Ivan Rakitić

 DUJE KLARIC Cropix
DOJMLJIV NASTUP LEGENDE

Perišić i dalje igra pod kočnicom, bez vidljivog učinka, ali Rakitić je raketa za HNL

Bijeli klub u prvom ligaškom ispitu sezone slavio kontra Slavena Belupa uz dugačke sudačke repove
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 06. kolovoz 2024. 18:27

Hajduk je trijumfalno odradio prvih 90 minuta prvenstva na svom Poljudu. Pišu se prva tri boda i to je ono najvažnije za splitski klub. Utakmica kao utakmica nije bila naročito tečna, niti odveć kvalitetna, a ostao je dojam da se nekako ne osjeća puna slast pobjede. Belupo se na Poljudu pokazao kao čvrst suparnik i Bijeli su se morali dobro oznojiti za slavlje.

Sam Gattuso rekao je nakon utakmice kako nije zadovoljan drugim poluvremenom jer se u njegove igrače uvukao nekakav strah, a to je vidio kao posljedicu niskog postavljanja obrane koja onda povuče cijelu ekipu. Dovoljno o cijelom drugom dijelu govori činjenica da se prva situacija vrijedna zabilješke dogodila u 73. minuti i to je bio slobodni udarac Ivana Rakitića.

Iako je Hajduk generalno imao više od igre, to nije uspijevao kapitalizirati nekim ozbiljnijim prigodama. Ako se nešto iz ove utakmice vidjelo, to je razina igre Ivana Rakitića, koji je odskakao od svih igrača na terenu. Odskakao u smislu tehnike i davanja balansa igri Bijelih.

image

Ivan Rakitić, Abdoulie Bamba

DUJE KLARIC Cropix

Druga stvar koja iz njegove perspektive može radovati navijače Hajduka jest njegovo fizičko stanje, oko kojeg se pri njegovom dolasku nadvio najveći upitnik. Rakitić je odradio 82 minute i uopće nije kaskao za ostalim akterima susreta. Dapače, izgledao je uz Pukštasa i Sanyanga možda i najbolje. Bilo ga je svugdje. Zatvarao je, uklizavao, a primarno u napadu davao ritam Hajdukovoj igri.

Od prve minute zaigrali su i Perišić i Melnjak. Kod potonjeg se gotovo i nije vidio trag od duže pauze i bez problema je odradio cijeli nedjeljni susret.

U slučaju Perišića vidljiva je i dalje određena kočnica, on je ostao bez nekog opipljivog učinka, ali za pretpostaviti je da će s utakmicama rasti. Vezni red je s Rakitićem i Pukštasom iza Kalika izgledao vrlo dobro, pa čak i odlično što se tiče trke i pokrivanja terena. “Kaskao” je opet zadnji pas, ali Kalik i Pukštas nemaju te karakteristike iako je Amerikanac odigrao možda i najbolju utakmicu u posljednje vrijeme. To nije propustio primijetiti ni Gattuso, koji je notirao da je dvojac Rakitić - Pukštas odigrao odličnu utakmicu.

Livaja je opet punio statističke kolone, golom i asistencijom nagovijestio je povratak u formu, ali ostaje dojam da može još znatno bolje. Nekako kao da je u ovakvoj konstelaciji snaga “zagušen” u špici. Zadrži on loptu, dobije duele, ali mu je najdraže po loptu doći oko centra i onda je dalje distribuira. Ne traže Gattuso i Kalinić tek tako klasičnu “devetku”, a Hajdukova “desetka” će sigurno biti još produktivnija kad se nađe na poziciji koja mu odgovara broju na dresu.

Abdoulie Sanyang bio je jedan od igrača koji je obilježio utakmicu. Djelovao je Gambijac živo na krilu, bio je prodoran i rastrčan. Već se naziru obrisi razloga zašto je Gattuso tipovao baš na njega. Osim što je poentirao, stigao je i zatvoriti u obrani često pravovremenim uklizavanjima. Prednost najčešće stvara u prvom koraku, a jak je i na širokom prostoru. Pokazao je da bi s Livajom mogao surađivati sjajno. Zabio je lijep pogodak, a mogao je i asistirati da nije poništen zgoditak Pukštasa.

Suradnja s Livajom

Možda bi kompletni dojam o ovoj pobjedi bio i svjetliji da Moufi u 45. minuti nije izabrao iznuđivanje prekršaja umjesto izbacivanje lopte. Slaven je zabio gol iz isključive pogreške dvojca Moufi - Kalinić i tu se uvukla nervoza u redove domaćina. Bijeli su taman uhvatili zamah krajem prvog dijela, a taj gol ih je presjekao i kasnije se odrazio i na nastavak.

image

Ivan Rakitić, Abdoulie Bamba

DUJE KLARIC Cropix

Posebna je priča Zdenko Lovrić, diglo se puno bure zbog nekih njegovih odluka. Generalno je sudio loše, odnosno, od početka je pustio čvršću igru, pa se kasnije sam pogubio u procjeni takvih situacija. Suci u HNL-u generalno jesu često ispod razine i nemali broj puta se jedna momčad osjećala zakinuta. Kao da “ne osjećaju nogomet”, pa se iz toga izrode greške.

Doista je grozno nakon ovoljetnih poluminutnih provjera situacija u VAR sobi na Europskom prvenstvu vratiti se u HNL, gdje se nakon pune četiri minute tek ode gledati snimka na monitor. Nije ovo neka vrsta opaske, nego bi se doista za dobrobit ritma i tempa igre, kojeg je ionako falilo u ovoj utakmici, trebao taj proces ubrzati.

Ono što je za Gattusa i Hajduk najvažnije iz ovog susreta svakako su upisana tri boda i mir pred prvu utakmicu trećeg pretkola Konferencijske lige u Slovačkoj protiv Ružomberoka. Trener Bijelih još traži idealne kombinacije, a ima puno prostora za napredak i pregršt potencijala u momčadi kojega će on sigurno znati usmjeriti. Kako je i sam rekao, “tri boda su u kući”, a pogled ide prema Slovačkoj i Ružomberoku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 15:49