ZELJKO HAJDINJAK Cropix
LUDA UTAKMICA U KOPRIVNICI

VIDEO: Pogledajte jedan od najljepših zgoditaka HNL-a, Slaven slavi, Krstanović ‘probušio‘ mrežu!

Sjajan je bio okršaj u Koprivnici u 14. kolu HNL-a, Slaven je srušio Rijeku i prekinuo njen pobjednički niz
Piše: Goran Čičin-Mašansker, SNObjavljeno: 23. listopad 2022. 19:29

SLAVEN BELUPO - RIJEKA 2:1

SLAVEN BELUPO: Čović; Bosec, Zirdum, Soldo, Talys; Marina (od 90.+3. Boras), Kocijan; Crnac (od 84. Žuljević), Mudražija (od 87.Bašić), Hoxha (od 84. Mioč); Krstanović

RIJEKA: Labrović; Smolčić, M. Pavlović, Vukčević; Grgić, Selahi (od 90. Krešić), Alvarez, Vrančić, Ampem; Frigan, Vučkić

KOPRIVNICA - Gradski stadion Ivan Kušek Apaš. Gledatelja: 1,213. Sudac: Ante Čulina (Zagreb).


Veliki bodovi za Farmaceute, nova gorka pilula za Riječane. U zanimljivoj utakmici momčad Zorana Zekića zasluženo je došla do novog slavlja, drugog protiv Rijeke u ovoj sezoni, te se dodatno učvrstila u gornjem domu HNL-a.

SVE GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE.

Bolji dojam ostavio je Slaven Belupo u prvom poluvremenu. Česta razdoblja visokog presinga, uspješna kombinatorna igra te agresivan pristup osigurali su Farmaceutima dominaciju na travnjaku u odnosu na Rijeku koja je imala dosta problema u građenju akcija iz zadnje linije.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Prvu priliku imali su Farmaceuti u 8. minutu kad je nakon akcije Mudražije, Talysa i Krstanovića tukao Kocijan, no riječka je obrana njegov udarac blokirala. Uslijedila je opasna situacija pred domaćim vratima, Soldo je vratio jednu riskantnu loptu koju je Čović spasio izbijanjem u aut.

Gosti su prvi put zaprijetili u 11. minuti, Selahi je tukao iznad grede. Ubrzo je uslijedio novi pokušaj istog igrača s istim epilogom.

Kako je vrijeme prolazilo, tako je i Slaven igrao sve opuštenije te se sve više približavao gostujućim vratima. Sjajno je u 13. minuti po desnoj strani prošao Crnac, no lopta je prohujala pokraj vratnice.

Protestirao je Zekić nakon što sudac Čulina nije označio prekršaj Rijekinog igrača koji je đonom startao na Hoxhu, dobio je usmenu opomenu zagrebačkog arbitra.

Hoxha je odlično prošao kroz Rijekinu obranu u 21. minuti i uposlio Crnca čiji je udarac opet blokirala obrana gostiju. Rijeka je pokušala na kontru iznenaditi domaćina u 24. minuti, dobro je povukao Vukčević, no blokirao ga je Zirdum.

Rijeka je nakon pola sata igre uspostavila ravnotežu te je u 36. minuti Frigan glavom nakon prekida tukao pokraj gola, dok je Čović uz pomoć bloka dvije minute kasnije zaustavio pokušaj Vrančića.

Situacija iz 40. minute izazvala je bijes domaće momčadi i gledatelja. Prvo je u kaznenom prostoru pao Krstanović, potom je Mudražija s leđa dobio po nogama izvan šesnaesterca. VAR je procijenio da na Krstanoviću prekršaja nije bilo, dok u slučaju Mudražije nije imao ingerencije. Zekić i pomoćnik Kuić zbog prigovora su požutjeli, iako je Čulina evidentno pogriješio...

No, tu sudačku nepravdu ‘ispravio‘ je Arbër Hoxha u posljednjoj minuti prvog poluvremena. Postigao je kosovski napadač sjajan gol, iznenadio je vratara Labrovića i osigurao prednost svojoj momčadi. Bio je to još ljepši pogodak od onog u Šibeniku, Hoxhin peti u prvenstvu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Vratili su se Riječani vrlo brzo, već u prvim minutama nastavka. Zabio je Vučkić kojeg nisu uspjeli zaustaviti domaći stoperi, a asistencija se piše Alvarezu. VAR je dugo provjeravao možebitno zaleđe, no sve je bilo čisto.

Zaprijetio je Slaven u 58. minuti, Talys je ubacio iz slobodnog udarca, a Krstanović je glavom poslao loptu pokraj vratnice.

Rijeka je tražila i drugi gol, no Slaven je bio koncentriran u defenzivi te je ponovno nakon prekida zaprijetio u 74. minuti. Mudražija je ubacio pred vrata, a na pet metara je zamalo kratak ostao Marina.

image
RONALD GORSIC Cropix

Prema kraju susreta ipak je padao intenzitet gostujućih napada, a Riječanima je stigla kazna za novu neopreznost u vlastitom kaznenom prostoru. Alvarez je s leđa zaustavio Marinu koji je bio u izglednoj situaciji, a za suca Čulinu dvojbe nije bilo; dosudio je kazneni udarac za Slaven, a Španjolcu pokazao crveni karton.

A Ivan Krstanović je s ‘kreča‘ bio precizan, iako je publika na stadionu u prvi trenutak bila zbunjena. Jer, Popo je slavio, a lopta se nije zakoprcala u mreži. Ispostavilo se da je prošla kroz nju, bilo je to konačnih 2:1.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U nadoknadi je Krstanović mogao i do drugog pogotka, no zaustavio ga je Labrović. Domaća je publika Slavenove igrače skandiranjem i pljeskom ispratila s terena. Nakon dugo vremena nogometna Koprivnica opet živi lijepe dane...



Krstanović zabio 119. gol, na vrhu Vugrinec

Napadač Slaven Belupa Ivan Krstanović (39) postigao je u susretu protiv Rijeke svoj 119. gol u HNL-u i trenutačno je treći strijelac svih vremena u povijesti hrvatskog prvenstva.

Krstanović je u 80. minuti realizirao kazneni udarac za konačnih 2-1.

Bio je to njegov 119. ligaški pogodak, a ispred njega su tek dvojica igrača. Igor Cvitanović je zabio 126 golova, a rekorder je Davor Vugrinec sa 145 golova.

Krstanović je u Slaven Belupo stigao u siječnju 2019. godine, a u karijeri je igrao za Posušje, Široki, Zagreb, Zadar, Lokomotivu, Dinamo i Rijeku.

LJESTVICA

145 - Davor Vugrinec

126 - Igor Cvitanović

119 - Ivan Krstanović

111 - Joško Popović

107 - Miljenko Mumlek

97 - Tomislav Erceg

88 - Nino Bule...


PRIJENOS UŽIVO:

96‘ Kraj utakmice na Ivan Kusek Apas stadioni. Slaven Belupo je na svome terenu došao do nova tri boda i tako dodatno osigurao četvrtu poziciju. Zasluženo su domaći došli do pobjede, dulje vremena su imali inicijativu i iskoristili sve što im je pružila Rijeka. Bijeli s Kvarnera novim porazom nisu se upjeli dići s devetog mjesta HNL-a.

93‘ Reagirala je klupa Slaven Belupa na jednu situaciju koju nisu smatrali regularnom, za taj čin netko iz stožera Zekića udaljen je sa travnjaka.

90‘ Šest minuta sudačke nadoknade igrati će se u Koprivnici.

90‘ Prva izmjena u Rijeci, iz igre će Selahi, a umjesto braniča će u igru Krešić.

86‘ Nova šansa za Krstanovića, ali glavom loptu šalje pored gola.

82‘ Ovo je ukupno 119. pogodak Ivana Krstanovića u HNL-u.

80‘ GOOOOOOOL! Slaven Belupo vodi 2:1!! Krstanović precizan sa bijele točke!

78‘ Kazneni udarac za Slaven Belupo! Alvarez vuče veznjaka domaćih za dres i Čulina ga "nagrađuje" crvenim kartonom. Rijeka ostaje s igračem manje.

76‘ Lindon Selahi novi je igrač u sudčevoj bilježnici.

75‘ Ušli smo u posljednjih 15 minuta 14. kola Hrvatske nogometne lige. Ako se rezultat ne promijeni, Slaven ostaje četvrti, dok Rijeka dolazi do osmog mjesta na tablici.

74‘ Velika šansa za domaće. Marina nakon ubačaja šalje loptu pored vratnice. Osim pogotka, najbolja šansa drugog dijela, Marina ostaje na jednom pogotku ove sezone.

71‘ Slaven se bori doći do posjeda, Rijeka je potpuno preuzela inicijativu.

64‘ Mario Marina "pokosio" je Smolčića, nesmotrenost koju će sudac Čulina nagraditi žutim kartonom. Rijeka će imati "skraćeni korner".

57‘ Prvi igrač na terenu s žutim kartonom na utakmici je Rijekin Andrija Vukčević, na klupi je ranije upozoren Zoran Zekić.

56‘ Momčad s Kvarnera "gladnija" je izašla na teren u nastavku. U prvih 10 minuta drugog poluvremena imaju već tri udarca i posjed u svom vlasništvu.

48‘ GOOOOOOOL! Rijeka je izjednačila nakon samo dvije minute drugog dijela pogotkom Vučkića. Udarcem sa ruba 16 metara poslao je vratara u jednu, a loptu u drugu stranu. Odličan početak nastavka za goste.

46‘ Vraćamo se utakmici u Koprivnici, momčadi su jednake kao na početku susreta.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Nogometaši Slaven Belupa zasluženo vode rezultatom 1:0. Fenomenalnim pogotkom Hoxhe, koji je sa 20-ak metara pogodio same "rašlje" gola gosta, neobranjivo za Labrovića. Isplatila je inicijativa domaćeg protiv pasivne Rijeke. Naplata pritiska od početka susreta došla je "sa zvukom sirene", pred sami kraj prvih 45 minuta.

45‘ GOOOOOOOOOOOOOOL Belupo vodi 1:0!! Sjajnim udarcem Hoxha sa 20-ak metara iz kosa pogađa "rašlje" Labrovića. Predivan gol dovodi domaće u prednost pred sami kraj prvog dijela, ljepota zgoditka i komentatora je bacila u trans, koprivnički orao je sletio!

POGLEDAJTE PREKRASAN POGODAK HOXHE OVDJE!

42‘ Požutio je zbog porsvjeda na klupi Slavena Belupa Zoran Zekić, ali i njegov pomoćnik.

40‘ Ivan Krstanović ostao je ležati u šesnaestercu, sumnjiva situacija koju sudac Čulina, unatoč prosvjedima igrača Belupa ne ocjenjuje kao prekršaj.

35‘ Pala je inicijativa Slavena, ali bez Rijekina odgovora. Igra se preselila na sredinu terena, bez opasnijeg prilaska ijedne momčadi protivniku.

26‘ Prva polu prilika za goste, nakon kornera kratko se stvorila "gužva" u Čovićevom kaznenom prostoru, ali obrana "apotekara" uspjeva riješiti opasnu situaciju.

21‘ Drugi korner na utakmici vlasništvo je Slaven Belupa, vezni red Rijeke ne uspjeva zadržati posjed dovoljno da uđe u ritam.

17‘ Konkretniji je u prvih 15 minuta domaćin. Ipak, dvije šanse nisu promijenile stanje na semoforu.

13‘ Još jedna šansa Belupa. Sa 20-ak metara puca Crnac, ali loptu šalje malo iznad gola Labrovića.

8‘ Prva prilika na utakmici pripada domaćinu. Krstanović spušta loptu za Kocijana koji ipak ostaje na dva pogotka u Hrvatskoj nogometnoj ligi.

5‘ Na početku obje momčadi pokušavaju dugim loptama. Ipak, igrači još nisu "radnu tempereturu" i većina tih lopti završava u posjedu protivnika.

1‘ Počeo je susret u Koprivnici. Glavni sudac je Goran Pečarić.

Najava: Siniša Lončar i Goran Čičin-Mašansker
Nogometaši Rijeke danas će u Koprivnici na stadionu Ivan Kušek Apaš hvatati svoju treću uzastopnu ligašku pobjedu, odnosno četvrtu ukupno, računa li se i ovotjedni kup “horor” u kojem su Bijeli na kraju znatno teže od očekivanog došli do prolaza u nastavak natjecanja.

Psihičko dizanje

Stoper Ivan Smolčić svojim je igrama u posljednje vrijeme napokon počeo izlaziti iz sjene nekoliko minuta starijeg brata blizanca i donedavnog kapetana Rijeke Hrvoja Smolčića koji danas uspješno nastupa u bundesligašu Eintrachtu. Mirnoća kojom plijeni u igri zamijenila je neke nesigurne reakcije, toliko normalne za mladog igrača bez velikog prvoligaškog iskustva i bez prave podrške, koje su se znale pojavljivati u dresu Dragovoljaca ili početkom sezone. Ustalio se u momčadi na desnoj stoperskoj poziciji dolaskom Cosmija na poziciju čelnog čovjeka struke, a njegove duge lopte, kao i ubačaji sa strane kada krene naprijed polako, ali sigurno postaju nadogradnja izvrsne igre u posljednjoj liniji. Uoči sezone bio je samo jedan od mladih igrača koji su svoje minute, u (pre)velikom broju igrača dobivao na kapaljku, a danas će u Koprivnici sigurno biti važna karika Rijeke koja ne razmišlja o ničemu drugom osim o - pobjedi.

- Čeka nas jedna nezgodna ekipa koja je rasterećena, četvrti su na tablici i sigurno su neopterećeni. U prošloj utakmici na Rujevici su nas pobijedili, idemo im se u Koprivnicu revanširati za taj poraz. Vjerujem da, ako mi budemo pravi, da ćemo se vratiti s pozitivnim rezultatom - kazao je Smolčić u uvodu, a niti on nije bio “pošteđen” pitanja o kup ogledu s Moslavinom kojeg je odgledao s klupe za pričuve.

- Bila je to teška utakmica za nas, kada nisi psihički na nivou HNL-a znaš da neće biti lagano, ali iskreno nitko nije očekivao da će biti tako teško. Ne bi o tome puno htio niti pričati, iskreno, svi znaju da niti mi nismo bili zadovoljni prikazanim i da to nije najbolje izgledalo, no jedino bitno je da smo mi prošli dalje - dodao je Smolčić koji smatra da je Rijeka, bez obzira na izdanje u Kupu, na dobrom putu da krene prema gore, posebice nakon dvije vezane prvenstvene pobjede.

- Nakon te dvije pobjede i psihički smo se podigli. Iskreno, imamo sada i dobar raspored, sve je na nama. U ove četiri utakmice do kraja prvog dijela prvenstva možemo se podići u gornji vrh ljestvice, ne vidim razloga zašto tome sada ne bi bilo tako.

Priča tijekom susreta

Pobjede su najbolji lijek za podizanje samopouzdanja i atmosfere unutar svlačionice koja je itekako bitna stavka svakog kluba koji se “vadi” iz situacije koja mu ne priliči. Rijeci definitivno nije bilo mjesto na začelju prvoligaške kolone, no svojim je lošim igrama tamo završila, baš kao što bi se nastavkom dobrih trebala stabilizirati odmah iza tri prvoplasirana kluba koji su u ovom trenutku - predaleko.

- Atmosfera je sve bolja i bolja, kako rastu rezultati, tako se i mi “hranimo” pozitivnom atmosferom, svakim danom i na treninzima i izvan njih želimo i vidimo priliku da krenemo u pozitivnu seriju. Osjetimo to i mi igrači, nadam se da ćemo to iskoristiti. Obrana je na razini? Pa sve smo bolji i bolji, meni osobno paše ovaj sustav s tri igrača u posljednjoj liniji pogotovo zato što iza sebe imam onda dva stopera. Mateo Pavlović je tu za skok, Andrija Vukčević je zadužen za probijanje, a ja nekako volim tu loptu, ne volim je toliko nabijati, ha, ha... Odgovaramo si međusobno, razumijemo se, puno pričamo i tijekom i nakon susreta, posebno oko stvari koje trebamo popraviti. Onda to i na terenu izgleda sve bolje i bolje, ne primamo tako lagano golove stoga vjerujem da možemo biti samo sve bolji i bolji - objasnio je Smolčić koji je u svojoj posljednjoj odigranoj utakmici, onoj protiv Lokomotive imao i zapažene odlaske u napad, malo je falilo da Ampem jedan njegov ubačaj s desne strane ne pretvori u pogodak.

- Kada igraš s tri igrača iza normalno je da si malo defenzivniji na terenu i s te strane i mi braniči moramo pomoći momčadi da se postigne pogodak. I Andrija i ja se volimo ponekad ubaciti, on možda i više kako je po vokaciji bek, odnosno bočni igrač. Kada igraš sa slabijim protivnikom gdje juriš pobjedu onda je to i češće, nadam se da ćemo obojica s više samopouzdanja ići naprijed i pomoći ekipi.

Prirodna pozicija

Kada je samopouzdanje u pitanju, Smolčić je jedan od igrača Rijeke na kojem se jasno vidi da je u tome itekako napredovao.

- Danas u Rijeci igram svoju prirodnu poziciju, čekao sam na to baš kao što je i brat čekao neko vrijeme da zaigra na istoj. Na tom desnom stoperu u liniji tri se najbolje osjećam, imam normalno i više samopouzdanja i moram reći da smo se i u tom dijelu nekako stabilizirali. Bio sam i član U-23 reprezentacije, i to mi je dalo dodatno samopouzdanje i motivaciju, nekako mi je nakon toga sve krenulo nabolje. Ponavljam, igram svoju poziciju, radim ono što najviše volim, imam posao koji najviše volim i želim dalje tako nastaviti - dodao je Smolčić koji se za kraj osvrnuo i na igru Slavena, današnjeg protivnika protiv kojeg će Bijeli hvatati nova tri boda.

- Moram priznati da su se digli u svojoj razini i igri, trener Zekić ih je stvarno dobro posložio. Igraju dobar nogomet, vjerujem da nas čeka zanimljiva utakmica, ali mislim da ćemo se nakon ovog susreta približiti njima i uskoro ih “uhvatiti” na ljestvici. Kakvu utakmicu očekujem, “fajtersku”? Pa mislim da je u HNL-u ove sezone svaka takva, što se i vidi po rezultatima, čeka nas jedna dobra i zanimljiva utakmica puna duela i skokova, no najbitnije je da mi u sredini terena mi budemo ti koji ćemo oduzimati lopte i diktirati tempo igre, to je put ka pobjedi. Pritisak? Ma nema ga, vjerujem da smo bolja ekipa, da zaslužujemo biti gore, ispred njih i vjerujem da ćemo to danas na terenu i prikazati.

Farmaceuti u dobrom raspoloženju očekuju Rijeku, njihov trener Zoran Zekić optimističan

U dobrom raspoloženju Farmaceuti čekaju Rijeku. Pobjeda na Šubićevcu i prolaz u osminu finala Kupa protiv Solina u Dugopolju vratili su osmijeh na lice i treneru Zoranu Zekiću.

- Mislim da smo dalmatinsku turneju završili na zadovoljavajući način, s pobjedom u Šibeniku i prolazom u Kupu, što je ipak najbitnije. Proširili smo roster s nekim igračima koji su dobili minutažu, neki koji su trebali igrati manje ipak su ostali u ritmu zbog produžetka sa Solinom. Po povratku smo odradili dobre treninge s igračima koji su na dispoziciji. Nažalost, još uvijek imamo velik broj izostanaka, ali to je uvijek tako kad se približava kraj polusezone - kaže Zekić.

Ogled s Rijekom ima za Slaven Belupo izuzetno velik značaj. Čak ni remi ne bi bio za odbaciti, dok bi eventualna pobjeda napravila još veću razliku u odnosu na društvo s Rujevice, koje je skupilo nekoliko puta skuplju momčad od koprivničke.

- Mislim da smo spremni, da smo svjesni situacije i da smo svjesni na koji bismo način trebali igrati i kako bismo se trebali ponašati - naglašava Zekić.

Pokazali dobre stvari

Isti igrači koji nisu konkurirali za dvije utakmice u Dalmaciji i dalje su nedostupni. A koliko je Šibenik otklonio upitnika ili donio novih?

- Poslije svake utakmice, bez obzira na rezultat, ima puno upitnika. Već svi znamo na koji način mi trebamo igrati, a dečkima sam rekao da ipak trebaju biti malo mirniji u dodavanju, posebice u tom prvom dodiru. Mislim da i oni sami zaslužuju da malo kvalitetnije igraju s loptom, jer dosta brzo gubimo lopte i normalno da onda patimo. Ako izgubiš 10 lopti u otvaranju napada, 10 puta se moraš ići braniti, ili ti netko ide u kontru. Uvijek ima detalja koji se mogu popraviti, gdje se može malo bolje nametnuti, gdje možeš biti malo bolje koncentriran i discipliniran, i onda iz toga svega dobiješ malo više vjere. Treba još više trčati u dubinu i još se više brže spuštati u obranu, ako drugačije ne ide.

Naravno, dužno poštovanje zaslužuje i današnji suparnik.

- Znali smo svi da će se Rijeka podići, imaju kadar, tradiciju i kvalitetu. Nisu se podigli malo, nego dosta. Zabili su šest golova u dvije prvenstvene utakmice, dok je u Kupu njihov trener napravio dosta promjena, tako da to nije realna slika. Svaka čast Moslavini na njihovom htijenju, ali to je Kup, takve se utakmice događaju, prvenstvo je nešto sasvim drugo. Oni će tu utakmicu iskoristiti da podignu energiju, tenzije, ozbiljnost i disciplinu, tako da na sve to moramo biti spremni. Mislim da smo spremni i da nema razloga da sumnjamo u sebe. Dosta puta smo ove sezone pokazali dobre stvari, tako da ćemo pokušati pronaći pravi način, pravu ideju, pravu energiju i, što je najbitnije, pravo razmišljanje za ovu utakmicu.

Ozbiljan trener

Vidite li i dalje Rijeku u Top 4 hrvatskog nogometa?

- Ja ih vidim. Imali su dosta toga što im se dogodilo praktički odjednom, bilo je dosta turbulencija s pronalaskom trenera, pa onda dosta promjena, pa su imali jako kvalitetnog suparnika u Europi s kojim se nisu mogli nositi. Sad zaista izgledaju puno stabilnije. Kad se pogleda roster igrača, iz kakvih klubova su ti ljudi došli, sve su to eminentni klubovi širom Europe. Uz sve to, mislim da imaju i jako ozbiljnog trenera s puno iskustva. Rijeka će se dizati, no mi na tu utakmicu gledamo kao na kup utakmicu u kojoj moramo dati sve od sebe. Imamo jako malo vremena do kraja jesenskog dijela prvenstva, tako da bismo trebali uzeti još pokoji bod.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 18:45