Mario Kovačević, trener Slavena Belupa

 GORAN ČIČIN-MAŠANSKER
PRVI PUT PRED MEDIJIMA

Novi trener Slaven Belupa: ‘Ako nema publike i pozitivne atmosfere, uzalud je sve što radimo‘

Trener Mario Kovačević prvi put pred novinarima uoči nedjeljnog gostovanja u Osijeku
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. rujan 2024. 17:05

Mario Kovačević u petak se po prvi put pojavio pred novinarima kao novi trener Slavena Belupa. Debitirao je u srijedu pobjedom od 1:0 protiv Kustošije u Kupu, a u nedjelju ga očekuje derbi začelja HNL-a na gostovanju kod Osijeka.

- Odigrali smo jednu službenu utakmicu, veseli me da smo pobijedili. Znamo što nas čeka u Osijeku, i mi i oni smo u podjednakom stanju. I oni su počeli igrati s jednom ekipom na početku sezone, glavni igrači poput Miereza i Nejašmića su otišli iz kluba, a doveli su četiri dobra i kvalitetna igrača. Bit će nam teško njih analizirati, ali i mi se slažemo od početka prvenstva - rekao je Kovačević.

Dobio je zadatak podići momčad s dna ljestvice nakon jednog osvojenog boda u prvih pet kola.

- Nadam se i siguran sam da će biti bolje, već od ove prve utakmice protiv Osijeka. S ekipom sam desetak dana, radili smo dobro, stanku u prvenstvu smo dobro iskoristili. Jako mi je bitna bila utakmica protiv Kustošije. Bitan je bio i prolaz, ali vidjelo se i da smo bili malo teški, no dobro nam je došla. Protiv Osijeka moramo biti još brži i bolji ako želimo doći do pozitivnog rezultata. Kod igrača vidim želju i volju, to je najbitnije.

Kako ćete se postaviti u Osijeku?

- U Kupu smo igrali s trojicom u obrani, no za Osijek sam još u nedoumici. Na preostalim treninzima odlučit ćemo koja je najbolja taktika. Svi koji su igrali protiv Kustošije su na raspolaganju, a iz reprezentacija su se zdravi i spremni vratili Mihail Caimacov i Matej Šakota. Dakle, dodatno nam se proširio kadar.

Stanka vam je dobro došla?

- Radili smo prije svega na tome da se zbližimo još više. Puno je igrača dolazilo u kratkom razdoblju, a znamo svi da u nogometu taj proces traje, nije to lako, ni jednostavno. Jedni su započeli pripreme, drugi su došli i počeli igrati, nisu se takoreći ni upoznali, pa smo u stanci radili intenzivnije. Vidi se da se igrači zbližavaju, to je možda i najbitnije u odnosu na sve drugo. Stanka nam je dobro došla i vjerujem da će se to vidjeti na igrama i rezultatima, već od Osijeka.

Kakva su vam taktička promišljanja, koji sustav ćete koristiti?

- Imam određenu viziju za Osijek. Mislim da smo Kustošiju solidno odradili, iako smo svjesni da to treba biti još bolje i kvalitetnije. Svaka utakmica je nova taktika, pogledat ćemo još i zadnje Osijekove utakmice, i napravit ćemo sve da ekipa bude dobro taktički pripremljena. Kad je u pitanju formacija, nikad nisam previše mijenjao u svojim dosadašnjim ekipama, ali ovdje tek tražimo sustav koji će najbolje odgovarati igračima. Ima tu puno novih igrača, vidjet ćemo hoćemo li igrati s tri ili četiri iza, ovo sve u sredini i fazi napada je nekako slično. Ima tu igrača koji su u prednosti u odnosu na druge. No, 11 koji krenu protiv Osijeka plus pet izmjena, moramo biti svjesni da neki igrači još ne mogu igrati 90 minuta, moramo vidjeti tko će početi, a tko će naknadno ući. I tih pet zamjena bit će jako bitno.

Kako su vas dočekali u klubu i gradu?

- Proveo sam tu prelijepih pet godina, kod navijača vidim da su me prihvatili dosta pozitivno. Imam odgovornost i vjerujem da će to biti dobro. Moramo još jednom reći da sam sretan što sam postao trener Slavena Belupa, ali ću biti sretan samo ako napravim dobar rezultat, zato sam tu i došao. U ovoj sredini sam kao igrač proveo pet godina, svjestan sam da svugdje bude galame kad je loš rezultat. No, jako dobro znam da ljudi vole svoj klub, vole Slaven. Normalno je da atmosfera nije dobra kad nešto nije dobro, ali ja to želim okrenuti, sad kad je najteže da nas navijači podrže. Bitno je da vide da mi dajemo sve od sebe, vjerujem da ćemo kliknuti s navijačima. Jer ako nema publike, ako nema pozitivne atmosfere, uzalud je sve što mi radimo - zaključio je Mario Kovačević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 17:06