Ricardo Moniz

 PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia
EKSKLUZIVNO ZA SN

‘Otkrit ću vam zašto je Olić s 29 otišao u Bayern, stvar je jednostavna. Vi Hrvati imate poseban mentalitet‘

‘Uvijek sam se divio Tomislavu Iviću, a nogomet nije posao već hobi‘, kaže novi trener Slaven Belupa
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. lipanj 2023. 20:33

Ricardo Moniz u ponedjeljak je i službeno potvrđen kao novi trener Slavena Belupa.

- S ljudima iz kluba održao sam jedan dobar, kvalitetan sastanak. Oni su iskazali želju da me dovedu, a kontakt je bio olakšan jer sam kao trener mađarskog ZTE-a odigrao dvije prijateljske utakmice sa Slavenom Belupom. Od prvog susreta ostvarili smo vrlo dobru vezu i lako smo se dogovorili - rekao je iskusni nizozemski stručnjak u ekskluzivnom razgovoru za Sportske novosti.

Kakva su vaša očekivanja u koprivničkom klubu?

Previše znanosti

- Prije svega, uvijek iskazujem respekt prema bivšim trenerima i njihovom radu. Trener može dati svojih par postotaka, no ne treba imati iluzije da se sve odjednom može promijeniti. U svakoj nogometnoj filozofiji uvijek treba nastojati biti inovativan. U današnjem modernom nogometu svi pokušavaju pokupiti najmodernije metode, a ja bih rekao da je jedina zamka kad je u igri previše znanosti. Na kraju priče, smatram da nogomet treba ostati jednostavan, kao što je to bio i ranije - objasnio je Moniz.

Veseli se radu s hrvatskim nogometašima, za koje kaže kako su izuzetno talentirani.

- Slaven Belupo treba ostati svoj, sa svojim identitetom, a ja mogu dodati par postotaka u svojoj filozofiji, pokušati inspirirati mlade igrače i trenere. Jedva čekam da krenemo s radom, no čeka nas puno posla. U klubu moramo zajedno kreirati jednu filozofiju koju ćemo svi pratiti, i prva momčad i škola nogometa. Moj je zadatak uvjeriti sve u tu filozofiju jer sam timski igrač. Svjestan sam da nam proračun nije prevelik, stoga moramo imati veliku ambiciju i raditi korake prema naprijed kroz rad na visokoj razini. Visoki intenzitet rada na svakom treningu se podrazumijeva.

Čuli smo da preferirate napadački nogomet, visoki presing...

- Uvijek se kao trener moraš prilagoditi igračima koje imaš na raspolaganju. Moj karakter i mentalitet mogu se objasniti kroz geslo “treniraj i igraj svakog dana kao da ti je zadnji”.

image

Ricardo Moniz

ANDREAS GEBERT Dpa Picture-alliance Via Afp

Poseban karakter

Koliko ste zapravo povezani s hrvatskim nogometom?

- Radio sam s Ivicom Olićem, Mladenom Petrićem, Marinom Tomasovom i Antonijom Manceom, a Niko Kovač mi je bio pomoćnik u Red Bull Salzburgu. Na taj način ostvario sam izravni kontakt s Hrvatima i shvatio koliko ste talentirani za nogomet, ali isto tako i da je riječ o velikim borcima koji uvijek daju 100 posto svojih kvaliteta. Hrvati imaju poseban talent. Kad sam individualno trenirao Olića u HSV-u, s 29 godina napravio je transfer u Bayern, i to zato jer je radio više od svih ostalih. I to je bio jedan od primjera koliko je poseban karakter hrvatskih igrača, osobito u ovom modernom dobu. To mi se jako sviđa jer sam i ja isti kad je rad u pitanju.

Veliki ste obožavatelj Tomislava Ivića?

- Kad je Ivić 1976. godine postao trener Ajaxa, ja sam bio veliki navijač kluba iz Amsterdama. Johan Cruyff je bio moj heroj, a kad je otišao u Barcelonu, Ajax je pao. Ivić ga je podigao i u prvoj sezoni osvojio naslov prvaka, ali s različitim stilom igre, uglavnom temeljnom na tranziciji. Time želim reći da u nogometu ne postoji samo jedna istina. Iviću sam se uvijek divio, no od svakoga sam pokušao izvući ono najbolje, najkvalitetnije.

Prati vas glas velikog radnika koji je “24 sata na stadionu”.

- Nogomet je život! To nije posao, to je hobi. Takav je pristup najvažniji za svakoga tko radi u nogometu, da shvati da radi ono što želi i da u tome uživa...

Bit će mi lijepo u Hrvatskoj

Koliko uopće znate o Hrvatskoj nogometnoj ligi?

- Poznajem klubove koji su uvijek u vrhu, dakako to su oni s najvećim proračunima. Pratim ih jer su i neki od igrača koje sam ranije trenirao otišli u te klubove. Hajduk pratim još od Ivićevih dana, znam da je sada zagrebački Dinamo nedodirljiv, Rijeka i Osijek također tradicionalno pripadaju samom vrhu. Osim toga, imam veliko zanimanje i za vašu reprezentaciju, koja ostvaruje izuzetne rezultate. Vjerujem da će mi biti lijepo raditi u Hrvatskoj i tome se iskreno veselim.

Poslao je i poruku navijačima Slavena Belupa.

– Nogomet se igra zbog navijača, a mi ćemo raditi sve da budemo bolji zbog njih. Možemo dići za nekoliko postotaka našu igru, našu filozofiju, naš trening, i to ćemo učiniti samo ako ćemo živjeti to. Imamo veliku odgovornost zbog navijača i moramo ih respektirati, ali i biti hrabri. Veselim se boravku u Koprivnici i vjerujem u zajednički uspjeh - kazao je Moniz, kojem će prvi suradnici biti bivši prvotimci Farmaceuta Ivan Radeljić i Mario Gregurina.

Inače, pripreme Slavena Belupa za novu sezonu počinju 15. lipnja, no Moniz će i ranije doći u Koprivnicu.

Liga nacija? Izgledi su 50:50

Nizozemska i Hrvatska susrest će se u polufinalu Lige nacija. Kako Moniz gleda na tu utakmicu, kome daje više izgleda za plasman u finale?

- Mislim da su izgledi 50:50. Hrvatska u posljednje vrijeme ima bolje rezultate, učinkovitija je i to joj možda daje veću šansu, ali Nizozemska igra na domaćem terenu, imat će veliku podršku navijača i Hrvatima neće biti lako. Međutim, gledajući posljednje utakmice, Hrvatska ima lijepu priliku ostvariti dobar rezultat.

Volim se natjecati protiv većih i boljih

Slaven Belupo je sezonu završio na osmom mjestu, kakva su očekivanja novog trenera?

- Kada smo pričali o mom dolasku, od ljudi iz kluba osjetio veliku ljubav prema nogometu, te da kroz razgovor s njima dobivam veliku energiju. Svjestan sam da dolazim u klub koji nije favorit za najviše pozicije, ali to je ono što nas treba inspirirati i motivirati. Volim se natjecati protiv nominalno boljih i većih, protiv klubova koji imaju više novaca i bolje uvjete jer je u nogometu sve moguće - objasnio je Nizozemac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:52