GORAN MEHKEK Cropix
ZANIMLJIV KOMENTAR

‘Zekić je izvukao maksimum, a ne može se očekivati da će jedan igrač sam vući cijelu momčad...‘

Bivši napadač Farmaceuta Renato Jurčec nakon niza lošijih rezultata
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. veljača 2023. 17:49

Da ste bili uporni i na kladionici “trpali” na manje od tri pogotka na ovogodišnje Slavenove prvenstvene utakmice, mogli ste dosad već fino zaraditi. Tri remija i dva poraza upisali su igrači Zorana Zekića, primili su tri, a postigli tek jedan gol, i to protiv Dinama.

- Rezultat kojeg je Slaven Belupo ostvario ove sezone je izuzetno dobar, pogotovo u jesenskom dijelu prvenstva. Ovogodišnji nastavak je na neki način pokvario taj dobar dojam, jer su drugi klubovi uhvatili zalet, poput Istre i Rijeke. Blizu su i Varaždin i Lokomotiva, serija od dva-tri dobra rezultata odmah te može podići za dvije-tri pozicije - kaže Renato Jurčec, nekadašnji napadač i kapetan koprivničkog prvoligaša.

Moraju podnijeti teret

Upozorava kako se trenutačna neefikasnost mora popraviti kako bi momčad ostala visoko na ljestvici.

- Sa 17 postignutih pogodaka je rezultat izuzetno dobar, a ujedno je i daleko najbolji rezultat ostvaren posljednjih godina. Ovako iz daljine, kao bivši igrač i kapetan, mogu reći da simpatiziram Belupo i bilo bi mi drago da na kraju završi na četvrtom mjestu, no za to će sigurno trebati davati barem jedan i pol gol u prosjeku po utakmici, a ne kao dosad, ispod jednog gola po utakmici.

Ističe kako cijeni Zekićev rad.

- Znam ga još dok je bio trener u Maksimiru, i svaka mu čast, razvio se od tih nižih razina do kvalitetnog stručnjaka. S igračkim kadrom nisam baš najdetaljnije upoznat, ali želim mu da završi na četvrtoj poziciji i ponovno izvede Slaven u Europu.

Kako riješiti problem neefikasnosti?

- Igra stvara šanse, donosi golove i kreira rezultat. Ne može se očekivati da će Krstanović sam vući cijelu momčad, a vidim da i manje igra. Momčad mora podnijeti taj teret, primjerice, nitko ne brani ni zadnjem veznom da zabije tri-četiri gola po sezoni. Krilni igrači dali su solidan doprinos, ali i centarfor mora zabiti osam do deset golova po sezoni. Na taj način se stvara rezultat...

Iako trenutačno razdoblje nije baš najbolje za Farmaceute, Jurčec ističe kako navijači ne trebaju već sad klonuti duhom.

- Mislim da je Zekić ipak izvukao maksimum. Činjenica je da je u pet proljetnih kola ostvaren dosta skroman učinak, no Slaven u svakom slučaju ima još razloga za optimizam i vjeru u dobar plasman.

U sljedećem kolu koprivničkog prvoligaša čeka teško gostovanje na Rujevici.

- I Jakirović je krenuo slično kao i Zekić, iz Dugog Sela, i dokazao da i iz nižerazrednog kluba možeš izaći kao kvalitetan trener ako imaš ambiciju i rezultate. Naravno, potrebno je i više povjerenja u takve ljude, a njih dvojica iza sebe imaju rezultate. U ovom trenutku Rijeka je u svakom slučaju u puno boljoj poziciji i u sjajnoj formi, rezultati koje ostvaruju govore da je Jakirović sve posložio na pravi način. Bit će to vrlo zanimljiva utakmica s dosta velikim ulogom za obje ekipe...

Treba vremena

Trenerskim se poslom bavi i Jurčec, no na nižoj razini, trener je u Bistri koja se natječe u Trećoj NL Centar.

- U borbi smo za opstanak. Imam jako mladu i perspektivnu momčad, i kad bih imao dvije godine vremena da ih formiram, bila bi to bez problema momčad za plasman među prva tri-četiri kluba. Mi svaku utakmicu započnemo sa sedam igrača ispod 21 godine, a ostatak lige igra s tri mlađa i još ih vade na poluvremenu. Dobro igramo, stvaramo šanse, ali se teško sastajemo s bodovima. Treba vremena da igrači odrastu kako bi i rezultat bio bolji, pa nas i na proljeće očekuje borba za svaki bod - zaključio je Renato Jurčec.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što je Ivan Leko želio poručiti s izjavom kako nije u Hajduk došao kako bi trenirao juniore? U kakvom stanju splitski klub dočekuje najveći hrvatski derbi protiv Dinama? Je li se u redovima Modrih jedan igrač napokon stabilizirao? Kako je Istra 1961 došla do četvrtog mjesta u prvenstvu i je li to dokaz kako je projekt s Alavesom uspio? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Linker
26. travanj 2024 17:31