Marko Livaja

 ANTE CIZMIC Cropix
BIVŠI MEĐUNARODNI SUDAC:

‘Pogriješio je ili Zebec ili VAR. Ja bih poništio gol Livaje, a situacija s Pukštasom je jako diskutabilna‘

Boro Bezjak objasnio je svoje viđenje spornih situacija u Splitu i Koprivnici
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2024. 07:35

Pojedine utakmice 5. kola HNL-a izazvale su potrebu za sudačkom analizom. Svoje viđenje uradaka arbitara za SN je dao Boro Bezjak, nekadašnji međunarodni sudac:

U fokus smo stavili susret Hajduk - Osijek. Dakle, je li pogodak Marka Livaje za pobjedu Bijelih 1:0 regularan ili ga je Mario Zebec trebao poništiti? VAR Fran Jović zvao ga je zbog starta Dominika Prpića na Arnela Jakupovića u začetku te akcije, no Zebec je priznao gol.

- Ja bih svirao prekršaj Prpića i gola ne bi bilo - jasan je Bezjak.

Ponudio je objašnjenje:

- Prpićeva podlaktica je na glavi napadača i on pada. Tko sad može tu procjenjivati intenzitet? VAR soba ga je zvala jer je vjerojatno Fran Jović smatrao da je to prekršaj, budući da ga samo u slučaju očite pogreške smije zvati. Zebec je vjerojatno procijenio da to nije dovoljan intenzitet, ali bilo je i drugih prekršaja koje nije sudio. Netko je pogriješio, ili VAR ili Zebec. Po meni, bio je prekršaj. Kad bih ja sudio, svirao bih prekršaj istog časa pa se ne bi dogodilo da moram poništavati gol. Ne može sudac puštati igru ako je prekršaj. Vidim po portalima da su podijeljena mišljenja, međutim prekršaj je bio. Kasnije je ta akcija išla dalje, međutim ako je po tom događaju morao ocijeniti, nije mogao reći da prekršaja nema.

Mali ili nikakav utjecaj

Bezjak je dodao:

- Zebec, po onome kako se sada sudi, nije trebao svirati slobodan udarac za Hajduk zbog igranja rukom krajem prvog dijela. Iz njega je Ivan Rakitić pucao kraj gola.

Hajduku nije priznat pogodak Rokasa Pukštasa zbog zaleđa.

- Jako diskutabilno. Po meni, prije je trebalo priznati gol, nego poništiti. Pukštas po meni nije u zaleđu. Istina, bila je tamo gužva, bilo je više igrača Hajduka, mislim da je Kalik bio najbliži golu, suci su procijenili da je utjecao na igru.

Na utakmici Slaven Belupo - Istra 1961 (0:1) nije priznat atraktivan pogodak s tla preko glave Farmaceuta Tomislava Božića. Svirano je zaleđe igrača u napadu do kojeg lopta nije stigla. Ispred njega ju je odbio obrambeni, ali su suci ocijenili da je svojom pozicijom utjecao na suparničkog igrača koji je izbio loše do protivnika.

- Obrambeni igrač je izbio na Tomislava Božića zato što je tako pogodio loptu, a ne zato što je protivnik bio iza njega. Koliko je on utjecao? Vrlo malo ili ništa - konstatirao je Boro Bezjak.

Glavni sudac je bio Dario Bel, pomoćnik Goran Pataki, VAR Ante Čulina, AVAR Ivan Mihalj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:40