopečena ‘desetka‘ Martin Baturina, zatim je Oršić ukazao na to da ne namjerava u Dinamu grijati klupu, da bi Drmić novim golom potvrdio status velikog pojačanja. U nastavku su prijetili dinamovci iz svih pozicija, nije bilo lako Zekićevim nogometašima i još bi mnogo pokušaja završilo u mreži da nije bilo raspoloženog vratara Ivana Sušaka.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

45‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

44‘ - Što je sada skinuo Sušak! Bočkaj je lijepim driblingom prošao Božića, potom opalio s desetak metara, a vratar Slaven Belupa maestralnom obranom zaključao svoja vrata!

41‘ - Menalooooo!!! Majstorski je prebacio istrčalog vratara Farmaceuta, a lopta je u dugačkoj paraboli odsjela na gredi!

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

40‘ - Strašna prilika za Dinamo! Drmić sa šest-sedam metara nije uspio u mrežu pospremiti dobar Bočkajev centaršut, blizu je bio i Oršić, no Sušak se sjajno snašao!

34‘ - Šansa za Farmaceute! Božić traži Boseca na drugoj vratnici, a Livaković na vrijeme uspijeva presjeći taj ubačaj!

29‘ - Izvrstan centaršut Roberta Ljubičića za Menala koji dobro tuče glavom, ali Sušak je dobro postavljen na golu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

28‘ - Marina i Ljubičić bili su u duelu, i to u Dinamovu šesnaestercu, tražili su Koprivničani najstrožu kaznu, no nakon tihe VAR provjere procjena sudaca bila je da materijala za novi jedanaesterac nema.

23‘ - Ipak, je li pogodak regularan? Pregledava se VAR da se procijeni je li Menalo pritom ometao vratara Farmaceuta... Pogodak vrijedi, sudac Kolarić nakon pregleda snimke procijenio je da Menalo nije utjecao na igru! Četiri minute trajala je ova provjera, sve će se to morati nadoknaditi...

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

19‘ - GOOOL! Oršićevu bombu iz daljine obranio je Sušak, ali Drmićev odbijanac s pet metara nije mogao uhvatiti... 3:1 za Modre!

15‘ - GOOOL! Moharrami je gurnuo Menala na stranu, Dinamov veznjak sjurio se kao brzi vlak po desnom boku te idealno centrirao za Oršića koji glavom iz blizine pogađa za preokret!

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

7‘ - GOOOL! Kakav pogodak novopečene ‘desetke‘ Martina Baturine! Izvozao je svog čuvara Marina Marinu te potom maestralno pogodio suprotan kut za ekspresno izjednačenje!

Sudac je gol poništio, međutim na intervenciju VAR-a promijenio je odluku.

Pritom se činilo da je Baturina bio u zaleđu, trajala je neko vrijeme VAR provjera, a na kraju je zaključeno da je pogodak regularan... 1:1 u Koprivnici!

6‘ - Oršiiiiiić!!! U svom je stilu Mislav Oršić ušao u šesnaesterac i šutirao malo pored suprotne vratnice!

2‘ - GOOOL! Mario Marina šutira s ‘kreča‘, a Livaković ga čita i brani njegov udarac! Međutim, odbijanac dolazi ravno pred Marinu koji je ovog puta siguran - Slaven Belupo vodi 1:0!

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

1‘ - JEDANAESTERAC ZA SLAVEN BELUPO! Mišić je s leđa srušio Caimacova koji je već iz prve akcije uspio izboriti penal za Farmaceute. Sudac Kolarić odmah je pokazao na bijelu točku, izvest će to Marina.

21.00: Počela je utakmica u Koprivnici! Glavni je sudac Patrik Kolarić iz Čakovca.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix


UŽIVO: Stigli su sastavi. Ante Čačić napravio je tri važne promjene - u prvih 11 ponovno je Mislav Oršić, Bruno Petković je večeras na klupi, Drmić u vrhu napada, na beku starta Moharrami, a na stoperu Ristovski koji je znao igrati ovu poziciju. Iz prvih 11 ispao je Ivanušec, unutra su i Ljubičić i IMišić. Priliku će ponovno od prve minute dobiti i Petar Bočkaj na lijevom boku.

Podsjetimo, Dinamo u utorak igra važnu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka protiv Škupija u Skoplju i sigurno je da Čačić planira određene rotacije, doziranje minutaže pojedinim igračima te isprobavanje taktičkih rješenja u generalki za europski nastup.



Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 21:59