Mladen Frančić

 CROPIX
ODLAZAK TRENERA

Užasna vijest pogodila hrvatski nogomet! U 68. godini života iznenada preminuo Mladen Frančić

Posljednji klub u karijeri bio mu je saudijski Damac F.C. kojeg je preuzeo 2017. godine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. lipanj 2022. 09:55

Tužna vijest pogodila je hrvatski nogomet, od srčanog udara preminuo je istaknuti hrvatski stručnjak i legenda nogometa u Koprivničko-križevačkoj županiji - Mladen Frančić (67).

Frančić je u karijeri vodio Slaven Belupo iz Koprivnice i niz drugih klubova, bio je i prvak Irana, radio je u Saudijskoj Arabiji, a posljednjih je godina surađivao s Jutarnjim listom kao stručni komentator.

Rođen je u Bjelovaru 11. studenoga 1955. godine. Igračku karijeru proveo je u križevačkom Čeliku te u koprivničkim klubovima Slavenu i Lokomotivi.

Vrlo rano počeo ga je zanimati trenerski posao, pa je tako vodio mlade uzraste Slavena od 1976. do 1983. godine.

Diplomirao je na Višoj trenerskoj školi u Zagrebu 1989. godine, a kao trener je vodio Lipu Hlebine, Osvit Đelekovec, Mladost Nadu Hrastovac, Graničar Đurđevac, PIK Vrbovec, Podravinu Ludbreg, Podravac Virje, Slaven Belupo, Čakovec, Foolad Ahvaz, Hettein Club, Al-Qadisiyah, Al Watani, Al-Nahda Club i Damac.

image
VOJKO BASIC Cropix

Bio je prvi 'domaći' trener Slavena Belupa u Prvoj HNL, te je u sezoni 1999./2000. osvojio peto mjesto u prvenstvu. Prvi je stručnjak koji je Farmaceute izveo u Europu nastupivši u 1. kolu Intertoto kupa 2000. godine.

U prvoj utakmici s Glenavonom u Sjevernoj Irskoj Slaven je odigrao 1:1, da bi u koprivničkom uzvratu slavio s 3:0. Potom je Frančićeva momčad eliminirala poljski Zaglebie Lubin, da bi se u 3. kolu oprostila protiv Sigme Olomouc.

Frančić je u sezoni 2004./05. napravio čudo u Iranu, s Fooladom iz Ahvaza osvojio je naslov prvaka. Tada je to bio prvi klub izvan Teherana ili Isfahana koji se popeo na iranski nogometni tron.

U rujnu 2013. vratio se na klupu Slavena kojeg je šest mjeseci vodio u borbi za opstanak, potom je posao dovršio Elvis Scoria.

Posljednji je put kao trener nakratko bio angažiran u Mladosti iz Ždralova.

Posljednjih godina redovito je pratio utakmice HNL-a na zagrebačkim stadionima, rjeđe ga se moglo vidjeti u Koprivnici. S posebnom radošću pratio je nastupe hrvatske nogometne reprezentacije.

U kontaktima s prijateljima ničim nije dao naslutiti da bi imao zdravstvenih problema. Nažalost, u utorak je njegovo srce prestalo kucati, a tužna vijest o njegovoj smrti šokirala nas je u srijedu ujutro.

Iza sebe je ostavio suprugu, dvije kćerke i unučad.

Posljednji ispraćaj Mladena Frančića održat će se na Gradskom groblju 'Pri Svetom Duhu' u Koprivnici u četvrtak u 14 sati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:25