GORAN MEHKEK Cropix
ŠOU NA MAKSIMIRU

VIDEO: Modri ‘petardom‘ pozdravili Zajeca, dinamovci slave dvije velike pobjede

Dinamo je prosuo 2:0 vodstvo, a onda je Martin Baturina odradio sjajan posao
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 10. ožujak 2024. 19:32

DINAMO - SLAVEN BELUPO 5:2 (Halilović 7., Vidović 18., Kulenović 70.-11m, Baturina 82., 90+3-11m/Lepinjica 22., Šakota 59.)

Dinamo (4-2-3-1): Nevistić - Pierre-Gabriel, Živković, Theophile, Perković? - Kaneko (od 62. Špikić), Halilović⚽ (od 62. Baturina⚽⚽), Mišić (od 84. Vrbančić), Vidović⚽(od 62. Hoxha) - Brodić (od 46. Sučić), Kulenović ⚽

Slaven Belupo (4-2-3-1): Sušak - Krušelj, Boras, Pllana, Štefulj - Lepinjica?⚽ (od 87. Liber), Agbekpornu - Murić (od 76. Caimacov), Nongoh ? (od 76. Šuto), Šakota ⚽ - Štrkalj (od 87. Mrdaković)

Pogotke pogledajte ovdje


Dinamo je pred novim predsjednikom Velimirom Zajecom pobijedio Slaven Belupo i nastavio trku za naslov s Rijekom i Hajdukom. Modri su brzo poveli s 2:0, a onda su jednostavno stali, dozvolili su gostima stići po poravnanja. Onda je Sergej Jakirović povukao dobitni potez, u igru je uveo Martina Baturinu, koji je postao junak pobjede.

Prvo je nad njim skrivljen jedanaesterac, a onda je zabio četvrti i peti pogodak. Do njegovog ulaska mučili su se Modri, ali su se eto opet, ovoga puta zahvaljujući Martinu izvukli iz nezgodne situacije. S druge strane Slaven Belupo je nakon dugo vremena jako dobro izgledao u Maksimiru, dečki Roya Ferenčine igrali su napadački nogomet i prijetili cijelo vrijeme podosta nesigurnoj obrani Jakirovićeve momčadi. Do trenutka kad je majstor Baturina stupio na teren, plava 'desetka' ih je pokopala i donijela drugo nedjeljno slavlje na Maksimiru nakon Zajecovog izbora.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Već na samom začetku Dinamo je mogao do vodstva nakon što je Kaneko odlično proigrao Halilovića, ovaj je po zemlji ubacio na nekih pet metara od gola, zakasnili su Kulenović i Vidović. Ali kod nove akcije, Tibor Halilović nije tražio asistenciju, sam je opalio s nekih 25 metara iz punog trka, bilo je to sjajno, vratar Sušak bio je nemoćan, Maksimir je odmah uronio u oduševljenje.

Međutim, nekoliko minuta kasnije, nešto slično pokušao je Nongoh, ali njegov udarac s dvadesetak metara ipak nije bio precizan kao onaj Halilovićev. Slaven je nakon primljenog gola preselio igru na modru polovicu, ubrzo su gosti imali još jednu priliku, nakon centaršuta, Štrkalj je glavom s pet-šest metara promašio cilj.

No kad nisu Farmaceuti uspjeli realizirati ono što im se ponudilo, Modri su opet pogodili, Vidović zna zabiti. I kad se činilo da je sve završeno a da još nije protekla niti dvadeseta minuta utakmice, opet je u glavnoj priči bio Halilović. Ovoga puta bio je negativni junak. Tragično je pogriješio kod bespotrebnog dodavanja lopte prema Theophileu, dodao je Štrkalju, koji je haklerski petom odigrao za Lepinjicu koja vraća zanimljivost utakmici. A moglo je biti još nezgodnije za Modre da nije reagirao VAR koji je poništio gol Štrkalja nakon jednog prekida. Bilo je zaleđe, ali ne veliko, dosta dugo se čekao pravorijek iz VAR sobe.

image
Slavlje Baturine
GORAN MEHKEK Cropix

Vidović je bio još jednom blizu pogotka nakon solo prodora i udarca iskosa, ali je ovoga puta Sušak bio uspješan, minuti nakon toga, Pierre-Gabriel je opalio s visine šesnaesterca, ali je lopta prohujala kraj vratnice. U međuvremenu smo svjedočili i jednom dobro izvedenom slobodnom udarcu Mišića, zamalo je bio iskusni majstor bio neprecizan. Mogli su Farmaceuti poravnati u konačnici prve dionice. Prvo nakon udarca Nongoha, kad je Nevistić odlično reagirao, a nedugo zatim udarac Roberta Murića završio je zamalo iznad grede.

Početkom drugog dijela, prvo je probao Dinamo udarcem Sučića koji je ušao umjesto Brodića. Ipak, Farmaceuti su igrali napadački, probali su dostići prednost domaćina. I to im je ubrzo uspjelo, nakon još jedne greške Halilovića, Šakota je zabio, ali nije slavio. Nije izgledalo dobro za Dinamo, ali je onda Lepinjica u šesnaestercu oborio Baturinu, sudac Kolarić je pokazao na bijelu točku. Dugo se čekalo da VAR potvrdi, jer se gledalo moguće zaleđe iz akcije koja je prethodila jedanaestercu.

Siguran izvođač bio je Kulenović. Do konca još je dva puta Dinamov junak Baturina (jednom iz jedanaesterca) i tri boda bila su u džepu. Za kraj jedna zanimljivost, Stefan Ristovski je na klupi zaradio žuti karton, to mu je treći, možda se 'čistio' pred utakmicu s Rudešom za derbi s Hajdukom na Poljudu.

Evo nam i konačne statistike.

image
SOFASCORE

KRAJ UTAKMICE

90+7. Tukli su Špikić pa Hoxha, prvi u vratara, drugi izvan okvira.

90+3.

GOOOOOOL! Dinamo ima 5:2, Baturina je precizan s bijele točke!

90+2.

Novi kazneni udarac za Dinamo! Kulenović je potegnuo s distance, a Agbekpornu igrao rukom. Baturina će biti izvođač.

90. ?

Igrat će se još najmanje sedam minuta.

89. Sjajna kontra Slaven Belupa, ali završila je kad je Pierre-Gabriel oduzeo loptu Šuti i iznio ju izvan zone opasnosti. Maksimir je to nagradio aplauzom.

? Pet minuta prije kraja utakmice, vrijeme je i za vaše dojmove.

"Drama bi bila da nije suđen penal. Ovako sve ide normalnim tokom." (Tomislav Fajdić)

"Čisti penal i nije bilo zaleđe. Polako nam se vraća nesreća s početka sezone." (Jura Zagreb)

"Ovaj penal ni Zajec ne bi svirao." (Franko Vuksan-Ćusa)

"Gasi ligu, motaj kablove." (Josip Vilušić)

Jedan situacija, dva totalno različita pogleda... Jedno je sigurno, opet nas čekaju beskonačne rasprave o suđenju.

88. Sučić je uposlio Pierre-Gabriela, koji iskosa šutira u blok. Bit će samo korner za Modre.

86. ?

Perić i Ristovski zaradili su opomenu iako su na klupi. Nešto su prigovorili sucu,.

84.

Mišić izlazi iz igre, ulazi mladi as Luka Vrbančić.

82.

GOOOOL! Baturina zabija za 4:2 i vjerojatno rješava sva pitanja na Maksimiru! Izgubili su gosti loptu nakon poigravanja Agbekpornua, a Baturina je s 20-ak metara savršeno naciljao u suprotni kut za novih plus dva Dinama.

80. Mišić je ubacio iz slobodnog udarca, a Štefulj otklonio opasnost. Bit će korner za Modre.

76.

Šuto će na mjesto Nongoha, a Caimacov umjesto Murića.

76. Mišić je ostao ležati na travnjaku, čini se da ima problema s leđima.

image

Agbekpornu i Mišić

GORAN MEHKEK Cropix

75. Hoxha je iskosa potegnuo ljevicom i poslao loptu daleko od gola.

70.

GOOOOOOL! Kulenović trese mrežu s bijele točke za 3:2 Dinama na Maksimiru! Pogodio je Sušak stranu, ali bilo je to presilovito da bi mogao obraniti.

image
GORAN MEHKEK Cropix

70. POTVRĐEN KAZNENI UDARAC ZA DINAMO!

69. Zvižduci na Maksimiru, navijačima se ne sviđa što VAR provjera traje preko dvije minute. Provjerava se, naime, je li bilo zaleđa u začetku akcije.

image
GORAN MEHKEK Cropix

67. Ako se potvrdi kazneni udarac, izvest će ga Kulenović.

66.

Kakav promašaj Kulenovića, ali i kazneni udarac za Dinamo u nastavku akcije! Lepinjica je gurnuo Baturinu s leđa, a Kolarić odmah pokazao na bijelu točku. Čeka se informacija VAR-a, gdje sjede Pajić i Bebek.

Na Maksimiru je 5076 gledatelja, kažu službene informacije.

62.

Tri izmjene kod Dinama: ulaze Hoxha, Baturina i Špikić, izlaze Vidović, Halilović i Kaneko.

59.

GOOOOOOOOL! Šok na Maksimiru, Matej Šakota zabio je za 2:2, Slaven se u potpunosti vratio u igru! Halilović je izgubio loptu na sredini terena, a Šakota utrčao i matirao Nevistića.

58. Nongoh i Murić potrčali su u kontru nakon kornera Dinama, a Halilović izvrsnim oduzimanjem lopte sprječava eventualnu veliku opasnost pred Nevistićem.

57. Monotoniju u drugom dijelu nije uspio prekinuti ni Kaneko u pokušaju da kreaira nešto opasno pred vratima Slavena. U konačnici je Perković ubacio, bit će samo korner za Modre.

Posljednjih dana i tjedana nižu se hvalospjevi na igru Josipa Mišića. Ilija Lončarević objasnio je zašto, njegovu ocjenu pročitajte OVDJE.

image
GORAN MEHKEK Cropix

52. Nezgodan sudar Kulenovića i Pllane, obojica su ostali ležati na travnjaku, ali čini se da nemaju većih problema. Igra se nastavlja.

50. Dugo je Dinamo gradio akciju, a zatim je Sučić potegnuo s distance. Samo pored vratnice.

48. Štefulj je ubacio na Štrkalja, koji glavom gađa pored gola.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Lopta je u nogama Modrih.

Sučić je ušao u igru na poluvremenu, a na klupu će Brodić.

Prije početka utakmice, na stadionu su se susreli bivši i sadašnji predsjednik, Mirko Barišić i Velimir Zajec. Pogledajte kako je to izgledalo.

Još jedan pogled na svečanu ložu u kojoj sjede Velimir Zajec i Vlatka Peras.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Izvrsnih 45 minuta iza nas! Doduše, pao je tempo u drugoj polovici dionice, ali ne čudi s obzirom na zbivanja do 22. minute. Halilović je obilježio poluvrijeme sjajnim pogotkom, ali i napravio ključnu pogrešku prilikom gola Slaven Belupa. Dojam kaže da Koprivničani nisu puno lošiji od Modrih, udzginuli su se nakon dva brzo primljena pogotka i definitivno imaju što tražiti na Maksimiru.

image
GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45+1. Sjajna akcija Nongoha i Šakote, koji petom ostavlja za Murića. Povratnik u HNL potegnuo je s distance i prebacio gol.

45. ?

Igrat će se još najmanje tri minute prvog dijela.

43. Nongoh je oštro ubacio po zemlji s lijeve strane, išlo je to prema suigračima u petercu, ali Nevistić je izvrsnom reakcijom presjekao dodavanje i spasio Dinamo.

Navijači su već proslavili jedno veliku pobjedu. Mogu li i drugu?

image
GORAN MEHKEK Cropix

37. Vidović je još jednom pokušao probiti, ali Šakota ga je zaustavio. U posljednjim minutama nismo vidjeli pravu šansu.

34. Vidović radi pomutnju po lijevoj strani, probio se u 16-erac i iskosa gađao u bliži kut, no brani to Sušak. U nastavku akcije Pierre-Gabriel poslao je oštru nisku loptu u peterac, ali nitko od plavih nije stigao reagirati.

image

Pierre-Gabriel

GORAN MEHKEK Cropix

30. Nongoh gubi loptu nakon duela s Pierre-Gabrielom, Kaneko je pokušao povući kontru pa izborio prekršaj.

Ovako je Tibor Halilović proslavio prvi pogodak u SuperSport HNL-u.

image
GORAN MEHKEK Cropix

27.

Štrkalj je zabio za 2:2, ali sudac je podignuo zastavicu! Nesuđeni strijelac bio je korak ispred svih u trenutku Murićeva izvođenja slobodnog udarca.

22.

GOOOOL! Slaven se vraća preko Lepinjice! Kombinirali su Štrkalj i Nongoh, Halilović je uzeo loptu i samo ju predao gostima, Štrkalj je petom pronašao Leipinjicu, koji pogađa us uprotni kut za smanjenje vodstva Modrih.

image
GORAN MEHKEK Cropix

18.

GOOOOOOL! Dinamo vodi 2:0 pogotkom Vidovića! Mišić je ubacio s desne strane, loše se snašla obrana Slavena, lopta se odbila do Vidovića, koji iskosa pogađa za dvostruko vodstvo Modrih!

image
GORAN MEHKEK Cropix

16. Mišić čisti Murićev ubačaja iz kornera.

13. Štrkalj je zapucao glavom nakon ubačaja s desne strane, Theophile ga je zaboravio, ali centarfor Slavena nije bio precizan. Ide to izvan okvira.

11. Murić je izgubio loptu na sredini terena, no Brodić nije uspio uposliti Mišića. U nastavku akcije Kaneko je osvojio dosta prostora po desnoj strani, ali nije uspio ništa "iskemijati" u suradnji s Halilovićem.

9. Nongoh odmah odgovara s druge strane! Šutirao je s gotovo iste pozicije i u istom smjeri kao Halilović maločas, ali s bitnom razlikom - pored vratnice.

7.

GOOOOOL! Dinamo vodi 1:0 pogotkom Halilovića! Prvi mu je ovo pogodak u SuperSport HNL-u, potegnuo je s 20-ak metara po zemlji i pogodio u desnki kut vratara Suška.

Onaj osjećaj kad postaneš predsjednik Dinama...

image
GORAN MEHKEK Cropix

2. Vidović je pao u kaznenom prostoru, no dosuđena je njegova igra rukom.

1. Počinje utakmica, Slaven je prvi s loptom u posjedu!

Patrik Kolarić, za mnoge ponajbolji sudac hrvatske lige, dijelit će pravdu na večerašnjem ogledu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

17.18 Bad Blue Boysi i svi simpatizeri Dinama dobili su što su htjeli. Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama, za plavi puk dan nije mogao bolje početi, a Jakirovićevi nogometaši moraju se potruditi da u takvom tonu i završi. Još 10-ak minuta i kreće ogled na Maksimiru koji će, nema sumnje, 'gorjeti' kao nikad u ovoj, a vjerojatno i mnogim drugim sezonama.

image
GORAN MEHKEK Cropix

16.28 Stigli su sastavi za utakmicu. Sergej Jakirović napravio je čak sedam promjena u odnosu na susret s PAOK-om. Jedini "preživjeli" u sastavu su Nevistić, Teophile, Perković i Mišić.

Najavu piše: Davorin Olivari

Nedjeljna utakmica Dinama i Slaven Belupa u Maksimiru imat će zanimljivu predigru. To znate, dok će Jakirović i njegovi dečki na teren u 17.30, u maksimirskoj loži s početkom u 12 sati krenuti će ona druga utakmica, borba za predsjedničko mjesto između Mirka Barišića i Velimira Zajeca. Tako će možda zadnja priprema utakmice biti odrađena pod predsjednikom Barišićem, a kad utakmica krene, Modre bi mogao gledati novi predsjednik - Velimir Zajec! Tako da bi ogled s Farmaceutima zapravo mogao biti poseban sraz, gdje će nakon silnih godina vladavine Barišića, u loži sjediti novi prvi čovjek kluba.

Utakmica sa Slavenom Belupom bi u tom slučaju ostala zapisana kao prva koja je odigrana nakon što je došlo do demokratskih promjena u Dinamu. Što može biti i novi stimulans za Modre, makar će ga oni i ovako imati sasvim dovoljno s obzirom na značaj utakmice, jer svaki bod u utrci s Rijekom i Hajdukom je zapravo presudan. Tu naravno mislimo da ne na bod zg-kluba, nego na sva tri, jer svaki drugi rezultat osim pobjede Modrih bio bi ogroman korak unazad u trci za šampionskim žezlom.

Kakva će biti atmosfera?

Doduše, još nam uvijek nije jasno kojem je “genijalcu” palo napamet da toliko čekanu Izbornu skupštinu organizira na dan utakmice, jer moglo bi se dogoditi da se fokus igrača s terena preseli na zbivanja na “gornjem katu”. Rekli bismo podosta amaterski potez, a možda i dokaz da u klubu nisu baš razmišljali o momčadi...

Nadalje, ako na izborima pobijedi Velimir Zajec, atmosfera na stadionu sigurno će biti sjajna i poticajna, a ako se to ne dogodi, onda je za vjerovati da neće biti tako poticajna. Da, ta organizacija Skupštine na dan važnog ogleda Modrih je dodatni teret na leđima Jakirovića i njegovih. No dobro, nakon odlične igre i pobjede nad PAOK-om atmosfera i samopouzdanje u plavoj svlačionici je logično na najvišoj pozitivnoj razini. Drugo jutro, nakon velike pobjede, u petak Modri su već imali trening...

- Naravno, nema opuštanja. Odmah smo se okrenuli utakmici sa Slavenom Belupom. Ritam je jako naporan, mi smo toga svjesni. Ali to smo na kraju krajeva i željeli. Nakon utakmice s Grcima napravili smo regeneracijski trening, a igrači koji su manje igrali kompenzacijski. Vidjet ćemo tko će u nedjelju istrčati na travnjak - kazao je u uvodu Jakirović.

Koliko se promjena u odnosu na utakmicu s PAOK-om može očekivati u sastavu?

- Po nekim planovima, četiri do pet. S tim da nam Bruno Petković ne može igrati zbog viška kartona. Nećemo u rosteru imati niti Ogiwaru i Bulata, oni treniraju, nadam se da će biti na dispoziciji u četvrtak na uzvratu s PAOK-om. Dobro, to je optimistična najava, ali volimo gledati pozitivno. U dogovoru s njima ćemo odučiti.

Je li se Jakirović, u ovom jakom ritmu u kojem se utakmice igraju praktički svaka tri dana, stigao uopće baviti Slavenom Belupom?

Znamo što možemo očekivati

- Najviše se bavimo samim sobom. Bitno jest kako ćemo mi izgledati. Ali naravno da smo skautirali Slaven Belupo. Igrali smo već dva puta s njima, tako da znamo što možemo očekivati. Vidimo da i oni imaju dosta kartoniranih igrača. Za nas je krucijalno da što bolje odigramo utakmicu, da se dobro pripremimo i da osvojimo sva tri boda.

Kakav je aktualni trenutak s ozlijeđenim igračima?

- Sve je po planu. Stojković i Rog već treniraju s momčadi. Većinom su džokeri, moraju izbjegavati kontakt. Kad prođe ožujak, trebali bi biti u punom ritmu. Ne želimo žuriti da se ne dogodi nego novo zlo - zaključio je Sergej Jakirović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 00:20