Ricardo Moniz

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
ČEKA GA VELIK POSAO

Nizozemac stigao u HNL: ‘Izgubili smo sinoć, to nije dobra reklama, ali ja sam građanin svijeta‘

Hajduk? ‘Bilo je to skoro riješeno, no nažalost nismo uspjeli realizirati suradnju‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. lipanj 2023. 12:04

Ricardo Moniz predstavio se koprivničkim novinarima kao prvi strani trener u Slavenu Belupu.

- Bio sam u 15 zemalja. Ne vidim razliku u boji kože ili vjeri, svatko je moj prijatelj. To je moj pristup životu, sve je u karakteru i kvalitetama. To je bitno. Što se tiče vašeg pitanja, velika mi je čast. Tomislav Ivić je bio moj idol, 1976. godine stigao je u Nizozemsku i bio je novi trener u Ajaxovom sustavu. Donio je neke nove stvari, bio je pozitivan, opsjednut nogometom. Direktor kluba rekao mi je da sam prvi strani trener. Nažalost, Nizozemska je jučer izgubila i to nije dobra reklama, ali ja sam građanin svijeta. Zahvaljujući lopti, prošao sam cijeli svijet i jako pozitivno doživljavam ovu priliku koja mi se pružila – kazao je nizozemski stručnjak.

Istaknuo je kako mu je velika čast raditi u hrvatskom nogometu.

- To nema nikakve veze s jučerašnjim rezultatom Nizozemske i Hrvatske jer je ovo još od ranije jedna od mojih omiljenih zemalja. Radio sam s mnogim hrvatskim igračima kao što su Olić, Petrić, Mance i Tomasov, a Niko Kovač mi je bio pomoćnik. Imam osjećaj da Hrvati imaju isti mentalitet kao i ja, da su borci, pozitivni ljudi, hrabri, koji se ne kriju iza drveta...

Trebali ste preuzeti Hajduk 2015. godine, što se dogodilo?

- Bilo je to skoro riješeno. Veliki klub, veliko ime, no nažalost nismo realizirali suradnju. Nogomet je meni sve, to je moj život, ali u tom trenutku zbog obiteljske situacije morao sam donijeti drugačiju odluku. Kad je moja obitelj u redu, mogu se 24 sata posvetiti nogometu.

Koliko poznajete momčad?

- Ne dovoljno. Igrali smo dvije prijateljske utakmice dok sam bio u ZTE-u, gledao sam neke snimke, ali puno je igrača otišlo. Sljedećeg tjedna napunit ću 59 godina, ali još uvijek se osjećam mlad. Moram igračima dati pozitivnu energiju, krenuti od nule. Imamo i novi stručni stožer i tek se trebamo upoznati. Trebat ćemo svi zajedno napraviti nešto drugačije kako bismo bili u gornjem dijelu ljestvice i da se možda uključimo i borbu za Europu. Ovo je potpuno nova momčad, s iznimno puno novih igrača. Bit će to avantura, ali jedno je sigurno, nećemo stajati na mjestu. Imam puno poštovanja za moje prethodnike jer Slaven Belupo ima svoj identitet, a ja se nadam da ću dodati par postotaka i da ćemo napredovati.

Kako doživljavate HNL?

- Sve je vrlo blizu, samo je 10 klubova. Niti jedna utakmica nije unaprijed riješena, razlike su prilično male, riječ je o detaljima, o igračima koji mogu napraviti razliku. Bitan je skauting, ali i razvoj mladih igrača. Vjerujem da klub zbog svog identiteta uvijek treba imati najmanje 15 % igrača iz vlastite škole, iz čega se razvija vlastita vrijednost. Poput Ajaxa u prošlosti. Treneri u školi su najvažniji, jer će oni predstaviti nove zvijezde hrvatskog nogometa, a glavni trener ih treba uvesti u prvu momčad, čak i ako im je 17 ili 18 godina. Ako kupujemo, to mora biti iznimka, stoga smo oprezni i ne želimo dovoditi previše igrača u ovom trenutku – objasnio je Moniz.

U stručnom stožeru pomoćni treneri su Ivan Radeljić i Mario Gregurina, trener vratara je Mario Hontić, a kondicijski trener Miroslav Mikec koji je priključen iz Škole. Farmaceuti će od 1. do 11. srpnja boraviti na Rogli, a plan pripremnih utakmica još nije utvrđen.

Slaven je u pripreme krenuo s čak 18 igrača iz vlastite nogometne škole, a uvodne dane priprema propusti će Crnac koji je dobio produljeni odmor zbog reprezentativnih obveza te Božić zbog operacije Ahilove tetive. Moniz je pun energije i entuzijazma predvodio prvi trening, dojam je da će svoje igrače fino ‘nagaziti‘...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:19