RONALD GORSIC Cropix
INTERES STRANIH KLUBOVA

Talentirani mladić produljio ugovor s Farmaceutima pa poručio: ‘U Split sigurno ne idemo s bijelom zastavom‘

Praktički je uskočio u Hoxhine kopačke jer je napokon dobio priliku na svojoj prirodnoj poziciji
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. veljača 2024. 15:45

Afirmacija mladih talenata i njihov plasman na nogometno tržište postala je odnedavno jedna od ključnih odrednica sportske politike Slavena Belupa.

Tako je prije godinu i pol iz Koprivnice otišao Lovro Zvonarek, ekstra talent iz Preloga, koji je nakon kratkog razdoblja provedenog u Slavenovoj nogometnoj školi za 1,8 milijuna eura (plus bonusi) transferiran u redove njemačkog velikana Bayerna, a nedavno je debitirao i za prvu momčad u Bundesligi.

Sljedeći veliki projekt bio je Ante Crnac, mladić koji je prošao Dinamovu školu, ali za njega u prvoj momčadi Modrih nije bilo prostora. U Podravini su ga istrpjeli i ubrzo ubrali benefite jer je u kolovozu prošle godine prodan poljskom prvaku Rakowu za 1,3 milijuna eura, uz dogovoreni postotak od sljedećeg transfera.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Nećemo pretjerati ako kažemo da su ta dva transfera spasila koprivnički klub, odnosno, njegovu financijsku konstrukciju. Nakon njih se lakše diše, a blagajnu je dodatno napunila prodaja Arbëra Hoxhe u zagrebački Dinamo za milijun eura.

Imaju sada Farmaceuti financijski mir i stabilnost, te nastavljaju zacrtanim pravcem afirmacije mladih. Doduše, iz vlastite škole tek tu i tamo izađe poneki zanimljiviji igrač, vjerojatno je svima u klubu jasno da u tom segmentu postoje veliki prostori za pomake.

Dakako, dok je situacija sa školom takva, nema ništa lošeg ni u tome da se iz drugih sredina dovode mladi talenti, a jedan od njih je i 19-godišnji krilni napadač Matej Šakota. Ovaj rođeni Mostarac prošlog ljeta priključio se iz juniorske momčadi zagrebačkog Dinama, a prije toga je nastupao za Zrinjski, s kojim je osvojio Premijer ligu Bosne i Hercegovine 2022.

Za Farmaceute je u 18 prvenstvenih utakmica postigao dva pogotka, na gostovanjima kod Lokomotive i Osijeka, te je privukao i interes stranih klubova, točnije talijanskog prvoligaša Leccea koji je za njega, prema neslužbenoj informaciji, ponudio milijun eura.

Slavenovo je vodstvo brzo reagiralo i talentiranom je ofenzivcu ponudilo produljenje ugovora do ljeta 2027. godine, što je on u ponedjeljak i prihvatio, te je stavio autogram na produljenje vjernosti za još godinu dana.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Jako sam sretan što sam potpisao novi ugovor. To pokazuje da trener i ljudi iz kluba računaju na mene. Gledam na ovaj potpis kao na veliku nagradu, ali i kao obvezu da moram još bolje i više raditi kako bih pomogao momčadi da ostvari što bolje rezultate - rekao je Matej Šakota nakon potpisa ugovora.

On je praktički uskočio u Hoxhine kopačke jer je napokon dobio priliku na lijevom krilu, što je njegova prirodna pozicija. Ranije je većinom igrao na desnoj strani napada. Zanimljivo je i da su Farmaceuti prilikom Hoxhina transfera s Dinamom dogovorili odustajanje od postotka za buduću Šakotinu prodaju.

Pred Slavenom je u nedjelju gostovanje kod Hajduka u Splitu, na koje koprivnička momčad odlazi ohrabrena s dvije pobjede na startu proljetne polusezone.

- Igramo dobro, imamo odličnu atmosferu i nadam se da ćemo tako nastaviti i na Poljudu. Hajduk je odličan i bori se za naslov, ali mi imamo svoje kvalitete u koje vjerujemo i sigurno u Split ne idemo s bijelom zastavom - najavio je Šakota.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. srpanj 2024 06:59