RONALD GORSIC Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Slavodobitni povratak na Maksimir! Dinamo razbio Belupo, prednost pred Hajdukom je sada ogromna

Četiri gola, četiri različita strijelca, na zagrebačkom stadionu u subotu je igrala samo jedna momčad
Piše: Predrag Jurišić, SNObjavljeno: 15. travanj 2023. 21:04

DINAMO - SLAVEN BELUPO 4:0 (Drmić 27., Špikić 33., Ivanušec 45+1., Šutalo 62.)

ZAGREB Stadion Maksimir. Gledatelja: 3181. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Tomas i Novosel. Četvrti sudac: Turčin. VAR: Lovrić. AVAR: Pataki. Delegat: Jurišić

DINAMO: Livaković – Ristovski (od 81. Moharrami), J. Šutalo, Perić (od 72. Živković), Perković – Mišić, Ljubičić (od 73. Menalo) – Špikić, Baturina (od 72. Bulat), Ivanušec – Drmić (od 81. Topić). TRENER: Igor Bišćan.

SLAVEN BELUPO: Čović – Christopoulos (od 46. Martinaga), Božić, Soldo – Hlevnjak, Mioč, Jambor (od 46. Manaj), Marina (od 82. Bašić), Hoxha – Mudražija (od 70. Krušelj) – Perošević (od 70. Krstanović). TRENER: Zoran Zekić.

Žuti kartoni: Mudražija (60 – prekršaj), Soldo (62 – prigovor).

>>> POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Uvjerljivom su, 4:0 (3:0) pobjedom, Dinamovi nogometaši svladali Slaven Belupo i sad imaju, do nedjeljnog jadranskog derbija na Rujevici, golemih 12 bodova više ispred Hajduka. U debiju trenera Igora Bišćana na Maksimiru, Plavi su sve dvoumice odagnali već nakon prvoga poluvremena i na odmor su otišli s tri zgoditka prednosti. Bila je to plava rapsodija u prvih 45 minuta igre, ovaj je put odlična igra bila začinjena i zgodicima, blijedi su gosti zapravo još i dobro prošli u tom gromovitom plavom poluvremenu. Dinamo je izgledao moćno i nezadrživo baš kao protiv Hajduka (također 4:0) i Osijeka (1:1, tada su se Plavi, podsjetimo, gadno napromašivali!), bili su puni energije i čini se da je kriza, igračka i rezultatska, pospremljena u ladice prošlosti.

Slaven Belupo je ove sezone primio 37 pogodaka, od toga čak 14 u četiri utakmice protiv Dinama (1:5, 1:4, 1:1, 0:4)! Koprivničanci su, usporedimo i to, ovaj put u Zagrebu prošli kao i Hajduk prije mjesec i pol dana. Kao da je trener Slavena, Zoran Zekić, "prizivao vraga", podsjetivši nakon kup-dvoboja s Hajdukom trenera Splićana Ivana Leku (koji se žalio na loš travnjak u Koprivnici!), kako je Hajduk prošao na maksimirskom, za igru idealnom travnjaku. Maksimiru. Sad se, eto, i njemu isto dogodilo...

image
RONALD GORSIC Cropix

Već nakon prvog poluvremena posve je bila razbijena koprivnička tvrđava i Dinamovi su igrači na odmor otišli apsolutno zasluženim 3:0 vodstvom! Sve je tada praktički bilo odlučeno, nakon prvih 45 minuta Plavi su uknjižili sva tri boda i nahranili se dodatnim samopouzdanjem i mirnoćom. Početak dvoboja odmah je pokazao kakvu ćemo utakmicu gledati, silna želja i energija Plavih mogla se osjetiti u zraku. Od prve su minute Zagrepčani jurnuli prema vratima gostiju, pritisnuli su ih na njihov dio travnjaka i doista je bilo samo pitanje trenutka kad će gosti pokleknuti.

Već u 8. minuti Koprivničanci su opasno živjeli, ali su i preživjeli Dinamovu opsadu. Mišić je s 12 metara pogodio gredu, potom je Baturina dobro tukao, no vratar Čović odlično je reagirao i obranio je taj udarac. Nizale su se prigode Plavih (Perković, Špikić), a sve su te zgode bile plod smišljenih akcija, vidjelo se da su Dinamovi igrači pronašli formulu za probijanje zgusnute gostujuće formacije.

Mišić i Ljubičić brzim su odigravanjima prema naprijed razbijali Slavenov prvi blok, Baturina je donio onu toliku potrebnu lucidnost u završnim dodavanjima, krilni napadači Špikić i Ivanušec bili su, kao i prva "špica" Drmić, vrlo pokretljivi i ulazilim su u sredinu, ostavljajući tako otvoreni prostor razigranim i agilnim bočnim braničima Ristovskom i Perkoviću, koji se, nakon solidnog izdanja protiv Lokomotive, opet predstavio u dobrom izdanju. Uostalom, prva su dva pogotka Plavih (Drmić u 27. minuti, Špikić u 33.) bila postignuta baš nakon odličnih ubacivanja visokih lopta s bokova Ristovskog i Perkovića. A treći je pogodak Plavih (Ivanušec u prvoj minuti sudačke nadoknade) stigao kao nagrada za prekrasnu akciju koja je prethodila tom zgoditku...

image
RONALD GORSIC Cropix

Slaven Belupo je tek jednom ugrozio Livakovića, bilo je to u 23. minuti. Šutalo se neoprezno poigravao na 20-ak metara od svojih vrata, loptu mu je "ukrao" Hoxha i snažno opalio. No, Dinamov je vratar opet iskazao reprezentativnu formu i zaustavio je tu loptu...

U nastavku je Dinamo, očekivano, podignuo "ručnu kočnicu", ali i u takvom, laganijem ritmu, apsolutno jen kontrolirao zbivanaj na travnjaku. Točnim kratkim dodavanjima Plavi su držali loptu i praktički se odmarali igrajući, no nisu zaboravili ni zaprijetiti. Pa je tako Baturina u 55. minuti sjajno opalio s 30-ak metara, a lopta je odsjela na desnoj vratnici Slavenova gola! Potez za pljesak Dinamova dragulja, koji je bio prvo ime utakmice, iako je ovaj put konkurencija bila žestoka.

Sedam minuta nakon te majstorije, Dinamov je ideolog još jednom asistirao za pogodak, ovaj put Šutalu i mreža gostiju bila je sa ta četiri primljena pogotka napunjena do vrha. U posljednjih 20-ak minuta, koje su se praktički odrađivale i svi su željno čekali kraj, Bišćan je u igru uveo i tinejdžera Morena Živkovića, sina nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Borisa Živkovića. Bio je to debi 18-godišnjeg Živkovića u modrom dresu...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE

90‘ Igrat će se tri minute nadoknade.

89‘ Krstanović je pokušao zabiti utješni pogodak udarcem s ruba 16-erca, no lopta odlazi preko gola.

86‘ Dinamo bez poteškoća kontrolira loptu i čeka završetak, uz poneki novi nalet za možebitnu "petardu" na Maksimiru, gdje je večeras igrala samo jedna momčad.

image
RONALD GORSIC Cropix

81‘ Dvije izmjene Bišćana. Topić i Moharrami ulaze na mjesto Drmića i RIstovskog. S druge strane, Bašić ulazi umjesto Marine.

80‘ Velika šansa za Dinamo! Špikić je sjajno primirio dugu loptu i iskosa gađao suprotni kut Čovića, ali nedostajalo je malo preciznosti.

74‘ Hoxha još jednom iz daljine, ravno u Livakovića. U idućem napadu Manaj je imao odličnu šansu, sam se našao pred vratarom nakon lopte s lijeve strane, no loše je iskontrolirao loptu, pa je Živković lako očistio opasnost.

image

Dario Špikić

RONALD GORSIC Cropix

73‘ Izmjene kod Dinama. Perić izlazi, ulazi Živković. Umjesto Baturine igrat će Bulat, a Menalo će na mjesto Ljubičića.

70‘ Ljubičić je pokušao dalekometnim udarcem s distance, preko gola. Slijede dvije zamjene kod Slavena: Krstanović i Krušelj ulaze, na klupu će Perošević i Mudražija. Bišćan još ništa nije dirao u startnoj postavi.

67‘ Obečavajuća kontra Modrih završila je lošim dodavanjem Ristovskog.

62‘ Soldo je požutio odmah nakon pogotka Dinama, a dvije minute ranije u bilježnicu suca ušao je i Mudražija, koji je skrivio prekršaj iz kojeg su Modri zabili četvrti pogodak.

image

Robert Ljubičić

RONALD GORSIC Cropix

62‘ GOOOOOOL! Dinamo ima 4:0, Josip Šutalo je strijelac! Nakon ubačaja Baturine iz slobodnog udarca s lijeve strane, stoper Modrih najbolje se snašao u skoku. S ruba peterca pogodio je vratnicu, a lopta se odbija u gol pored nepomičnog Čovića.

55‘ Dinamo pogađa vratnicu! Baturina je silovito zapucao s distance, trese se vratnica, ali ne i mreža. Čović je ponovno zaslužan jer skrenuo je loptu, a sreća ga je poslužila kao i u prvom dijelu. Ostaje 3:0 za domaćina.

image

Bad Blue Boysi

RONALD GORSIC Cropix

54‘ Još jedan ubačaj Dinama, ovaj puta u režiji Ristovskog, ali daleko od svih igrača u 16-ercu.

52‘ Akcije na obje strane završavaju izvan opasne zone, nastavak ogleda popraćen je skromnim tempom. Mišić je imao jedan solidan prodor po desnoj strani, ali ubačaj završava u rukama Čovića.

46‘ Počinje drugo poluvrijeme. Kod Slavena je Martinaga ušao umjesto Christopoulosa, a Manaj će na mjesto Jambora.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+1‘ GOOOOL! 3:0 ima Dinamo, Ivanušec je strijelac, a Baturina asistent! Sjajna akcija Modrih kroz sredinu 16-erca, Baturina je potkopao loptu, a sletila je pred peterac, gdje se Ivanušec našao u naletu i prebacio Čovića.

45‘ Igrat će se namjamnje minuta sučeva dodatka.

43‘ Belupo jedva prelazi centar, a i kada to učini, brzo ostaje bez lopte. Mioč je pokušao proigrati Peroševića jednom loptom u prostor, pravovremeno ju je presjekao Šutalo.

image

Nikola Jambor, Martin Baturina.

RONALD GORSIC Cropix

41‘ Ivanušec je zamalo okrnuo svoje sjajno izdanje u prvom dijelu pogotkom, no njegov dalekometni pokušaj završava malo iznad grede, Čović je skrenuo loptu blagim kontaktom.

40‘ Evo posla i za Livakovića! Sjajan udarac Hoxhe s distance, ali vratar Modrih pravovremeno se ispružio na loptu upućenu u lijevi kut. Prvi je to udarac Slavena, Dinamo ih dosad broji devet.

33‘ GOOOOOL! Špikić zabija glavom za 2:0 Dinama!! Perković je ubacio s lijeve strane, a Špikić se najbolje postavio i lagano poslao loptu u suprotni Čovićev kut.

image
RONALD GORSIC Cropix

27‘ GOOOOL! Dinamo vodi pogotkom Josipa Drmića! Sjajno je centarfor Modrih iskoristio poluvisoki ubačaj Ristovskog s desne strane, odlično se snašao pored dvojice čuvara i iz blizine matirao Čovića. Šesti mu je ovo ligaški pogodak u sezoni.

image

Slavlje Drmića nakon pogotka za 1:0

RONALD GORSIC Cropix

26‘ Slaven u posljednjim minutama nešto više s loptom, ali bez konkretnog pokušaja prema naprijed.

21‘ Baturina ubacuje iz slobodnog udarca, ali nitko od Modrih nije se dobro snašao na skoku. Nema udarca, ni promjene rezultata.

19‘ Bez zamjetnih poteza posljednjih minuta... Belupo pokušava zadržati posjed, no visok presing Dinama stvara im dosta poteškoća.

image

Stefan Ristovski, Arber Hoxha.

RONALD GORSIC Cropix

14‘ Nova velika šansa za Dinamo! Špikić je sjajno reagirao na loptu u prostor i izborio se za udarac iz kosa, ali brani Čović. Udarac iz kuta također je bio opasan po goste, Perković je bio najviši u skoku, no Čović još jednom odlično reagira. Zasad je vratar Belupa jedini pozitivan signal momčadi.

8‘ Dinamo pogađa gredu! Mišić je potegao iz ukošene pozicije s 10-ak metara i ciljao suprotni kut, no pogodio je gredu, a u nastavku akcije Mišić je zapucao na odbijenu loptu, no Čović fantastično brani.

5‘ Ivanušec šutira s distance, ali preko gola.

image

Početak susreta

RONALD GORSIC Cropix

1‘ Počeo je ogled na Maksimiru.

18.10: Stigli su sastavi. Igor Bišćan starta s najavljenih prvih 11, dok je Zoran Zekić znatno izmijenjao sastav nakon ispadanja u Hrvatskom kupu protiv Hajduka prošle srijede.U odnosu na polufinale Kupa, Zekić je u početnu postavu uvrstio tri nova igrača. Umjesto Tepšića, Boseca i Crnca zaigrat će Christopoulos, Hlevnjak i Perošević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:28