Ricardo Moniz

 SERGEI SUPINSKY Afp
SAMO KOMPLIMENTI

Novi stranac na klupi HNL prvoligaša oduševljen: ‘Ovi igrači su nevjerojatni, bit će spremni kao nikad prije‘

Trener Ricardo Moniz za Sportske novosti govori o pripremama i stanju u momčadi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. srpanj 2023. 22:36

Trener Slavena Belupa Ricardo Moniz s Rogle je prenio svoje dojmove o dosadašnjem dijelu priprema u Sloveniji.
- Prije svega, zahvalan sam što imam loptu u nogama svaki dan, pripadnik sam stare generacije koja je zahvalna za sve. Uvjeti su dobri, jedini nedostatak je što je prilično živo u restoranu u kojem jedemo, ali sve ostalo možemo kreirati sami. Imamo sve preduvjete da uspijemo u ostvarenju cilja koji je pred nama, a to je tjelesna priprema igrača. Prioritet je da im stvorimo jake temelje te da ih tjelesno dovedemo na najvišu razinu na kojoj su ikada bili. Što se tiče tehničke i taktičke osviještenosti, za te stvari potrebno je dulje vrijeme, to ne možete učiniti u svega devet dana - rekao je nizozemski stručnjak.

Presing se isplaćuje

Kako ste zadovoljni s momčadi, s time kako igrači odgovaraju na vaše metode i vaše treninge, osobito ovdje na Rogli gdje je naglasak na tjelesnoj pripremi?
- Kao što sam već rekao i ranije, igrači su nevjerojatni. Vrhunski reagiraju, ne žale se, prihvaćaju sve. Oni su ratnici, stoga imam ogroman respekt za njih, a isto tako i za moje suradnike u stručnom stožeru. Moj je zadatak da stvorimo veliko jedinstvo, a u tome smo već poprilično uspjeli. Nije čest slučaj da su igrači nogama čvrsto na zemlji, jer svi dobro znamo koliko su se stvari i vrijednosti promijenile u posljednje vrijeme, u životu općenito, pa i u nogometu. Sve je više primjera raznih stavova i ponašanja kakva mi se ne sviđaju, ali Slaven Belupo je sjajan primjer koji dokazuje suprotno. Mi moramo biti primjer, kao ljudi i kao profesionalci, a njihov je odgovor doista savršen u tom smislu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix


Igrački kadar još nije kompletiran, no uprava radi na dovođenju pojačanja.
- Naravno da nam treba više igrača, svi to znaju. Što se kasnije kompletiramo, tim će nam biti teže. To se već vidi na igračima koji su nam se kasnije priključili, pa sad imamo dvije skupine igrača, što mi se ne sviđa. Preferiram započeti pripreme s 22 igrača koji su tu od prvog dana, ali nažalost moramo prihvatiti da je ovo naša realnost te iz toga pokušati izvući maksimum...


Što su pokazale prijateljske utakmice protiv Celja i Dinama Bukurešt?
- Kao što smo mogli vidjeti, presing na kojem radimo se isplaćuje. Za razvoj individualne kvalitete, osobito u zadnjoj trećini, potrebno je više vremena i tu se zasad mučimo. Protiv Dinama Bukurešt i Celja mogli smo zabiti osam golova, imali smo čiste prilike, promašeni penal... To je jedna vrsta stresa, pritiska, potrebno je da se igrači opuste. Visoki pritisak još moramo usavršiti kako suparnicima ne bismo dozvoljavali kontranapade, Celje nam je složilo dvije kontre jer smo se pogrešno pozicionirali. Igrači će međusobno morati više komunicirati, i to je ono što želimo postići na ovom trening kampu; komunikacija.

Nove hrvatske zvijezde

Dosta je mladih igrača u kadru, kako ste zadovoljni njihovim radom?
- Boras je ostavio dobar dojam protiv Celja, kao i Mađarić, koji je bio game-changer, to je važno. Među mlađim igračima još uvijek se osjeća određena doza rezerviranosti, još nemaju dominantan karakter. Važno je da se pokažu od prvog dana, da ostave dojam na svlačionicu. Sa 17-18 godina oni bi već trebali biti, da ih tako nazovem, gotovi proizvodi, ali ponekad su još uvijek pomalo djetinjasti. Trebamo raditi na tome, jer mi moramo proizvoditi nove hrvatske zvijezde, a stranci moraju biti iznimke, nadogradnja na ono što imamo - zaključio je Moniz.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 02:40