Podravske Štuke

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PREDSJEDNIK NAJAVIO ZA SN

‘Radimo veliki zaokret! Ovo je naš novi trener, a planiramo dovesti sedam ili osam ozbiljnih igrača‘

Predsjednik Slavena Belupa, Robert Markulin, otvoreno za SN komentira proteklu sezonu i ambiciozne planove
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. lipanj 2023. 08:50

Nakon duljeg vremena oglasio se predsjednik Slavena Belupa Robert Markulin, bivši direktor Farmaceuta te dugogodišnji član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. U razgovoru za Sportske novosti otvoreno je govorio o prošloj sezoni, Zoranu Zekiću, njegovom nasljedniku Ricardu Monizu, pojačanjima, klupskim ambicijama i dogradnji koprivničkog stadiona.

Razočaran plasmanom

Kako kao predsjednik kluba ocjenjujete netom završenu sezonu? Jeste li zadovoljni osmim mjestom ili smatrate da je plasman mogao/trebao biti bolji?

- Ima puno mišljenja da Slaven Belupo treba biti zadovoljan jer se konačno nije borio za ostanak, osvojio je sedam bodova više nego lani, bio je do zadnjih nekoliko kola u borbi za Europu, igrao je polufinale Kupa. Mogu se složiti da se na sezonu može i tako gledati, pogotovo s aspekta da klub ima jedan od najmanjih proračuna u ligi. Ipak, nakon 4. mjesta na kraju jeseni i 11 bodova prednosti ispred Lokomotive i Rijeke, imali smo objektivno veliku priliku da nakon dugo vremena izborimo plasman u Europu. Imali smo i polufinale Kupa, jedna utakmica u Koprivnici s Hajdukom, koji je u tom trenutku bio pobjediv. S obzirom na to da je Dinamo ispao od Šibenika, bila je to velika šansa za osvajanje Kupa. Takva prilika se klubu poput našeg pruža jednom u desetljeću. Dok sam bio direktor kluba u 12 sezona osam puta smo igrali Europu i odigrali 54 službene utakmice, bili smo i drugi i treći i četvrti, igrali finale Kupa. S tog aspekta plasman na osmo mjesto me sigurno ne čini sretnim. Na kraju sam zapravo razočaran plasmanom.

image

8 puta igrao je SB europske utakmice s Robertom Markulinom kao direktorom

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Trebalo je biti bolje

Kakav je stav Uprave kluba vezano na proteklu sezonu i plasman?

- Uprava kluba se pravovremeno i jasno odredila da osmo mjesto smatra neuspjehom i s time su bili upoznati i stručni stožer i igrači. Uz to, takvim plasmanom klub je pretrpio ozbiljan financijski gubitak, kako vezano na umanjenje prihode od sponzorskih ugovora koji su vezani uz plasman, tako i od prihoda od televizijskih prava. A smanjio nam se i prodajni potencijal ekipe.

Zoran Zekić je kao trener podigao momčad, no na proljeće kao da je nestalo one energije koja je postojala prije. Kako vi gledate na njegov trenerski mandat u klubu? S čime ste zadovoljni, što je moglo bolje?

- Sve je krenulo odlično, do kraja jesenske polusezone rezultati su bili dobri, bila je velika pozitivna energija, puno ljudi je bilo uz klub, imali smo zajedništvo. U gradu i županiji bila je dobra nogometna atmosfera. Svi smo bili zadovoljni rezultatima. Početkom proljetne polusezone sve je krenulo neočekivanim i neželjenim smjerom. Rekao bih da se trenerov fokus dosta okrenuo na stvari izvan nogometa i terena, a došlo je i do razmimoilaženja u pogledima vezano uz interes kluba kroz provedbu sportske politike kluba i to nas je na kraju dovelo do razočaravajućeg osmog mjesta. Sigurno da je sve moglo i trebalo ispasti puno bolje.

Zekić izgubio fokus

Zekić je naknadno imenovan i sportskim direktorom. Kako ste zadovoljni tim dijelom njegovog posla?

- Imenovanje trenera i za sportskog direktora bilo je još jedno iskazivanje poštovanja kluba prema do tada ostvarenim rezultatima trenera. Uloge trenera i sportskog direktora same po sebi izuzetno su bitne i zahtijevaju uz stručne kompetencije visoku posvećenost poslu, dobru organiziranost, te sposobnost upravljanja vremenom. Pokazalo se da smo pogriješili jer je za našeg trenera uz zahtjevno vođenje ekipe to jednostavno bilo previše. Procjene i način dovođenja igrača većim dijelom nisu bile dovoljno analitične i studiozne, pa ni dobre. S druge strane, sportski direktor je zadužen i za prodaju igrača. U zadnja tri prijelazna roka ostvareni su prihodi od prodaje igrača u iznosu od tek desetak posto planiranih prihoda, time je napravljena velika rupa u proračunu i taj manjak će trebati netko drugi popuniti. Uz sve to trener je, baveći se i poslovima sportskog direktora, izgubio fokus s treniranja ekipe kakav je imao prije imenovanja.

Dojma smo da Slaven Belupo i dalje ima puno prostora za pomake u mnogim segmentima klupskog poslovanja. Kako vi gledate na to i što namjeravate poduzeti glede toga sa suradnicima iz Uprave?

- Slažem se s vama. I ja to mislim. Smatram da se puno toga u poslovanju kluba mora i treba podići na višu razinu. Radi se na novoj organizaciji kluba, treba neka mjesta popuniti novim ljudima koji će pokrivati segmente rada kluba koji sada nisu na zadovoljavajućem nivou. Za to je zadužen direktor kluba i očekujemo njegov prijedlog nove organizacije kluba na Upravi.

Ozbiljan zaokret

Kakav je plan za sljedeću sezonu, što će klub postaviti kao cilj pred novi stručni stožer i novu momčad?

- Odlučili smo temeljem donesene sportske strategije kluba napraviti ozbiljnije zaokrete u sportskoj politici kluba. Odredili smo se kakav tip trenera bismo htjeli, kako bismo i koliko htjeli trenirati, kako izgledati na terenu i, naravno, htjeli bismo biti uspješniji nego proteklih sezona. Cilj za novu sezonu ćemo postaviti kada vidimo kakvu ćemo ekipu posložiti i s kojim igračkim kadrom ćemo krenuti u novu sezonu. Preduvjet za dobre rezultate tijekom sezone je dobro odrađen prijelazni rok i dobra selekcija ekipe.

Možete li komentirati u medijima najavljeni angažman nizozemskog trenera Ricarda Moniza?

- S trenerom Monizom je postignut dogovor da preuzme mjesto trenera od početka nove sezone i očekujemo njegov dolazak u Koprivnicu u prvoj polovici lipnja. S njim će doći i kondicijski trener. Bit će i skroz novi stručni stožer, kojeg će predvoditi naši bivši igrači i kapetani Ivan Radeljić i Mario Gregurina, koji bi treneru trebali pomoći da se što bolje adaptira na okolinu i da se što brže upozna s našom ligom. Očekujemo novu pozitivnu energiju u ekipi. Svi zajedno imamo velika očekivanja od novog trenera koji slovi kao veliki radnik, izdanak nizozemske škole nogometa s velikim međunarodnim iskustvom. Očekujemo drugačiji način rada i drugačiji intenzitet rada sa svim igračima, drugačiji stil igre, puno više individualnog rada. Očekujemo i da bi svi igrači trebali postati tijekom sezone razvidno bolji nego što su sada. Isto tako očekujemo da se ozbiljno podigne prodajni potencijal ekipe. Vjerujem da je uspjeh moguć samo kroz ozbiljan i mukotrpan rad, a sad bismo trebali i dobiti takav rad na terenu i stadionu.

Mladi za budućnost

Hoće li u momčadi biti puno promjena u prijelaznom roku?

- Planiramo dovesti sedam-osam ozbiljnih igrača, koji bi trebali biti pojačanja za našu ekipu. Pozicije koje trebamo prioritetno pokriti su u veznom redu i pogotovo u napadu jer smo postigli premalo golova u protekloj sezoni. Uz to, planiramo dovesti i nekoliko mladih igrača za budućnost kluba. Na tom planu angažirani su i novi ljudi. Vidjet ćemo koliko ćemo biti uspješni u tome s obzirom na naše financijske mogućnosti - zaključio je Markulin.

Službeno: Ricardo Moniz je novi trener Slaven Belupa

Objavio je to jutros na svojim stranicama klub iz Koprivnice.

"Nizozemac rođen 17. lipnja 1964. u Rotterdamu preuzet će od nove sezone našu klupu, a posljednji angažman imao je u mađarskom ZTE-u.

Moniz se može pohvaliti velikim iskustvom koje je stekao u brojnim klubovima i ligama. Kao najveći uspjeh ističe se dvostruka kruna s austrijskim RB Salzburgom u kojem mu je pomoćnik bio bivši izbornik Hrvatske Niko Kovač.

U svojoj karijeri vodio je i mađarski Ferencvaros, engleski Notts County, slovački Trenčin, nizozemske Eindhoven i Excelsior, njemačke HSV i München 1860, danski Randers te poljsku Lechiju.

Valja istaknuti da je bio i voditelj škole nogometa u švicarskom Grasshoppersu, trener mlade momčad nizozemskog PSV-a i individualni trener u Tottenhamu.

Treneru, dobrodošli u Slaven Belupo i sretno!", stoji u objavi Slaven Belupa.

Ljubav za klub stječe se u najmlađim školskim danima

Podravske štuke pokrenule su lijepu priču, no može li Slaven privući veći broj drugih gledatelja na stadion?

- Podravske štuke su jedna zbilja lijepa priča koja je počela ovog proljeća. Vjerujem da će klub dati našim mladim navijačima maksimalnu podršku i da će njihov broj samo rasti. Osobno sam mišljenja da se ljubav za klub i pripadnost klubu stječe i uči u najmlađim školskim danima. Da bi klub privukao što veći broj gledatelja na stadion, ključna stvar je postizanje što boljih rezultata, dobra igra, beskompromisna borba za svaku loptu, iskazivanje emocija i pripadnosti klubu i gradu. Bolja komocija i ponuda na stadionu je isto tako vrlo bitna. (gčm)

Dovršenje izgradnje stadiona jedan je od najvažnijih ciljeva kluba

Hoće li doista doći do proširenja stadiona kako se najavljivalo?

- U suradnji s Gradom Koprivnicom na izgradnji stadiona se ozbiljno radi. Napravljeno je idejno rješenje za izgradnju preostale tri tribine i neophodnih novih prostorija kod sjeverne tribine kako bi stadion zadovoljio kategoriju stadiona za igranje međunarodnih utakmica. Vjerujemo da bismo do kraja godine mogli imati rokove za početak izgradnje, prvo južne i sjeverne tribine. Dovršenje izgradnje stadiona jedan je od najvažnijih ciljeva kluba. Ako hoćemo i dalje biti dio elitnog natjecanja u nogometu, moramo imati i određene standarde koje to natjecanje i zahtijeva. (gčm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 15:08