ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NOVI VJETROVI U KOPRIVNICI

Nizozemac nasljeđuje Zekića, kreće se u pomlađivanje, a dva strana kluba pomažu u popunjavanju svlačionice?

Naziru se obrisi onog što će se događati na Apašu nakon isteka aktualne sezone
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. svibanj 2023. 12:57

Sukladno nogometnoj strategiji koju je nedavno usvojila uprava Slavena Belupa, koprivnički prvoligaš trebao bi između dvije sezone doživjeti značajne izmjene kad je u pitanju sastav prve momčadi.

Onima koji su pozornije pratili utakmice Farmaceuta ove sezone poznato je da je aktualni trener Zoran Zekić uglavnom primjenjivao oprezniji, zatvoreniji pristup. Nije previše težio nadigravanju i otvaranju jer je u par navrata tijekom prvenstva njegova momčad teško stradala igrajući na taj način. Iako je inače pobornik napadačkog nogometa, Zekić se vodio mišlju da možeš igrati onako kako ti do dozvoljava profil igrača koji ti je na raspolaganju.

Božić zasad jedini siguran

Tako je i njegova momčad ove sezone često primjenjivala defenzivnu taktiku. Na jesen je to donosilo ploda, bio je Slaven najugodnije iznenađenje tog dijela prvenstva, ali se na proljeće ta “čarolija” negdje izgubila. Vjerojatno u sveopćem padu atmosfere u klubu i oko njega, što se moglo osjetiti “ispod radara”, a pogotovo nakon što je Zekić objavio da odlazi po isteku ugovora na kraju sezone.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ispostavilo se da ni klupski čelnici za to vrijeme nisu mirovali, već su aktivno tražili čovjeka koji će nastaviti njegov posao u Koprivnici, ali u malo drugačijem smjeru. Na dobrom su putu da ostvare suradnju s 58-godišnjim Nizozemcem Ricardom Monizom, čije momčadi igraju napadački nogomet s visokim presingom. Za takvu igru, dakako, potreban je i malo drugačiji kadar od ovog kakvog Slaven trenutačno ima na raspolaganju.

Prije svega su tu potrebni igrači koje odlikuju brzina i tjelesna izdržljivost kako bi mogli odgovoriti visokom intenzitetu koji će se od njih tražiti. U veznom redu svakako će trebati i malo više kreacije nego što je ima u ovom trenutku, a za visoko izlaženje zadnje linije bit će potrebni i brzi stoperi.

Iz kluba se u ovom trenutku ne žele izjašnjavati o detaljima kadrovske politike za sljedeću sezonu, smatraju da je momčadi potreban mir za preostala dva prvenstvena kola u kojima Slaven dočekuje Hajduk i gostuje kod Istre 1961 u Puli.

Neslužbeno smo tek uspjeli dobiti potvrdu kako će se u koprivničkom klubu ubuduće nastojati fokusirati na mlađe, brze i dinamične igrače, naravno, uz neophodan dašak iskustva kojeg bi tim mladićima trebali pružiti iskusniji igrači.

Jedini od senatora koji je zasad siguran za produljenje ugovora je Tomislav Božić, aktualni kapetan momčadi. S ostalim igračima kojima istječu ugovori tek slijede razgovori, no naše informacije govore kako bi legendarni napadač Ivan Krstanović, treći strijelac u povijesti HNL-a, ovog petka protiv Hajduka mogao odigrati svoju posljednju utakmicu u dresu Slavena Belupa na koprivničkom stadionu. Pružio je Krstanović puno koprivničkom klubu, svojim ga je pogocima održavao u društvu najboljih, no očito su klupski čelnici odlučili okrenuti novu stranicu...

U Slavenu smatraju kako je aktualna juniorska generacija prilično darovita, te će nekolicina juniora krenuti i na ljetne pripreme s prvom momčadi. Isto vrijedi i za igrače s posudbe, osobito za Eškinju i Mađarića, koji su bili posuđeni Mladosti iz Ždralova.

Pogled prema Dinamu i Hajduku

Jedno od primarnih tržišta na kojima će Slaven tražiti igrače je ono talentiranih mladih nogometaša, pa tako i onih iz Dinama i Hajduka, koji u svojim klubovima ne mogu dobiti priliku u prvoj momčadi zbog uskog filtera kakav postoji u takvim institucijama.

Nekih konkretnijih razgovora s hrvatskim klubovima u tom smislu zasad nije bilo, no doznajemo da su uspostavljeni kontakti s klubovima kao što su Antwerpen i Ferencvaros, preko kojih će se također pokušati dobiti igrače koji predstavljaju potencijal za razvoj i kasniju prodaju.

Na posudbu mogu doći samo prava pojačanja

Kad su u pitanju mladi, u klubu bi željeli da to budu igrači pod ugovorom sa Slavenom. Kad su u pitanju već etablirani igrači, posudbe nisu u fokusu, dok će od već profiliranih igrača na posudbu dovoditi samo oni koji će za Farmaceute predstavljati pojačanja.

7,5

milijuna eura vrijednost je aktualnog kadra prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 07:09