Ricardo Moniz (lijevo)

 SAMUEL KUBANI Afp
NOVI TRENER

Stranac velikog iskustva stiže u HNL: Ivićeva je škola, nogomet mu je sve, a zamalo je već preuzeo - Hajduk

Tko je Ricardo Moniz, iskusni Nizozemac, sljedeći trener Farmaceuta
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. lipanj 2023. 23:19

Ricardo Aloysius Frederik Moniz, ili skraćeno Ricardo Moniz, nogometni trener s bogatim međunarodnim iskustvom, trebao bi uskoro postati novim trenerom Slavena Belupa. Pouzdani izvori tvrde da je sve dogovoreno, praktički se samo čeka službena objava njegova dolaska u Koprivnicu i hrvatski nogomet.

Tako će ovaj 58-godišnji Nizozemac (59. rođendan proslavit će 17. lipnja) rodom iz Rotterdama, kojem je otac Surinamac, a majka iz Indonezije s kineskim korijenima, postati prvi stranac na klupi u povijesti koprivničkoga kluba.

Poznati hrvatski trener Mile Petković često je znao ponavljati konstataciju “iskustvo je nenadoknadiva kategorija”, a Moniz se doista može pohvaliti s bogatim iskustvom s raznih europskih meridijana i paralela. Između ostalog, nakon rada u Feyenoordu i Grasshopperu, bio je individualni trener u Tottenhamu tri sezone, a radio je i u akademiji PSV Eindhovena. Jedan je od štićenika Wiela Coervera, “gurua” individualnih nogometnih treninga koji tehničku sposobnost pretpostavlja taktičkoj.

image

Ricardo Moniz

ANDREAS GEBERT Dpa Picture-alliance Via Afp

S Martinom Jolom surađivao je u Hamburger SV-u kao suradnik za rad s talentima, bio je i privremeni trener HSV-a zamijenivši Bruna Labbadiju u posljednje dvije utakmice sezone 2009./10.

Pomoćnik Niko Kovač

Važan je posao Moniz obavljao u Salzburgu, gdje je bio globalni direktor razvoja u Red Bullu, odgovoran za njihove akademije na četiri kontinenta. To njegovo iskustvo i znanje moglo bi sjajno koristiti Slavenovoj školi, koja vapi za reorganizacijom koja bi omogućila “proizvodnju” igrača za prvu momčad...

Kad su Huub Stevens i Dietmar Beiersdorfer dali ostavke, u travnju 2011. Moniz je imenovan glavnim trenerom RB Salzburga, s kojim je ostvario i najveći uspjeh u karijeri, osvojio je dvostruku krunu u Austriji i to kao prvi trener u povijesti Austrije Salzburg i RB Salzburga s osvojenim prvenstvom i Kupom. Pomoćnik mu je tada bio bivši hrvatski izbornik Niko Kovač, aktualni trener bundesligaša Wolfsburga. S pozicije trenera povukao se u lipnju 2012. godine zbog neslaganja s vodstvom kluba. U Austriji je ponio i titulu najboljeg trenera sezone.

Uslijedio je angažman u Ferencvarosu, gdje je zbog svoje prednosti nogometu odmah postao veoma popularan među navijačima, a imao je i dobre rezultate. U Mađarskoj je radio od kolovoza 2012. do prosinca 2013. kad ga je vodstvo kluba smijenilo zbog slabih igara momčadi. Sindikat mađarskih igrača izabrao ga je za trenera sezone 2012./13.

U ožujku 2014. postao je trenerom Lechije iz Gdanjska, s kojom je ostvario povijesni uspjeh plasmanom na četvrto mjesto Ekstraklase. Povukao se u lipnju 2014. iz osobnih razloga. Ubrzo je preuzeo 1860 München, u kojem je 18-godišnjem Julianu Weiglu dao kapetansku vrpcu, a u momčadi je tada bio i hrvatski krilni napadač Marin Tomasov.

image
PHILIPP GUELLAND Ddp Images Via Afp

- Vodio me tada, i volio me više nego ikoga. Veliki je radnik, trener koji gaji igru, tehnički nogomet. Igrali smo u sustavu 4-3-3, to je bila želja čelnika kluba i to je prihvatio. Tehničke zamisli bile su mu čudo. Nagovarao bi nas uvijek da idemo 1 na 1, da probamo pa što bude. A kada ne bih uspio bodrio bi me - opisao je svojedobno Tomasov Moniza novinaru Slobodne Dalmacije.

Kazao je bivši igrač Zadra, Hajduka i Rijeke kako su mu pripreme pod Monizom bile jedne od jačih i da se nakon njih baš osjećao moćno.

- Sjećam se da smo u prvih 60 minuta pripremnih susreta “ubijali” Borussiju Mönchengladbach, Stuttgart, ali su nam noge bile teške u toj fazi priprema pa smo poslije padali. S tim da smo radili gotovo samo s loptom, bez suhog trčanja. A sve što smo radili i on je radio s nama. Radio je i pojedinačno s nama. Uvijek nas je na treninzima pokušavao dignuti, išao je od jednog do drugog, u svom filmu. A nakon treninga je razgovarao s nama. Odavno nisam vidio takvog trenera. Gdje god je bio hvalili su ga - istaknuo je Tomasov.

Zanimljivo je u kontekstu Monizovog dolaska u HNL kako je malo nedostajalo da 2015. godine postane trenerom - Hajduka!

Trenirao i Van Persieja

- Trebao je doći na Poljud, već je imao ugovor na stolu. Međutim, majka mu se razboljela, te se morao vratiti kući. Bili smo u zagrebačkom hotelu Panorama, sve je već bilo dogovoreno, ali na kraju nije potpisao ugovor. Kasnije je otišao u engleski Notts County - ispričao nam je Filip Naranča, nogometni agent koji je skoro doveo Moniza u Split.

Bijeli su tada angažirali Damira Burića, a Naranča ovaj put nema veze s Monizovim angažmanom u Slavenu Belupu. No, rado nam je dao još par informacija o ovom živopisnom stručnjaku.

- On je dosta velik fan pokojnog Tomislava Ivića, a Hrvatska mu je uvijek bila interesantna. Može se reći da je Moniz Ivićeva škola. Jedan je od najboljih trenera kad je u pitanju individualni rad i razvoj igrača. Pod njim su radili Robin van Persie, Ivica Olić, Mladen Petrić, i sve ih je dosta podigao, čak i Antonija Mancea dok je bio u Trenčinu.

Moniz govori nekoliko jezika, u Podravini će u prvom trenutku poslužiti engleski, a sigurno će naučiti i pokoju hrvatsku riječ iz nogometne terminologije.

- Baš će biti zanimljivo. Ako uspije ostvariti suradnju na dulje vrijeme, na dvije-tri godine, mislim da može napraviti dosta koristi za klub. Slaven Belupo je za njega možda čak i idealna priča, jer nije riječ o klubu koji lovi naslove i trofeje, već tamo može raditi u miru. On je čovjek koji je 24 sata na stadionu. Nema suprugu ni djecu, nogomet mu je sve u životu. Veliki je radnik, temperamentan, ne trpi nepravdu. Često je prekidao angažmane u klubovima baš zbog takvih stvari, a vrijeme će pokazati kako će se snaći u Hrvatskoj - zaključio je Naranča.

Moniz je nakon Notts Countyja radio u FC Eindhovenu i danskom Randersu gdje se nije dugo zadržao, kao ni u Trenčinu. Napustio je klub nakon samo par mjeseci navodeću raširenu korupciju u slovačkom nogometu kao razlog. Radio je još i u nizozemskom Excelsioru te mađarskom ZTE-u iz Zalaegerszega.

Gregurina i Radeljić pomoćnici

Sa Zoran Zekićem otišla je i njegova trenerska ekipa. Zna se da se pomoćni trener Želimir Mešnjak vraća u Školu nogometa Slavena Belupa, dok će novi pomoćnici glavnog trenera Moniza postati Mario Gregurina i Ivan Radeljić, bivši igrači koji su svaki na svoj način ostavili značajan trag u klubu, a bili su i kapetani momčadi. Ostatak stručnog stožera bit će poznat nakon službenog imenovanja novog stratega Farmaceuta. (gčm)

Suspenzija u Mađarskoj

Posljednji trenerski angažman Ricardo Moniz imao je u Mađarskoj, 25. svibnja 2022. imenovan je trenerom ZTE-a iz Zalaegerszega. Tijekom jedne od prošlosezonskih utakmica navijači Honveda izvikivali su u Zalaegerszegu rasističke parole te je Moniz poslije toga žestoko kritizirao suca što nije prekinuo susret. Nakon toga ga je na neko vrijeme suspendirao Nogometni savez Mađarske... (gčm)

Klubovi koje je vodio Moniz

2011. - 2012. Red Bull Salzburg

2012. - 2013. Ferencvaros

2014. Lechia Gdanjsk

2014. 1860 München

2015. Notts County

2016. - 2017. FC Eindhoven

2017. - 2018. Randers

2018. Trenčin

2019. - 2020. Excelsior

2022. - 2023. Zalaegerszeg

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:28