NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
USUSRET BIJELIMA

‘Pa ja cijelu sezonu igram bez Kalinića i Livaje, praktički i bez publike, to je tih 30 bodova razlike‘

Trener Slavena Belupa uoči sutrašnje utakmice s Hajdukom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. travanj 2022. 12:54

Zoran Zekić opet je ponudio zanimljivu najavu. U nedjelju u Koprivnici gostuje Hajduk koji se pobjedom protiv Dinama vratio u bitku za naslov, dok se Farmaceuti bore sa svojim problemima koji nisu mali.

- Malo smo se odmorili za uskrsne praznike, dobro smo radili tijekom ovog tjedna. Približava se kraj sezone i svi su već pomalo umorni i mentalno i fizički. Imamo baš dosta problema s ozljedama i kartonima, tako da ćemo u nedjelju izaći u dosta izmijenjenom sastavu. Ali dobro, to nije nikakav alibi za ne pružiti dobru igru. Nismo već dugo pobijedili, iako ne mogu reći da smo baš nešto loše igrali. Imamo jakog protivnika ispred sebe, u jako dobrom momentumu s pregršt motiva. Znamo da će ova naša tribina biti dobro popunjena, nadam se da će netko navijati i za nas - rekao je u uvodu trener Slavena Belupa.

Posljednjeg dana prošlogodišnjeg listopada Zekićeva je momčad u Koprivnici svladala Hajduk s 3:2 i prekinula niz od 12 prvenstvenih nastupa bez pobjede. Sad su Farmaceuti šest utakmica bez pobjede, mogu li opet pronaći pravi recept za Bijele?

- Motiva uvijek ima, nekad si u dobrom trenutku, nekad nisi. Analizirajući naše domaće utakmice s Osijekom i Dinamom, nismo mi tu nimalo bili u nekom podređenom položaju, čak mislim da smo u određenim trenucima bili i jako dobri. I Osijek i Dinamo su nam napravili jako malo šansi, ali nažalost mi nismo bili previše opasni prema naprijed. Svaku utakmicu se nadam da ćemo biti sve bolji, a igrači trebaju imati motiv da se pokažu i dokažu, svatko na svojoj individualnoj razini. No, kako ove sezone nismo imali nekog pojedinca koji bi se previše istaknuo, očekujem da ćemo u ovoj utakmici biti jaki kao momčad i da će se iz toga neki pojedinac ostvariti u svojoj kvaliteti.

Tko sve nedostaje osim kartoniranog Brune Bogojevića te dulje vrijeme ozlijeđenih Matea Kocijana i Matka Zirduma?

- Ne bih sad o imenima, jer onda to zaziva neke druge konotacije. Ima ih zaista dosta. Pošto je danas natopljen teren, bit će i sutra, a mi dosta mijenjamo podloge, nadam se da neće biti još ozljeda. I ovako smo napravili dosta izmjena, i taktičkih i pozicijskih, tako da se nadam da nećemo imati dodatnih problema.

Koliko motivirajuća za vaše igrače može biti spoznaja da su u prilici krojiti utrku za naslovom prvaka?

- Ne bih to gledao na taj način. Možda sam malo pokazao određenu nervozu i nezadovoljstvo u posljednjih mjesec dana, no mene zaista ne zanima s kim igramo, mi zbog sebe i svog kluba moramo biti motivirani. Na kraju krajeva, nije to samo obaveza, to bi trebala biti nekakva životna radost. Nekad ide, nekad ne ide, tako da uopće ne razmišljam o toj situaciji. To su Hajdukovi problemi i njihova razmišljanja, mi moramo razmišljati o sebi na najbolji mogući način. Uzeli smo ove sezone Osijeku, Dinamu i Hajduku, tako da možemo igrati sa svima bez obzira na to što smo zimus napravili dosta promjena, te smo izgubili dosta igrača koji su čak bili u prvih 11. Uključili smo dosta mladih, no nažalost imamo stalne probleme s ozljedama i kartonima. Opet, sve je to dio nogometa, tako da sam siguran da će dečki koji izađu na teren dati sve od sebe.

Hajduk u posljednjih pet gostovanja u Koprivnici ima jednu pobjedu i tri poraza, a u Podravinu dolazi bez prvih napadača Kalinića i Livaje...

- Brojke su jako zanimljive, ali nisu sastavni dio nogometa. Statistika je jedno, a realnost nešto drugo. Što se tiče Kalinića i Livaje, pa ja cijelu sezonu igram bez Kalinića i Livaje, praktički i bez publike, i to je ova razlika od nekih 30 bodova. Oni imaju svojih problema, mi svojih, ali kad počne utakmica o tome nitko ne razmišlja.

Olakšava li vam posao to što ne igraju Livaja i Kalinić?

- To će pokazati vrijeme. Puno puta se u povijesti pokazalo da to izazove nekakav dodatan motiv. Iskreno, naravno da mi je draže da njih dvojica ne igraju glede njihove kvalitete, ali nije mi drago zbog nogometa.

Prokomentirao je i rezultatsku krizu u kojoj se nalazi Slaven Belupo.

- Imate klubove koji puno bolje financijski stoje od nas u Prvoj HNL, isto imaju krizu, ali nitko ne priča o tome. Znate zašto nitko ne priča? Ja sam preotvoren i možda sam sebi radim štetu, ali nikome ne priznajem da je bolji. Cijenim svoje igrače i očekujem od njih da u svakom trenutku i svakog dana cijene sebe i da se bore sa svakim.

Kako gledate na borbu za naslov prvaka?

- Nikako, ne zanima me uopće ta borba. Daj Bože da ja budem u situaciji da se borim za nešto... Pričamo o milijardu detalja s kojima se borimo iz dana u dan. Ovdje smo po 10-12 sati, ne spava se, radi se, pokušava se napraviti sve najbolje moguće. Kad uđeš u srž problema, bitno je držati hladnu glavu, ne raditi paniku, i napraviti što se najbolje može u datom trenutku.

Bili ste u kombinacijama za Dinamo, je li vas sad možda netko kontaktirao iz Maksimira?

- Ja sam ti cijeli život u kombinacijama, ali ne što se mene tiče. Isključivo sam fokusiran na Slaven Belupo, prije svega da momčad bude prezentirana na pravi način. I u nedjelju i na svakoj utakmici ja odgovaram za tu momčad, ja sam veseo i radostan ili se crvenim, zavisi kako je momčad odigrala. To je moj jedini cilj, jedina mantra. To je isto kao da si u braku sa suprugom, a razmišljaš o sto drugih stvari. Kombinacije su razno-razne, ali opet sve ovisi o tebi, kakav si i što si - zaključio je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. listopad 2024 19:19