Zoran Zekić

 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
OSEBUJNI TRENER

VIDEO Zekić opet briljirao: ‘Mi smo baš j**ena stranka! Stanje u momčadi? Smejem se, a plakao bih...‘

‘Bio je moj Dinamo, a sad je moj Osijek? Ja sam u mladosti navijao za Modre, to je bilo normalno‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. travanj 2022. 16:14

Izravna komunikacija uvijek je najbolja, pa smo s radošću dočekali povratak redovitih konferencija za novinare u Slavenu Belupu. Pogotovo kad je pred mikrofonima Zoran Zekić, čovjek koji će rijetko kad potegnuti ‘ručnu kočnicu‘. A s obzirom na to da je u nedjelju koprivnički gost ‘njegov‘ Osijek, tema za razgovor nije nedostajalo.

- Momčad koja je u vrhunskoj formi, ima vrhunske rezultate, vrhunski je vođena. Imaju pozitivu, vjerojatno i imperativ i dosta motiva, moramo biti spremni na to sve. Što se tiče moje momčadi, naših izdanja u zadnje vrijeme i stanja s ozljedama, pokušavam biti pozitivan. Rekla bi ona pjesma ‘smejem se, smejem se, a plakao bih‘, ali dobro, sve je to dio života. Vidjet ćemo u ova dva dana tko će biti na raspolaganju. Nadam se da ćemo pružiti dobru partiju, jer mislim da to dugujemo sami sebi – rekao je Slavenov trener.

Nedavno je bio ‘njegov‘ Dinamo, sad je ‘njegov‘ Osijek, komentirao je kolega, a Zekić je ponudio zanimljiv odgovor.

- Hvala ti što si me malo bocnuo s tim. Mi smo trenutno baš onako, j... stranka. Jer, protiv koga god od favorita da igramo, svi od nas očekuju da praktički ne bi trebali ni igrati. Ja sam rekao da sam dobar dio mladosti navijao za Dinamo, što je u bivšoj Jugoslaviji bilo normalno. Neki su navijali za Partizan, Zvezdu, Velež, a ja za Dinamo. Što se tiče Osijeka, to je moja ljubav, moj klub i moj grad, mislim da to nikome ne moram dokazivati. Ali to sve stavljamo sa strane, ja sam sad zaposlenik i djelatnik Slavena Belupa, i naravno da imam najveću obavezu biti profesionalac i svoje dečke pripremiti na najbolji mogući način. Osijek je veliki favorit, tu nemamo što tajiti, ali igramo doma i moramo dati sve od sebe. Kako će biti na kraju, vidjet ćemo.

Farmaceuti su zapali u proljetnu letargiju, nakon što su osigurali status stigla ih je kriza rezultata koju je popratila kriza pogodaka.

- Protiv Osijeka će to biti još teže, jer oni su najčvršća i najkompaktnija momčad u HNL-u. Mi imamo te probleme i oni nisu od jučer, to nam se ponavlja. Znali smo da je napadača najteže naći. Neke momčadi ih u rosteru imaju dva-tri, a nama Krstanović zbog ozljede nije ušao u pravi ritam i mi još uvijek nismo uspjeli pronaći pravo rješenje. Ne mogu reći da se dečki loše kreću ili da ne žele, ali taj golgeterski gen i te navike, s tim se rađaš, a možeš malo popraviti s nekakvim iskustvom. To nam je sve poznato, ali Bože moj, nećemo sad kukati. Možda u nedjelju pronađemo nekog tko će biti malo raspoloženiji nego dosad.

Uoči Dinama je Zekić kazao kako su ga dva igrača ‘izbacila iz takta‘ na treningu te su izborili početnu postavu. Kaže da sad ima sličnu situaciju.

- Sad me jedno 15 njih izbacilo iz takta! Ne mogu ih promijeniti svih 15, mogu jedino sebe kao sportski direktor smijeniti s mjesta trenera. No, to još uvijek ne želim. Ima tu svega, malo povišenih tonova, malo nervoze, malo neshvaćanja nekih životnih navika. Ali ima tu dosta i mladosti, i ja sam bio u tim godinama svakakav, i sad sam svakakav, ali dobro. Ja uvijek želim reći da mojim igračima nije potreban trener kad sve ide dobro, onda mogu sami sebi pomoći, ali kad dođeš u situaciju da si u krizi, rezultatskoj i svakakvoj drugoj, onda treba pronaći dovoljno mudrosti, pameti i pozitive da se iz toga izvučeš. To je zapravo i u životu tako.

image

Zoran Zekić

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Dakle, dečki su se malo opustili?

- Nisu se opustili nekom svojom namjerom. Bili smo zaista dugo na maksimumu, tri-četiri mjeseca bio sam presretan i prezadovoljan njihovim izvedbama i ponašanjem. Igrali smo jako dobrih utakmica, možda nekad i iznad naših limita. I čim malo to spustiš u nekim postocima, pa to učini drugi, treći, peti, onda to više nije ta momčad kakva je bila...

Kako gledate na bitku za prvo mjesto? Koliko je dobro za cijeli naš nogomet?

- To je savršeno za našu ligu, samo što nije savršeno da ta četvorka financijski i na sve druge načine daleko odmakla od svih drugih. To mi se naravno ne sviđa iz moje pozicije, jer se ne mogu približiti ni s idejama ni s rezultatima da bi mogli nekog ugroziti. Za ligu je to svakako dobro, a komentirati ne bih zaista htio ništa jer se iza svake moje riječi diže prašina. No, ja sam jednostavno samo iskren čovjek. Neka se oni bore između sebe, a mi imamo svojih izazova i problema s kojima se borimo iz dana u dan. Ne samo sad, nego ćemo se boriti i sljedećih par mjeseci, i oko proračuna, i oko kadra, i oko ideja kako će ovaj klub dalje funkcionirati. Rekao bih da smo u ozbiljnoj situaciji, nadam se da i ljudi u klubu to isto tako shvaćaju. Moramo pronaći model da budemo malo kvalitetniji, snažniji, i da onda možemo sami sebe malo više respektirati i sami sebe malo drugačije postaviti na nogometnoj mapi Hrvatske.

Koliko je Osijek slabiji bez Lovrića, Miereza i Žapera?

- Zaista su napravili predobar roster, ne mogu više ni nabrojati koliko imaju napadača. Jednu utakmicu igra ovaj, drugu ovaj, treću ovaj, pa četvrtu zaboraviš da ovaj tamo postoji. Osijek se zaista dobro pripremio za ove trenutke koje smo počeli pripremati dok sam ja još bio tamo. Dolaskom Bjelice i s povećanjem proračuna koji je sad jedno četiri puta veći nego u moje vrijeme, a i onda je već bio puno bolji nego prije.

Imaju 20 i nešto igrača, kvalitetnih, dobro plaćenih. No, to su njihove stvari, ja se moram baviti sa svojim problemima – zaključio je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 09:37