TOM DUBRAVEC Cropix
POGLEDAJTE POGOTKE

VIDEO: Potpuno ludilo na Poljudu! Hajduk primio gol pa u veličanstvenom preokretu zabio - pet!

Nakon početnog šoka, Hajduk se brzo vratio u susret, a do kraja je na Poljudu eksplodirala ‘petarda‘
Piše: SN/Jurica RadićObjavljeno: 04. rujan 2022. 23:00

HAJDUK - SLAVEN BELUPO 5:1 (Hoxha 43‘, Mlakar 51‘, Čolina 60‘, Atanasov 77‘, Kalinić 81‘ 90+3‘)

SPLIT - Stadion Poljud. Gledatlelja 18.000.

Sudac: Fran Jović (Zagreb) 7. Pomoćnici: Marić i Janić. Četvrti sudac: Kulušić. VAR: Kolarić, AVAR: Šarić. Delegat: Jurina.

HAJDUK: Sentić 6 - Lovrencsics 6 (od 46. Čolina 7,5), Awaziem 6, Elez 6,5, Melnjak 6,5 - Fossati 6 (od 74. Grgić-) - Sahiti 6 (od 62. N. Kalinić 7,5), Krovinović 6 (od 82. Krolo -), Biuk 6 - Mlakar 6,5 (od 74. Atanasov 7), Livaja 7.

Trener: Valdas Dambrauskas 7,5.

SLAVEN BELUPO: Marković 5,5 - Bosec 5, Tepšić 5, Hlevnjak 5, Martinaga 5 (od 78. Talys -) - Crnac 5 (od 61. Žuljević 5), Marina 5,5, Jambor - (od 17. Krstanović 6), Bašić 6 (od 61. Kvržić 5), Kocijan 5 (od 78. Fanimo -) - Hoxha 6.

Trener. Zoran Zekić 6.

Žuti kartoni: Hoxha (32 - preoštar start), Sahiti (53 - preoštar start), Awaziem (79 - preoštar start).

Crveni karton: Hoxha (56 - drugi žuti; preoštar start).

Igrač utakmice: David Čolina.


Hajduk je u devet minuta nastavka preokrenuo rezultat zabivši na kraju "petardu" protiv drugoplasiranog Belupa. Gosti su vodili na poluvremenu, a onda je krenuo "blitzkrieg", munjeviti napad Bijelih s izjednačenjem Mlakara, njegovim prvim pogotkom nakon sedam mjeseci posta. Pet minuta kasnije (56‘) isključen je gostujući strijelac Hoxha, a potom je Čolina nakon sat vremena igre postavio 2:1. I tu je bio kraj, prelomila se utakmica, jer Farmaceuti s igračem manje nisu više imali snage ni kreacije napasti Bijele. Dapače, bilo je samo pitanje s koliko pogodaka razlike će Bijeli ispratiti goste s Poljuda. Treba ipak zabilježiti da su prvi put su ove sezone Koprivničanci poraženi u gostima, u petoj utakmici primili su i prvi pogodak izvan svog stadiona. Dapače, primili su četiri u jednoj utakmici.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

Hajduk je pokazao dva lica, stidljivo i bezbojno u prvom, te goropadno u drugom dijelu kada su igrači u bijelim dresovima i došli do uvjerljive pobjede. Ali, bitna je pobjeda kao prvi korak u rasporedu od četiri utakmice koji se nudi hajdukovcima kao pobjednički niz tijekom rujna.

Da posljednji rezultati Hajduka i Belupa nisu bili slučajni, potvrdilo nam je to prvo poluvrijeme. Hoćemo pobjedu, glasno je poručio poljudski sjever igračima Bijelih nakon prvog poluvremena. Slabog poluvremena za hajdukovce, mora se naglasiti. Bijeli su imali jalovu premoć, uvjerljivi su bili u posjedu (73-27), ali što to vrijedi kada nisu nijednom zapuca,li prema vratima Markovića. Sedam puta prema golu, nijednom u okvir, pa je gostujući vratar u prvih 45 minuta ostao bez obrane. Bijeli su imali loptu, Farmaceuti su se branili, tako je prošlo prvo poluvrijeme u kojem je na kraju bljesnuo Arber Hoxha za vodstvo Zekićeve momčadi na odmoru.

image
VOJKO BASIC Cropix

Dambrauskas je krenuo bez oba Kalinića, Lovre za kojeg se znalo da je ozlijeđen, ali i bez centarfora Nikole koji je ostao na klupi. Od početka se vidjelo da će Bijeli teško probiti koprivnički bedem u kojem su se četvorici u zadnjoj liniji rado priključivali defenzivci iz sredine, Marina i Jakov Bašić. Od 17. minute mora je Zekić mijenjati, uveo je Krstanovića umjesto ozlijeđenog veznjaka Jambora kreiravši obrambenu ekipu s još jednim opasnim ofenzivcem.

Očito je trener Farmaceuta pronašao balans, uspio je napraviti momčad koja će biti dovoljno tvrda u obrani, ali ujedno i opasna u napadu. Jer, Belupo je tek dvaput zapucao prema Sentiću u prvom dijelu, a semafor je na kraju poluvremena pokazivao, za goste, velikih 0:1.

Hajduk je odigrao poluvrijeme za zaborav, tek u posljednjih 15-ak minuta Bijeli su se malo probudili. Ispred Biuka je uklizao Tepšić u 31. minuti, upravo u trenutku kada se mladi napadač Bijelih spremao na šut u petercu. Jan Mlakar je u 40. minuti pobjegao s centar igrališta, ali dolaskom pred kazneni prostor trenutak je oklijevao, otišao u lijevo umjesto da direktno krene prema golu. I to je bilo sve od Bijelih u siromašnom prvom dijelu. Pritom s tribina nije bilo nijednog zvižduka, dapače, na ulasku u drugi dio dočekani su hajdukovci pljeskom s tribina. Iako Dambrauskas rijetko mijenja na poluvremenu, u svlačionici je nakon 45 minuta ostao Lovrencsics, a prigodu je dobio Čolina.

Očito je razgovor s poluvremena donio ploda, jer Hajduk je već nakon šest minuta poravnao ishod, a onda su se Belupu u samo dvije minute dogodile dvije velike pogreške.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Prvo je Ante Crnac u 54. minuti imao "zicer", u konfuznoj reakciji obrane Bijelih sam je primio loptu između Livaje i Awaziema, primio je i s 12 metara šutirao preko vrata. Umjesto vodstva, stigao je za Farmaceute novi šok dvije minute kasnije. Arber Hoxha je na 25 metara iskosa s desne strane "počistio" Sahitija, a Fran Jović nije oklijevao, izvadio je drugi žuti karton, pokazao potom i crveni Hoxhi za put u svlačionicu. Četiri minute kasnije Čolina je pogotkom zatvorio vrata iznenađenju i do kraja smo gledali rapsodiju u bijelom.

Rasterećeni hajdukovci naplatili su sve promašaje, čekanje, strepnje, Belupo je Poljud napustio pune mreže.



SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

ZAVRŠILA JE UTAKMICA

90+3‘ - GOOOOL! Ipak je na kraju eksplodirala petarda! Livaja je pogodio vratnicu, a na odbijancu je bio najbliži Kalinić koji je tako zabio svoj drugi pogodak u utakmici.

90‘ - Četvrti sudac pokazao je da će se igrati još tri dodatne minute.

86‘ - Mogla je ovo biti i petarda! Livaja se našao na drugoj vratnici, ali je gađao ravno u Markovića.

83‘ - Ivan Krolo koji je ušao umjesto Krovinovića upisat će debi za Hajduk.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

81‘ - GOOOOOL! Kombinacija Livaja-Kalinić urodila je plodom! Gurnuo ga je Livaja u priliku, a Kalinić je lobom prebacio vratara Slavena i povisio vodstvo.

78‘ - Mijenja Zekić, Kocijan i Martinaga izašli iz igre, a umjesto njih malo svježe krvi; Fanimo i Talys.

77‘ - GOOOOOL! Atanasov je zabio za 3:1 iz slobodnog udarca nekoliko minuta nakon što je ušao u igru!

74‘ - Nova dvostruka promjena, ovoga puta u redovima Hajduka. Iz igre će Fossati i Mlakar, a u igru će Grgić i Atanasov.

72‘ - Prebacivali su malo s desne na lijevu stranu i pokušali ponovno ugroziti gol gostiju, pogriješio je i Tepšić, ali nije Biuk bio spreman pa od te situacije nije na kraju bilo ništa.

68‘ - Nakon što su došli u vodstvo, pokušali su Bijeli stati na loptu, a ne nedostaje ni podrške s uvijek glasnih tribina.

61‘ - Izašli su Bašić i Crnac, a u igru će Žuljević i Kvržić. Kod Hajduka Sahiti da bi umjesto njega ušao Kalinić.

60‘- GOOOOOOOOL! Elez je dugom loptom pronašao Čolinu koji je izbio sam pred Markovića i doveo Hajduk u vodstvo.

56‘- Novi problemi za goste. Drugi žuti karton na utakmici zaradio je strijelac Hoxha nakon što je grubim startom srušio Sahitija. Kako će tek odoliti Hajdukovim napadima sad kad imaju deset igrača?

54‘ - Ekspresno je pokušao reagirati Belupo! Crnac je s deset metara od gola gađao malo iznad grede.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

51‘ - GOOOOOOOOL! Mlakar je nakon ubačaja Melnjaka zabio svoj prvi pogodak ove sezone, pogodak vrijedan izjednačenja!

50‘ - Po tko zna koji već put u ovoj utakmici kombinirali su Livaja i Biuk, ali je Marković bio spreman i uhvatio loptu u ruke.

46‘ - Napravio je prvu promjenu u svojim redovima i Valdas Dambrauskas. Lovrencsics je napustio igru, a Čolina je ušao umjesto njega.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43‘ - GOOOOOOL! Hoxha dovodi Slaven Belupo u vodstvo! Krstanović je glavom prebacio za svog suigrača koji pogađa donji desni kut Sentićeva gola.

40‘ - Jedna od do sad najboljih prilika za Hajduk! Livaja je izvrsno izbacio Mlakara u priliku koji gađa preko grede.

38‘ - Traje pritisak Hajduka, Sahiti je ubacio za Livaju, a Marković je u zadnji trenutak izbio loptu ispred napadača Hajduka.

35‘ - Nakon udarca iz kuta došlo je do sudara između Bašića i Awaziema, a veznjak Slavena ostao je kratko ležati na travi. Nedugo nakon toga nastradao je u jednom duelu i Biuk, pa su gledatelji na Poljudu odlučili intervenirati gromoglasnim zvižducima.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

33‘ - Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Hoxha koji je pri građenju laktom udario Krovinovića.

31‘ - Teško sada žive gosti! Mlakar je uspio zavrnuti loptu za Livaja koji ne stiže do nje, a na kraju Biukov udarac od bloka odlazi u korner.

29‘ - Livaja je tražio Mlakara, na kraju se lopta odbila do Fossatija koji je pucao pored gola, ali je na kraju akcije Jović sudio prekršaj u napadu.

24‘ - Ostaje 0:0! Puno prostora imao je Eleza koji je tražio Mlakara u sredini, ali na kraju nisu uspjeli ugroziti gol Koprivničana.

22‘ - Nekoliko lijepih poteza vidjeli smo najprije od Biuka, a zatim od Eleza koji se driblingom oslobodio od nekoliko čuvara, ali teško je ta lopta kroz gustu obranu mogla završiti u mreži gostiju.

19‘ - Splićani su prvi imali udarac iz kuta, a na kraju cijele akcije lopta je stigla do igrača Slavena, Bašića koji je s tridesetak metara pokušao iznenaditi Sentića, ali je ovaj pročitao njegovu namjeru.

17‘ - Prvi problemi za Zorana Zekića. Jambor neće moći nastaviti susret, a umjesto njega u igru će Ivan Krstanović.

14‘ - Biuk je poslao loptu na stranu za Krovinovića koji je tražio Lovrencsicsa na drugoj stativi, ali je ispred njega to očistio Martinaga.

10‘ - Centrirali su Krovinović, pa Sahiti, a nakon što se Hoxha sjurio u kontru, sudac je prekinuo akciju jer je Bašić ostao ležati na travnjaku.

8‘ - Nakon što je Hajduk imao problem s iznošenjem lopte sa svoje polovice, ona je završila kod Martinge koji je dobro gađao drugu vratnicu gdje je Crnac ostao za malo prekratak.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

6‘ - Livaja je efektno petom tražio Mlakara koji nije pročitao njegovu namjeru.

3‘ - Pokušao je slomiti Slavenovu obranu po lijevoj strani Livaja, lopta se vratila do Krovinovića koji je pokušao pronaći nekoga u kaznenom prostoru, ali su njegovu loptu gosti uspješno izbacili iz ‘‘opasne zone.‘‘

1‘ - Utakmica je počela!


19.40 - Stigli su sastavi!


Najava iz Hajdukovog kuta, piše Jurica Radić:

U sezonu su ušli s ambicijom borbe za naslov, a već nakon mjesec i pol dana suočili su se Bijeli s neugodnom situacijom. Dinamo bježi čak 13 bodova! Činjenica je da Modri pritom imaju i tri utakmice viška, a da je Hajdukov manjak u rasporedu isključivo vezan uz domaće dvoboje (Belupo, Rijeka, Gorica). Međutim, treba razliku stizati i pobjede u seriji nizati. Zvuči kao pjesmica u rimi, ali nije šaljivo. Imperativ je velik, a realizacija kreće od večeras. I nema kredita pogreške. Dapače, ispucani su svi krediti, svjestan je toga i Dambrauskas koji će pred Belupo jasno kazati:

- Dosta je bilo poklona za naše protivnike.

Hajduk je u Osijeku izgubio važne bodove, a pritom je i konkurenta iz vrha vratio u život. Večeras Bijeli imaju istu zadaću, moraju se pobjedom vratiti u šampionski san. Zvuči daleko, pogledom na tablicu i nestvarno, ali sve se s pobjedama promijeni. Dapače, raspored je takav da se Hajduku nudi realna mogućnost za četiri u nizu ovog mjeseca, ali nije to jednostavno. Međutim, nije ni nemoguće. Uostalom Dambrauskas je već dvaput upisao četiri zaredom.

Čim je došao na klupu Hajduka zabilježio je četiri prvenstvene kojima je dodao i jednu pobjedu u Kupu. Redom su padali Hrvatski dragovoljac na Poljudu, Rijeka na Rujevici, Istra u Splitu i Dinamo u Maksimiru. Između Istre i Dinama još se smjestila i “šestica” Lokomotivi u Kupu. Sjajan niz prema kojem se rujanski raspored doima kao “dječja igra”.

Međutim, odavno smo se uvjerili da u HNL-u nema “laganice”. Hajduk je na početku sezone dobio tri dvoboja. Namučio se u sva tri, od gostovanja u Puli i Varaždinu do pobjede protiv Lokosa na Poljudu. Nije u tim susretima bilo uvjerljivosti, ali Hajduk je igrao Europu i domaći su dvoboji bili u dubokoj sjeni iščekivanja Vitorije, a kasnije i Villarreala.

Europa je danas prošlost, HNL realnost. Belupo je dvoboj bez ijednog alibija. Nema opravdanja u izostanku Lovre Kalinića, nema alibija u nijednom drugom detalju. Pogreške se više ne praštaju, Dambrauskas mora učvrstiti momčad u svim linijama. - Nismo Manchester City da se vratimo u utakmicu kada protivnik postigne dva pogotka - poručio je Dambrauskas.

Belupo nije ove sezone nijednom postigao dva pogotka u gostima, ali nije ni primio zgoditak! Najbolji gost ovosezonskog HNL-a stiže na Poljud. Četiri susreta čiste mreže, dugih 360 minuta je Belupo bez primljenog pogotka u gostima. Veliki izazov i za majstora kao što je Marko Livaja, a da ne govorimo za Nikolu Kalinića koji od kraja travnja čeka pogodak u bijelom dresu.

Jasno, izazov je za kompletni Hajduk ma koliko na prvi pogled podražaj nije isti kao za europske dvoboje, ali morali su se već hajdukovci prebaciti na domaći kolosijek i pritom shvatiti kako je od sada Belupo ekvivalent Vitoriji ili njima sličnima. Četiri se koraka približavanja vrhu nude Bijelima, ali prvi je uvijek najvažniji. I najteži, jasno.

Belupo je u ovom trenutku najneugodniji suparnik koji može testirati mentalnu i tjelesnu spremnost Bijelih. Nije atraktivan, ali je očito u formi koja izaziva veći respekt nego inače. Međutim, nema razloga dalje ići u dubinu teme, večeras se od Bijelih samo traži pobjeda. Belupo se pokazao kvalitetnim, ali utakmica je primarno u rukama hajdukovaca.

Najava iz Slavenovog kuta, piše Goran Čičin-Mašansker:

Mateas Delić već je neko vrijeme zaposlen u Slavenu Belupu: - Slavko Mešnjak i ja bavimo se skautiranjem, svugdje nas ima - kaže Delić.

Navršio je 34 godine, no i dalje je aktivan u seniorskom nogometu, nastupa za Koprivnicu u Trećoj NL Sjever: - Mučim se i tamo malo, ali o tom potom...

No, tema je Slaven Belupo. Klub za kojeg je Mateas odigrao 301 utakmicu i postigao 41 pogodak iznenadio je sve u Hrvatskoj.

- Iznenađenje je svakako, što se tiče rezultata i trenutačnog plasmana na ljestvici. Mi smo svi znali kakvi su to igrači koje smo dovodili, svi su oni bili među najboljim igračima svojih liga, poput Žuljevića u Marsoniji, Kocijana u Tehničaru iz Cvetkovca, Crnca u Dinamu II. Znali smo koliko vrijede, ali da će ovako eksplodirati, mislim da se tome nitko nije nadao.

Veliku ulogu u cijeloj priči ima trener Zoran Zekić, koji ima kontinuitet rada i jasne zamisli koje zna prenijeti momčadi.

- Ovog tjedna navršila se godina dana otkako je ovaj stručni stožer na okupu, a kontinuitet rada je jako bitan. Trener ima viziju, imamo igrače koji je slijede, tako da je sve posloženo do najsitnijeg detalja, i to daje rezultate.

I ozračje je odlično. - Apsolutno, ne samo u klubu, nego i oko kluba i u gradu, konačno da svi pričaju o Slavenu, o tom drugom mjestu. Baš je lijepo i ugodno.

Delić je bio najzaslužniji za jedinu Slavenovu pobjedu na Poljudu u 25 prvoligaških godina, postigao je jedini pogodak na utakmici odigranoj 24. veljače 2018. Zabio je u 71. minuti i utišao tribine...

- To je meni osobno poslije Athletic Bilbaa najdraža pobjeda i najdraža utakmica. Dogodila se u neočekivanom trenutku, s obzirom na to da je Hajduk bio odmah iza Dinama, i da su ih dobili na Maksimiru kolo prije. Išli smo dolje, “ražanj” je već bio pripremljen, ali na kraju smo ostvarili baš neočekivanu pobjedu. Dali smo sebe maksimalno, Tomo Ivković nas je dobro pripremio, i fizički, i taktički, i svakako. Bila je to nezaboravna noć.

Bilo je i posebnih motiva? - Bivši trener Kopić bio je tada u Hajduku, tako da sam imao motiv više od svih ostalih...

Pogotkom na Poljudu Delić je kompletirao kolekciju golova na velikim hrvatskim stadionima.

- Zabio sam na svim stadionima velike četvorke, dakle na Kantridi, u Gradskom vrtu, na Poljudu i u Maksimiru, tako da je zaokružen poker golova. Sad se gradi Pampas, Rijeka je preselila na Rujevicu, pa je pitanje hoće li itko više to napraviti...

Što vi očekujete od Slavena Belupa večeras?

- Bit će prelijepa atmosfera, to je broj jedan. Dok ti na Poljud dođe 15 ili 20 tisuća ljudi i dok pjevaju, baš uživaš u nogometu, i osjećaš se kao igrač. Mislim da će i Slavenovi igrači, dok istrče sutra, prvo to osjećati, i da uživaju u tome. Hajduk je veliki favorit, svi znamo da se bore za naslov prvaka s Dinamom. Imaju svjetske igrače, prave igrače i veliki su favoriti. Međutim, poznavajući trenera Zekića i njegov stručni stožer, vjerujem da su dobro analizirali protivnika i da će tražiti svoju šansu kroz neke njihove slabe točke.

Hendikepirani su Farmaceuti neigranjem Božića i Solde?

- Kroz cijelu karijeru znam da je obrana stup svega. Nemamo dvojicu standardnih stopera, ali ima u momčadi puno mladića, dobit će svoju šansu i neka igraju, neka uživaju. Mislim da će oni dati svoj doprinos što boljoj prezentaciji na Poljudu.

Nema dvojbe da je na Hajdukovim igračima velik pritisak nakon pet poraza i samo jedne pobjede u posljednjih pet utakmica, dok s druge strane gosti iz Koprivnice stižu rasterećeni. Koliko im to može pomoći?

- Mislim da to može biti dosta velika prednost za Slaven. Svi misle da će Hajduk to riješiti glatko, nitko ništa ne očekuje i što god da naprave, bit će OK. I ja se isto vodim time, neka uživaju na ispunjenom stadionu i u prekrasnoj atmosferi i daju sve od sebe. Na kraju ćemo vidjeti što će biti.

Smatra Delić da mlađi Slavenovi igrači još ne razmišljaju o bodovima i plasmanu: - Njima je bitno da se dobro prezentiraju. U svakom slučaju je lijepo biti ispred Hajduka koji ima 10 ili 20 puta veći proračun od nas, a igračka vrijednost je isto tako znatno veća. Mi nismo primili pogotke na četiri gostovanja, na kojima smo ostvarili tri pobjede. Sigurno da Hajduku dolazi nezgodan suparnik. Neka se naši mladići rastrče i neka pokažu svoj talent - zaključio je Mateas Delić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 21:04