Benedik Mioč i Jurica Pršir

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
MORALO JE PUKNUTI

Rušenju Rijeke prethodio oštar razgovor u svlačionici, a jedan je igrač pokazao da je najbolja ‘desetka‘ HNL-a

Roy Ferenčina i njegova momčad iznenadili su odličnom partijom na Rujevici i rušenjem jednog od aspiranata na naslov prvaka
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. prosinac 2023. 14:21

Malo tko je Slavenu Belupu davao izglede za pozitivan rezultat na Rujevici. Rijeka kao da je unaprijed upisala bodove zbog činjenice da se bori za vrh, no Roy Ferenčina i njegova momčad pokazali su da ih se ipak ne smije unaprijed otpisivati, te da kvalitetan rad ipak kad-tad mora doći na naplatu.

Nešto ipak vrijede

Da, Dinamo je očito bio previsoka prepreka, ali gostujuće pobjede protiv Lokomotive i Rijeke pokazale su da Farmaceuti ipak nešto vrijede u HNL okvirima. Njihov je trijumf na Rujevici protiv kandidata za naslov prvaka potpuno čist i zaslužen, nakon njega nema nikakvih repova, niti priča o zakulisnim igrama, kakve inače u nas često pronalaze plodno tlo baš u sportskom okruženju.

- Domaćin je imao loš dan, ali zakon velikih brojeva sugerirao je da su negdje morali “puknuti”. Mi smo odigrali jako dobru, fantastičnu utakmicu. Imali smo jako dobru tranziciju i taktičku disciplinu, ispunili smo baš sve što smo se dogovorili, bili smo dobri u realizaciji i normalno je da smo se sretni i veseli vratili kući - govorio je Ferenčina nakon jutarnjeg treninga u ponedjeljak.

Prijateljski uzvrat

Uzvratio je tako Ferenčina svom velikom prijatelju Sopiću na porazu u Koprivnici, kad je Niko Galešić nakon slaloma po cijelom terenu postigao pobjednički pogodak. Revanš je u nedjelju isporučen s kamatama na terenu koji Farmaceutima posebno odgovara, budući da su na Rujevici slavili na posljednja tri prvenstvena gostovanja.

image

Benedik Mioč i Jurica Pršir

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Sopa i ja smo veliki prijatelji. Ja sam bio tužan nakon naše prošle međusobne utakmice, sad je tužan bio on, ali sve je to normalno u sportu. Jedino mi nije jasno ono ružno skandiranje na njihov račun jer su dosad bili odlični...

Taktički je Ferenčina nadmudrio svog rivala. Primjerice, na desnog beka postavio je kosovskog stopera Bujara Pllanu.

- Bilo je to ciljano rješenje zbog Pjace, znali smo da na tu poziciju moramo staviti više obrambeno orijentiranog igrača. S Pllanom smo dobili defenzivni i ofenzivni skok, dok je Međimorec dobro zamijenio kapetana Božića.

Otkrio je Ferenčina još prošlog tjedna da je uoči Rijeke obavio ozbiljan razgovor sa svojim ofenzivno orijentiranim igračima.

- Bio je to malo oštriji razgovor jer nisam bio zadovoljan realizacijom i time što ne ulaze u prilike. Možda sam ih malo potaknuo da budu efikasniji, a posebno mi je drago da je Štrkalj zabio, kasnije i asistirao. Bio je odličan.

Posebna je priča ono što Benedik Mioč radi kao “desetka”. Šest golova i pet asistencija skupio je Slavenov dokapetan, koji je u nedjelju s vrpcom predvodio momčad zbog Božićeve suspenzije. Piše mu se asistencija za vodeći pogodak Štrkalja, potom je i sam krasno zabio nakon kontranapada.

- U HNL-u je on broj jedan na toj poziciji ove sezone. On je motor naše ekipe, strašno je koristan, zabija i asistira. I Caimacov je odlično ušao u drugom poluvremenu, i on je imao pogodak i asistenciju, a kad uhvati formu sigurno će nam predstavljati pojačanje.

Za kraj jeseni slijedi gostovanje u Osijeku, gdje je domaćin na otvaranju Opus Arene u srpnju slavio 6:1.

- Osijekova je ekipa sastavljena od dobrih individualaca, a vodi ih odličan trener Zekić, koji je ostvario uspjeh i sa Slavenom Belupom. Sve najbolje o njima, ali ako mi ponovimo igre koje smo prikazali protiv Lokomotive i Rijeke, vjerujemo da možemo ostvariti pozitivan rezultat - poručio je Roy Ferenčina.

Vratarska uloga

Velike zasluge za pobjedu na Rujevici pripadaju i Slavenovom vrataru Ivanu Sušaku. Doduše, primio je stasiti čuvar mreže dva pogotka, no ni za jedan od njih nije kriv, a svojim je odličnim obranama u nekoliko navrata spasio svoju momčad. Uhvatio je Sušak dobru formu u posljednje vrijeme i potvrdio ono što se znalo i od prije, da je kvalitetan vratar koji može raditi razliku, a nakon ozljede i stanke trebalo mu je neko vrijeme da uđe u pravi ritam. U nedjelju je Sušak zaradio treću javnu opomenu i stoga će propustiti gostovanje u Opus Areni, kao i defenzivni veznjak Michael Agbekpornu, dok se u konkurenciju nakon odrađenih suspenzija vraćaju kapetan Tomislav Božić i Marko Martinaga.

Talentirani Jagušić zabio četiri gola za juniore

Četiri pobjede u prošlih pet kola ostvarili su juniori Slavena Belupa pod vodstvom trenera Marija Gregurina, te su se tako izvukli iz neugodne situacije u kojoj su bili na početku sezone. Jesen su zaključili na devetom mjestu sa 17 bodova, a za kraj su u Koprivnici svladali Varaždin 4:1.

Show program u tom susretu imao je veliki Slavenov talent Adriano Jagušić, autor sva četiri pogotka mladih Farmaceuta. Ferenčina će Jagušića od četvrtka priključiti radu prve momčadi, a uz njega i još trojicu juniora - Filipa Krušelja, Erika Riđana i Zvonimira Katalinića. (gčm)

ZADNJA TRI LIGAŠKA OGLEDA NA RUJEVICI

5. KOLO HNL-a 2022./2023.

(14/08/22.)

Rijeka - Slaven Belupo 0:1

23. KOLO HNL-a 2022./2023.

(25/02/23.)

Rijeka - Slaven Belupo 0:1

18. KOLO HNL-a 2023./2024.

(10/12/23.)

Rijeka - Slaven Belupo 2:4

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 12:14