VLADO KOS/CROPIX Cropix
LOVRO ZVONAREK

U Bayernu zadovoljno trljaju ruke nakon pogleda prema - Hrvatskoj! Tinejdžer dominirao protiv jakog suparnika

Zvao ga je u međuvremenu u svoje redove i Dinamo, no Lovrina obitelj vjerovala je upravi Koprivničana
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. siječanj 2022. 09:37

Već u prvom poluvremenu stvarao je Osijeku velike probleme, da bi početkom nastavka s lakoćom prošao reprezentativnog stopera i domaćeg kapetana Milu Škorića i turinski plasirao loptu kraj vratara Ivice Ivušića za vodstvo Slavena Belupa u Gradskom vrtu.

Kasnije su Farmaceuti osigurali zasluženu pobjedu, a junak je bio taj mladić od svega 16 i pol godina. Lovro Zvonarek još je vrlo mlad, ali to se na njegovoj igri ne osjeća. Dapače, treneri mu vjeruju, od Tomislava Stipića koji ga je gurnuo u prvu momčad, preko Deana Klafurića, pa do aktualnog stratega Farmaceuta Zorana Zekića.

- Uživam svakog dana, Bog mi je dao tu sreću da treniram takvo dijete i takav talent kao što je Lovro – kazao je Zekić nakon pobjede u Osijeku.

Zvonarek je u prošlogodišnjem ljetnom prijelaznom roku prodan u Bayern, s tim da će njegov član postati 1. srpnja ove godine. Transfermarkt informira da je vrijednost tog prijelaza 1,8 milijuna eura, no uz bonuse ista može biti i veća. Neki su njemački izvori navodili da bi mogla narasti i do četiri ili pet milijuna eura. Nitko to nije i službeno objavio, no izvjesno je da Bavarci stimuliraju Slaven za svaki Lovrin nastup u HNL-u...

U svakom slučaju, rekordni je to transfer za klub iz Koprivnice u četvrt stoljeća njegove prvoligaške povijesti. Taj novac predstavlja spas za blagajnu Farmaceuta čije se vodstvo u posljednje vrijeme moralo baviti racionalizacijom poslovanja i smanjivanjem troškova.

Bivši direktor Zvonimir Šimunović najzaslužniji je za Zvonarekovu afirmaciju u Slavenu Belupu. Lovro je u Koprivnicu kao prvoligašku sredinu iz obližnjeg Preloga stigao već s 10 godina nakon što su ga zapazili treneri iz Slavenove škole.

Zvao ga je u međuvremenu u svoje redove i Dinamo, no Lovrina obitelj vjerovala je čelnicima koprivničkoga kluba koji su jamčili brz proboj na prvoligašku pozornicu. Dogodilo se to kod bivšeg trenera Tomislava Stipića, čije su veze i poznanstva otvorile i vrata velikog Bayerna. Već i prije nego što je sa 16 godina i 14 dana postao najmlađi strijelac u povijesti Prve HNL, Zvonarek je impresionirao trenere u Bayernovoj akademiji.

Boravio je u Münchenu na upoznavanju u proljeće prošle godine, gdje su se treneri Martin Demichelis i Danny Schwarz uvjerili u njegov ekstra talent te upalili zeleno svjetlo za angažman.

Kad na ljeto dođe u München, Lovro će se vjerojatno priključiti pričuvnoj momčadi, trebao bi ići putem kanadskog lijevog beka Alphonsa Daviesa koji je u Bayern stigao iz Vancouver Whitecapsa.

- On može postati novi Luka Modrić. Daleko je ispred bilo koga svojih godina. Lovro ima inteligenciju igre, brzo razmišljanje, duel, udarac s 30 metara, može driblati, može dodati – govorio je Stipić.

Bivši Slavenov trener vjeruje da Zvonarek može ići putem Jamala Musiale.

- Smatram da ima sposobnosti koje spadaju u Musialinu kategoriju. Ima dobru priliku priključiti se i prvoj momčadi Bayerna. Lovro prepoznaje prostore, pozicije svojih suigrača. Jednostavno procesuira igru brže od ostalih igrača, nevjerojatno je kompletan – kazao je Stipić.

Dio svoje nogometne raskoši pokazao je Zvonarek i u subotu u Osijeku. Protiv suparnika koji nije štedio sredstva za dovođenje pojačanja i čije su ambicije najviše moguće u hrvatskim okvirima, ovaj je tinejdžer dominirao.

SofaScore mu je dodijelio ocjenu 7.8 te ga je proglasio igračem utakmice. Uz pogodak za vodstvo iz jedinog udarca u okvir, imao je i tri driblinga, od toga dva uspješna. Kreirao je jednu veliku priliku koju nije iskoristio Zapata, osvojio je tri od pet duela na tlu, te dva od četiri zračna duela. Svojom je izvedbom u Gradskom vrtu Zvonarek usmjerio Farmaceute prema senzacionalnoj pobjedi. Nakon što je u posljednjem kolu prošlog prvenstva postao najmlađi strijelac HNL-a svih vremena i izbacio susjede Varaždince iz lige, sad se Lovro odlučio i malo 'umiješati' i u borbu za vrh...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 12:57