ZELJKO HAJDINJAK Cropix
ZEKIĆ SLAVI

VIDEO: Osijek u Koprivnici prekinuo crni niz i osvojio važne bodove u borbi za Europu

Pogodak Ramona Miereza odlučio je susret Slavena i Osijeka
Piše: SN/Goran Čičin MašanskerObjavljeno: 29. ožujak 2024. 19:53

SLAVEN BELUPO - OSIJEK 0:1 (Mierez 6.)

SLAVEN BELUPO (4-2-3-1): Sušak - Božić ?, Pllana ?, Bosec, Štefulj ? - Mioč (od 90. Brdik), Jelić Balta ?(od 76. Jagušić), Šuto (od 83. Mrdaković) - Lumala (od 46. Liber), Murić (od 46. Nongoh), Šakota

OSIJEK (4-3-3): Malenica - Duarte, Bralić ?, Gržan (od 90. Guedes), Jurišić - Nejašmić (od 90. Brlek), Čokaj (od 59. Vrbanac), Prekodravac - Jugović (od 77. Bukvić), Omerović (od 59. Matković), Mierez ⚽

>>GOL MIEREZA POGLEDAJTE OVDJE<<


Utakmicu visokih uloga odigrali su u Koprivnici Slaven Belupo i Osijek. Domaćin u potrazi za prekidom gotovo dvomjesečnog negativnog niza od šest utakmica bez pobjede, gost pod imperativom trijumfa zbog bodova koji mu trebaju u borbi za Europu.

Sukladno tome, i igrači i treneri obje momčadi bili su pod velikim pritiskom, a na kraju su slavili Osječani koji su upisali puni plijen i ostvarili prvu pobjedu u gostima nakon više od pet mjeseci, 22. listopada 2023. slavio je na Poljudu 0:2. Slaven je petim uzastopnim porazom dodatno produbio krizu...

Slaven - Osijek

image

Slaven - Osijek; statistika

SOFASCORE ZA SPORTSKE NOVOSTI

Domaćin je bio bez prvotimaca Agbekpornua, Lepinjice i Štrkalja pa su priliku od prve minute dobili debitanti Jelić Balta i Lumala te Šuto koji se prvi put našao u početnoj postavi. Zekić je promijenio formaciju, na poznati mu teren Apaša poslao je trojicu stopera, a Mierezu je u vrhu napada priključio hitronogog Gržana.

Bitna stvar dogodila se već u uvodnim minutama, Osijek je stigao do prednosti. Otvaralo se gostima dosta prostora po lijevoj strani, i to su iskoristili u 6. minuti. Nejašmić si je stvorio poziciju za udarac s ruba kaznenog prostora, no Sušak je obranio. Na odbijenu loptu natrčao je Jugović, no Slavenov je vratar spasio i pokušaj Osijekova kapetana, da bi treća-sreća bila za Ramona Miereza koji je iz blizine imao lagan posao.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Usmjerio je taj pogodak utakmicu u korist Zekićeve momčadi, koja je bez neke velike igre sačuvala minimalnu prednost do odmora. Slaven je pokušavao, no gostujuća momčad dobro se branila te je uspjela na vrijeme zaustaviti gotovo sve potencijalne opasnosti.

Zapravo je jedinu pravu priliku u prvom dijelu Ferenčinina momčad imala u 21. minuti kad je Mioč dubinskom loptom pronašao Lumalu, a ugandski napadač iz blizine je prebacio okvir vratiju.

Osijek je prijetio preko Miereza koji je bio neprecizan glavom u 12. minuti, te preko Jurišića koji je u 23. minuti promašio veliku priliku nakon odličnog proigravanja Nejašmića.

Pažnju koprivničke publike privukao je i sudac Jović svojim kriterijem procjene prekršaja i kartona, pa je na odmor ispraćen zvižducima i negodovanjem, a svoju su "porciju" dobili i sudački dužnosnici u loži.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Reagirao je Ferenčina već na poluvremenu s dvije promjene, Lumalu i Murića zamijenili su Liber i Nongoh. Nakon kornera je u 53. minuti Božić tukao glavom, no gosti su blokirali njegov pokušaj.

Četiri minute kasnije udarac je s 20-ak metara isprobao i Šakota, no lopta je prohujala iznad grede. Tek što je ušao u igru, mladi Matković je u 59. minuti lijepo uposlio Jugovića koji se nije dobro snašao u izglednoj situaciji.

Iznenada se u prilici našao Štefulj u 71. minuti, no odabrao je udarac iz prve i to nije ispalo najbolje za njegovu momčad. Osijek se u nastavku povukao i čuvao prednost, i u tome je uspio do kraja utakmice u kojoj se nije moglo uživati. Ostali su dužni i jedni i drugi, no u ovakvim situacijama cilj opravdava sredstvo, a Osijek je svoj cilj ostvario, pa makar i na "ružan" način.

Domaći su potonuli na deveto mjesto te im ostaju velike brige uoči susjedskog derbija s Varaždinom sljedeće subote, dok Zekić i društvo ipak malo lakše dišu nakon Velikog petka u Podravini.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

? Kraj utakmice u Koprivnici. Osijek je prekinuo crni niz i kući nosi važna tri boda u borbu za Europu, a ova pobjeda još je veća ako uzmemo u obzir da je Lokomotiva danas "kiksala" u Puli.

90. +3 Slaven će imati slobodnjak u dobroj poziciji u posljednjoj minuti. Mogu li Farmaceuti do izjednačenja?

90. Igrat će se četiri minute sudačkog dodatka.

84. Kuhaju si braniči Slavena, ali ovog puta prolaze nekažnjeno. Matković je ukrao loptu Bosecu, ali nije uspio uputiti ozbiljniji udarac prema golu.

82. Mierez puca iz slobodnjaka s 20 metara, ali lopta opet odlazi iznad gola.

81.

Ulazimo u posljednjih desetak minuta utakmice u Koprivnici. Osijek je jako blizu prekida crnog niza, Slavenu s druge strane prijeti peti uzastopni poraz u HNL-u.

71.

Dobra prilika za Slaven. Štefulj puca iz voleja s ruba šesnaesterca, ali lopta odlazi pokraj gola. Bila je ovo obećavajuća prilika za domaćina...

69. Požutio i Jelić Balta zbog prekršaja nad Matkovićem.

68. I Bralić je završio u Jovićevoj knjižici, prvi je to igrač Osijeka s javnom opomenom.

65. Uh, kako se poigrava sada Liber pred svojim vratima. Jugović ga je zamalo kaznio...

63.

Opasan izlazak Slavena pred gol Slavena. Ponovno je domaćin tražio kazneni udarac, ali čini se da je i ovo Bralićevo igranje rukom - dopušteno.

60.

Kakav ulazak u utakmicu! Matković je u prvom dodiru s loptom napravio nered u obrani domaćina, ali Jugović ne iskorištava njegovo odlično dodavanje na 10 metara.

59.

Prve zamjene u redovima gostujuće momčadi. Zekić je odlučio s travnjaka povući Omerovića i Čokaja, umjesto njih ulaze Matković i Vrbanac.

57. Napokon smo vidjeli udarac. Njegov je autor bio Matej Šakota, no njegov udarac odlazi visoko iznad vrata Malenice.

52. Domaćin je svim silama krenuo po pogodak za izjednačenje! Dobro su sad kombinirali Šuto i Bosec, ali ubačaj potonjeg nije pronašao nikog u šesnaestercu. U nastavku akcije igrači Slavena traže kazneni udarac zbog navodnog igranja rukom, ali očito je da je Bralić na dopušten način zaustavio udarac Božića.

46.

Započelo je drugo poluvrijeme utakmice u Koprivnici. Ferenčina je na predahu napravio dvije izmjene, u svlačionici su ostali Murić i Abdu, zamijenit će ih Liber i Nongoh.

?

Kraj prvog poluvremena u Koprivnici. U prvom dijelu koje nije obilovalo prilikama, Osijek je svoju iskoristio, točnije Mierez.

45. ?

Igrat će se još minuta dodanog vremena.

45.

Žestok start Prekodravca nad Štefuljom. Ostao je ležati branič Slavena, pitanje je hoće li moći nastaviti utakmicu...

43. Već 20-ak minuta veliko ništa od utakmice. Osijeku su u ovoj utakmici, jasno, najvažniji bodovi, dojam je sasvim sporedan u cijeloj priči. I Zekićevi izabranici tako su se postavili...

36. ?

Žuti karton za Štefulja.

34. Zatišje u smiraju prvog poluvremena. U ovim trenucima nažalost se ne događa ništa zanimljivo u Koprivnici. Igra se većim dijelom odvija na sredini terena.

29. Travnjak u Koprivnici mogao bi odnijeti još jednu žrtvu. Čokaj je završio na tlu, ali čini se da će ipak sve biti u redu s veznjakom Osijeka.

23. Nakon sjajne prilike Slavena i Osijek je dočekao svoju! Nejašmić je prekrasnom loptom pronašao utrčalog Jurišića čiji udarac odlazi pokraj gola. Bila je ovo obećavajuća prilika za "bijelo-plave".

21. Prva prava prilika za domaćina! Novo pojačanje Lumala Abdu sjajno je primio loptu okrenut leđima od gola i uputio opasan udarac, koji na žalost domaćih navijača ipak odlazi preko gola.

16.

Preambiciozan pokušaj Murića iz kornera, njegov ubačaj odlazi na drugu stranu, daleko od svih i izlazi izvan granica igrališta.

12.

Čokaj ubacio iz slobodnjaka, meta je naravno bio Mierez, ali Argentinac puca glavom pokraj gola.

11. ?

Žuti karton za Slavenova kapetana Božića zbog visokog lakta prema licu Gržana.

6. ⚽

GOOOL! Ekspresno vodstvo Osijeka. Mierez se najbolje snašao nakon odbijanca u petercu Slavena i zakucao loptu u mrežu.

5. Dobro je Slaven izašao u polu-kontru, no udarac Murića nije napravio veće probleme za Malenicu.

2.

Šakota je ostao ležati na tlu nakon duela s Prekodravcem. Ipak, diže se napadač Slavena...

1. Započela je utakmica u Koprivnici.

Piše: Goran Čičin-Mašansker

Iako i Osijek dolazi u Koprivnici s nizom svojih problema, nije ni situacija u Slavenu Belupu puno bolja kad je u pitanju ozračje koje su generirali posljednji rezultati. Osječani ne bi smjeli propustiti europski plasman i u toj misiji svaki im je bod važan, dok Farmaceuti mogu malo mirnije privoditi prvenstvo kraju, ali negativan niz u koje su upali u zadnje vrijeme ipak sa sobom donosi i malo nervoze.

Tako se čak u kuloarskim naklapanjima postavilo i pitanje statusa trenera Roya Ferenčine, od kojeg klupsko vodstvo navodno traži bolje rezultate, ali i više prilika za mlade igrače iz Škole nogometa. On pak smatra da se mlade ne može uvoditi “na silu”, a slična je bila i filozofija bivšeg Slavenovog trenera Zekića koji je uporno tvrdio da mladi svoju šansu prije svega moraju zaslužiti na treninzima.

Na priče o svom statusu aktualni strateg Farmaceuta nije se želio osvrtati.

- Nemam komentara - rekao je Ferenčina, koji je na uobičajeni razgovor s novinarima uoči prvenstvene utakmice stigao prilično nabrijan.

- Naše je očekivanje, idemo na pobjedu. Ja sam maksimalno, sto posto uvjeren u pobjedu, idemo po pobjedu - poručio je Ferenčina.

Lumala će igrati

Koprivnička će publika u svakom slučaju toplo pozdraviti i Ferenčinu i Zekića, a i njegovog pomoćnika Želimira Mešnjaka, domaćeg podravskog dečka iz Legrada koji je nedavno postao trener s UEFA Pro licencom. Pamte se dobre stvari koje su oni napravili u Slavenu, no sad su na suprotnoj strani i jasno je da na lošem terenu Apaša milosti neće biti ni za koga.

Od Slavena se pak očekuje buđenje iz “zimskog sna”, proljeće je stiglo i vrijeme je za jednu dobru utakmicu i dobar rezultat. Neće to biti lako ostvariti bez dvojice važnih prvotimaca koji odrađuju kartone, veznjaka Michaela Agbekpornua i napadača Tomislava Štrkalja, a u međuvremenu je zbog ozljede otpao još jedan važan igrač, Ivan Lepinjica.

- Izostaju tri standardna igrača, ali što je tu je. I drugi igrači moraju igrati, ja vjerujem u druge igrače, i nadam se da će to biti dobro - kaže Ferenčina.
Štrkalja će u napadu zamijeniti Ante Šuto.

- On kreće od prve minute, u dobroj je formi, digao se, i od njega očekujem da će zabiti gol.

Kako ste iskoristili stanku?

- Odlično. Dobro smo se energetski obnovili, odigrali smo protiv drugoplasirane slovenske ekipe Olimpije jednu odličnu utakmicu, žao mi je što niste bili tamo pa bi malo drugačije pričali. Pobijedili smo 1:0, a trebalo je biti 4:0 za nas, potpuna naša dominacija.
Slaven je u četvrtak i službeno potvrdio dolazak krilnog napadača Abdua Lumale iz Ugande.

- On će također igrati.

Osijek ima svoje probleme, teško je predvidjeti što će Zekić pripremiti za gostovanje u Koprivnici, no Ferenčina se, barem u javnom istupu, ne želi previše zamarati sa suparnikom.

- Ja ću ostati kod svoga, protivničku ekipu ne komentiram. Samo našu ekipu, i ja sam vam rekao, mi u petak pobjeđujemo - samouvjereno je najavio Slavenov trener.

Piše: Gradimir Đukarić

Roko Jurišić zimus je na Opus Arenu stigao na mala vrata i bez velike pompe potpisao je dvoipolgodišnji ugovor. Dočekan je sa skepsom od strane navijača, ali je tribine vrlo brzo “kupio”.

- Iskreno, to sam i očekivao... Ali u isto vrijeme mi je bila i motivacija da mogu dokazati obrnuto. Za mene je Osijek visoka stepenica u karijeri, da napredujem kao mlad igrač i ostvarim uspjehe što sam si i zadao kao cilj. Još da krenu i bolji rezultati, samo to mi nedostaje da bude kako bi trebalo biti... - kaže 22-godišnji lijevi bočni Bijelo-plavih.

Odigrao je za Osijek osam prvenstvenih utakmica u 2024., svaki puta kao starter, neke i s ozljedom koja inače zahtijeva dva do tri tjedna stanke.

- Neke sam utakmice pretrpio... - otkriva.

- Krenulo je od Pule gdje sam dobio udarac, Goricu sam igrao pod bolovima, a onda mi je protiv Lokomotive puknuo aduktor. Pod rupturom sam igrao protiv Dinama. Riskirao sam. Klupski liječnici nisu ni znali kako ću igrati nego su uoči utakmice došli u svlačionicu i tješili me “bit će dobro, igrat ćeš iduću...”. A ja znam da počinjem! Bio je rizik, ali čim sam izašao na teren pod utjecajem atmosfere sam zaboravio na aduktor.

Osmijeh na licu njegov je zaštitni znak, tu je i uzbuđenje jer će uskoro, u idućih nekoliko dana, prvi puta postati i otac.

- Nismo ni mi sretni i zadovoljni s posljednjim rezultatima, nitko ne može biti zadovoljan. Situacija je takva kakva je, a mi moramo gledati prema naprijed. Utakmica u Koprivnici nam je jako bitna jer nas ta pobjeda opet može podići, a tri boda bi jako dobro došla da se vratimo na poziciju na kojoj i trebamo biti.

Ne krije kako je prvenstvena stanka dobro došla momčadi da razbistri glave.

- Nije bila baš neka bajna atmosfera u svlačionici, ali kroz stanku smo to malo i popravili, resetirali se... Ne smijemo spuštati glave, to nam i šef govori, nego među sobom razgovarati.

Krenuli već u četvrtak

U posljednji prvenstveni krug Osijek ulazi kao prvi ispod crte u borbi za europske pozicije, Lokomotiva je tri boda u prednosti pa će svaka iduća utakmica za Bijelo-plave biti finale.

- Osijek je odlično krenuo u sezonu, ali onda je ne znam zašto počeo padati. Samo da se to popravi, da bar s nečim završimo sezonu i da se pripremamo za iduću. Bit će borba do zadnje utakmice. Lokomotiva je u usponu, imaju dobre igrače, ali to nam samo mora biti motivacija da mi dokažemo kako smo zaslužili četvrtu poziciju-

Osijek više nije lovina nego lovac, koliko to mijenja na stvari?

- Nama to ništa ne bi trebalo mijenjati. I dalje bismo trebali imati svoj cilj, ići u svaku utakmicu na pobjedu i ako je moguće da što prije osiguramo poziciju da možemo mirnih glava završiti sezonu.

Osijek u posljednjem prvenstvenom krugu čak šest puta gostuje, i to tri puta u iduća tri kola. A Bijelo-plavi, blago rečeno, ne blistaju izvan Opus Arene ove sezone.

Zapravo, samo je Rudeš osvojio manje bodova,

- Razgovaramo među sobom. Ne znam što nam se dogodi, nije mi jasno, nije nikome jasno. Uoči utakmice smo spremni uzeti tri boda, a onda kada izađemo na teren krene neka druga priča.

Koprivnica je prvo gostovanje u nizu u kojem će pokušati prekinuti negativan trend i vratiti se na stazu uspjeha.

- Respektiramo Slaven, ali idemo po tri nama jako bitna boda. Vrijeme je... Imamo negativan niz na gostovanjima, ali fokusiramo se na Belupo da nam krene pozitivna serija.
Na posljednja dva gostovanja u Koprivnici stradala su dva Osijekova trenera. Čuo je Jurišić za taj crni niz.

- Dat ćemo sve od sebe da se to ne ponovi - kazao je uz osmijeh.

Inače, Bijelo-plavi su put Koprivnice krenuli već u četvrtak, a u Osijeku su uz kartoniranog Pušića ostali Fućak i Barešić koji su se tek vratili treninzima nakon dugotrajnog izostanka zbog teških ozljeda, ali i Drambajev. Naime, Ukrajinac koji tek što je sanirao upalu pete sada ima problema s preponom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 22:01