ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NAPRAVLJENA STRETAGIJA

‘Svi smo svjesni da bez transfera ne možemo opstati, a Lokomotiva je pravi primjer kako treba raditi‘

Direktor koprivničkog prvoligaša istaknuo je nezadovoljstvo nekim odigranim utakmicama
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. travanj 2023. 13:50

U razgovoru s direktorom koprivničkog prvoligaša, Aleksandrom Aleksovskim, doznali smo da je u utorak Upravom odboru kluba prezentirana nogometna strategija Slavena Belupa. Znamo da u Koprivnici na kraju sezone ostaju bez trenera i sportskog direktora, pa prezentaciju strategije nitko nije ni komentirao. A radi se aktu koji bi trebao jasno usmjeriti budućnost kluba.

- Na izradi strategije Slaven Belupa radila je skupina ljudi i to nekoliko mjeseci, a u stvaranju same strategije sudjelovao je u ulozi sportskog direktora i Zoran Zekić. Mislim da smo strategiju napravili jako dobro, poprilično dubinski i stoga su je članovi našeg Upravnog odbora na sjednici jako dobro primili i jednoglasno pozdravili - kazao je u uvodu direktor Aleksovski, prije nego što je malo konkretnije objasnio što su ključne točke napravljene strategije.

- Najprije smo u strategiji postavili temeljne ciljeve Slaven Belupa, te kakva mu je budućnost u skladu s njegovim realnim financijama. Dakle, već godinama smo svi u HNL-u svjesni da su transferi igrača nešto bez čega naš nogomet ne može opstati. Bez njih ne može ni Slaven Belupo. Mi smo stoga u strategiji definirali da kao klub želimo prije svega razvijati igru i igrače, kako bi oni bili privlačni tržištu, a da bi rezultati koji su nužni da bi uopće igrali prvoligaški nogomet došli kao posljedica dobrog razvijanja igrača i igre.

Pokazali sve što znaju

Da možda malo pojasnimo o čemu se radi. Slaven Belupo je ove sezone u 29 kola osvojio jako dobrih 37 bodova, ali uz samo 22 zabijena gola. Na proljeće ih je zabio tek šest u 12 utakmica. Vi biste htjeli u novoj sezoni u 29 kola zabiti barem 35 golova, prihvaćajući da posljedica toga može biti i koji bod manje?

- Možemo i tako sažeti ono što smo usvojili. Želimo igrati napadački nogomet, privlačan gledateljima, ali i nužan da bi naši igrači poput Hoxhe i Crnca, koji su svojim potencijalom privukli uistinu jako puno klubova, pokazali sve što znaju i mogu.

image

Ante Crnac

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Zekićeva smjena, rekli ste nam, nikada nije bila aktualna tema u klubu, ali bilo je nezadovoljstva zbog manjka “atraktivnosti” u igri vaše momčadi?

- Istina je da smo bili nezadovoljni s onim što smo igrali na nekim utakmicama. Napokon, i sam Zekić je isticao da nije zadovoljan. Međutim, puno okolnosti utjecalo je na to, svakako to nije samo pitanje trenera jer i Zekić je trener koji prije svega želi igrati napadački nogomet. Zekić je napravio jako dobar rezultat, ali mi kao klub želimo i Zekiću i svim trenerima koji će u budućnosti raditi u klubu jasno prezentirati da je prvi zadatak stvoriti igru, kroz nju razvijati igrače, a da će s tim doći i rezultat.

Treneri često vole reći da je teško razvijati igrače i stvarati rezultat?

- Svjesni smo toga, ali moramo napraviti preduvjete da se upustimo u takvo što. Recimo da nam je jedna od vodilja i Lokomotiva, čiji je rezultat nešto slabiji, ali zato njezini igrači izgledaju moderno, brzo, dinamično i mnogi su od njih iznimno privlačni na tržištu. Lokomotiva tako radi već dosta godina i radi to sve bolje. Mi želimo raditi na, ajmo reći, sličnim načelima. Destruktivan nogomet može biti uspješan na kratke staze, ali dugoročno to ne može biti dobro za bilo koji klub.

Svi će slijediti strategiju

Zekić se kao sportski direktor složio s tom vizijom, no on uskoro odlazi. Tko će provoditi tu strategiju?

- Provodit će je novi trener i novi sportski direktor. Ovo je strategija kluba i tko god bude radio u Slavenu Belupo znat će što mi kao klub od njega tražimo i očekujemo. Dakle, u našem će kadru morati biti određeni broj igrača iz naše škole, kao i određeni broj mladih igrača. Uz sve njih bit će iskusni igrači, koji bi sve to trebali držati na okupu i pomoći mladima. Međutim, neće se moći dogoditi da u sezonu uđemo s nazovimo je “starom” momčadi, te da nam sustav igre bude defenzivno orijentiran. U nekim utakmicama će nas suparnik natjerati da igramo defenzivnije, ali to ne može biti naš izbor.

image

Zoran Zekić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Konkretni planovi

U klubu je nekoliko igrača kojima na ljeto istječe ugovor. Zanimljivo je da u kadru imate tri golmana i sva trojica su nakon lipnja slobodni. Čović i Marković su prošli 30 godina, a Šušak ima 25?

- Čović je dosta branio ove sezone, kao i Šušak prije njega. To su golmani koji imaju kvalitetu, imaju i dosta iskustva u nogama. Naravno da mi imamo konkretne planove sa svakim od njih, a onda i sa svim drugim igračima. Međutim, puno toga ćemo definirati sukladno strategiji koju smo tek usvojili, a isto tako moramo vidjeti i tko će nam biti trener, odnosno, sportski direktor u novoj sezoni - zaključio je Aleksovski.

Novog trenera (vjerojatno i novog sportskog direktora) čeka klub, koji iduću sezonu planira ući s jasno zadanim parametrima ponašanja. Slavenova strategija je dobra, potpisujemo i daleko najbolja za sve HNL klubove. Međutim, sada je netko treba i provesti, a to je uvijek najteži dio posla...

Nije nam "o glavu" prodavati

Spomenuli ste Crnca i Hoxhu. Zimus ste obojicu mogli prodati, kako sada stojite s ponudama?

- Crnac i Hoxha primjeri su igrača kakve tražimo. Mladi, poglavito je Crnac mlad, zatim brzi, energični, okomiti... I doista nam je želja da u posljednjih sedam kola probamo igrati ofenzivnije, kako bi i njih dvojica više bili u prilici pokazati što znaju, a znaju jako puno. Za njih uvijek ima dosta upita, ali sigurno bi im cijena bila više da više zabijaju. Dobra je stvar što nemamo financijskih problema i nije nam "o glavu" prodavati sve dok ne postignemo cijenu koju ćemo držati primjerenom.

Bitno ćemo pojačati skauting

Lokomotiva ima odličnu školu nogometa. Vaša nije tako dobra?

- Mi imamo veliki fokus na igrače iz naše škole nogometa. Mislimo da imamo dobru generaciju juniora i želimo nekolicinu njih što prije promovirati u seniorskom nogometu. Neke već promoviramo kroz Mladost Ždralove, neke kroz Koprivnicu, a neki su još među juniorima. Naša struka vide nekoliko njih koji brzo mogu izrasti u dobre prvoligaške igrače, a onda i u igrače na kojima će klub moći i financijski profitirati. Naravno da ćemo bitno pojačati i skauting, te dovoditi igrače iz primarno domaćeg okruženja, ali onda i iz inozemstva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:20