DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
IPAK OSTAJE U HNL?

Problemi s mladim hrvatskim draguljem kojeg je otkupio moćni Bayern: ‘Žao nam je, ali takve stvari se događaju‘

Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa već je gotovo dva mjeseca izvan igre zbog ozljeda
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. travanj 2022. 17:40

Lovro Zvonarek najmlađi je strijelac Prve hrvatske nogometne lige svih vremena. Zabio je gol kojim je Varaždin poslao u Drugu ligu na kraju prošle sezone, a sebi je na taj način osigurao transfer u redove jednog od najvećih svjetskih klubova, Bayerna.

Već ranije bio je ovaj 16-godišnjak iz Preloga na meti njemačkog diva, boravio je uz dozvolu kluba nekoliko dana u kampu u Münchenu.

Još se razvija

Trenirao je tamo s godinu dana starijim igračima i svojim nogometnim znanjem i vještinama oduševio struku te je za njega Bayern platio dosad najveću odštetu kad su u pitanju mladi, anonimni igrači.

image

Lovro Zvonarek

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Kad je nakon transfera dogovoren Zvonarekov ostanak u Koprivnici do kraja sezone, izgledalo je to kao win-win situacija.

- Bayern me ostavio u Slavenu još godinu dana na posudbi, da rastem u svom prirodnom okruženju i da budem s obitelji. Na ljeto ćemo vidjeti što će biti dalje, sukladno tome kako ću se razvijati u proljetnoj polusezoni – rekao je Zvonarek nakon pobjede na proljetnoj premijeri u Osijeku.

Farmaceuti su imali priliku razvijati mladog dragulja koji se svojom kvalitetom nametnuo kao neizostavni član udarne postave, no pojavio se problem s ozljedama. Nije to ništa dramatično ni neuobičajeno, pogotovo s obzirom na njegovu dob jer Lovro će u svibnju navršiti tek 17 godina, ali jasno je da su ozljede malo poremetile i planove.

- Rekao sam već puno puta, on je još dijete u razvoju. Ne zna se on štedjeti, a sad su bili i malo teži tereni. Takva je situacija kakva jest, na žalost. Žao nam je svima, ali te neke stvari se događaju. On još nije formiran, još se razvija, raste i izrasta naglo, tako da tu ima svega - rekao je Zoran Zekić, trener Slavena Belupa koji je nedavno preuzeo i posao sportskog direktora.

Zvonarek je bio strijelac u Slavenovoj pobjedi na gostovanju kod Gorice, no u toj se utakmici 18. veljače i ozlijedio, te ga na terenu sad nema već više od mjesec i pol dana. U tom razdoblju Farmaceuti su bez Lovre odigrali pet utakmica od kojih su jednu dobili, jednu remizirali i tri izgubili, te u njima ukupno postigli dva pogotka, a tek jedan iz igre.

U aktualnom prvenstvu upisao je 13 nastupa za Slaven Belupo, a na terenu je proveo ukupno 865 minuta, te je ostvario učinak od dva pogotka i dvije asistencije. Asistirao je u domaćem porazu od Gorice, te u pobjedi protiv Hrvatskog dragovoljca u gostima, a zabio je u gostujućim pobjedama kod Osijeka i Gorice. Ukupno je 16-godišnji ofenzivac zbog problema s ozljedama propustio čak 14 od mogućih 29 prvenstvenih utakmica. Izvan konkurencije bio je od 8. do 13. kola, pa od 18. do 20. te od 25. do 29. kola.

Očekivalo se da će biti na raspolaganju za gostovanje kod Lokomotive ovog ponedjeljka, vjerojatno bi i krenuo od prve minute da je mogao, ali pojavio se novi problem.

- Ponovno je osjetio problem u hvatištu tetive i lista, pa nismo ništa željeli riskirati. Većinom su kod njega u pitanju mišići. Zimus je imao problema s aduktorom, a na utakmici u Velikoj Gorici dogodilo se to da ga je počelo boljeti hvatište na tetivi i listu.

Bez minhenskih uputa

Bayern, dakle, nije u Koprivnicu slao nikakve upute oko Zvonarekovih nastupa, nema eventualnog inzistiranja na doziranju ili sličnih stvari. No, Zekić i njegovi suradnici su dovoljno veliki profesionalci da i sami na temelju dostupnih podataka mogu voditi dobru i kvalitetnu brigu o tom talentiranom mladiću, a i Slavenova liječnička služba je na glasu kao kvalitetna i pouzdana.

- Nadam se da će Lovro još zaigrati ove sezone, ali jako smo oprezni s njim. I zbog njega, i zbog sebe, ali i zbog njegove budućnosti. Nije to ništa alarmantno, možda je u jednom trenutku igrao i više nego što je trebao, ali je jednostavno tako dobar... Nažalost, ne razvija se onako kako smo htjeli - zaključio je Zekić.

Budućnost valjda donosi vedrije dane. Za početak, u Slavenu se nadaju da će se oporaviti za nedjeljni ogled s Osijekom...

16

godina i 14 dana imao je kad je zabio prvi gol u HNL-u

17

godina u svibnju će proslaviti nadareni Lovro Zvonarek

Hoće li ga Bayern ostaviti na posudbi?

Transfer Lovre Zvonareka u Bayern dogovoren je još prošlog ljeta, Transfermarkt je objavio da je njegova ukupna vrijednost 1,8 milijuna eura, no vjerojatno postoje i neki dodatni bonusi. Bavarski gigant i Slaven Belupo dogovorili su da će Lovro ostati u redovima Farmaceuta do ljeta kako bi se razvijao u domaćem okruženju i nastavljao pohađati školu, procijenjeno je kako je dob od 16 godina ipak prerana za odlazak u inozemstvo.

Zvonarek bi 1. srpnja trebao postati član Bayernove druge momčadi, no što će se s njim dalje događati u ovom trenutku još nije do kraja jasno. Moguće je da prođe pripreme s Bavarcima i ostane, a isto je tako moguće da dobije priliku za daljnji razvoj u HNL-u.

- Vjerojatno će Lovro na ljeto ići u Njemačku, pa će se vidjeti. Naša je želja da on i dulje ostane ovdje, ali u ovom trenutku ne mogu reći ništa više o tome. Određene smo razgovore otvorili, ali nemamo ništa službeno - objasnio je Zekić.

Zekiću je teško gledati dvoboje kao s Lokomotivom

Poraz je zaslužen, bolje nismo ni zaslužili. Tako je u kratkim crtama Zoran Zekić prokomentirao gostovanje kod Lokomotive, koja je slavila s 3:1 i tako Farmaceutima srušila snove o petom mjestu.

- Imamo dosta mladih igrača koji moraju još nešto shvatiti, a za mene je teško kad moram to gledati. To je nogomet, milijun puta sam to prošao kao igrač, sad to prolazim s njima, i nadam se da ćemo ipak pronaći tu nekakvu dozu krajnje profesionalnosti. Ne možemo ovako izgledati, Lokomotiva je imala 22 udarca, a mi apsolutno nismo bili na razini - kazao je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 05:52