Zoran Zekić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
ZANIMLJIV POGLED

‘Zekiću želim da u Slavenu ostane 20 godina, ali sebi je učinio medvjeđu uslugu! A od kluba to nije fer‘

Mile Petković koji je nekoć i trenirao Farmaceute jasno ukazuje na nešto što bi trebalo riješiti.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. lipanj 2022. 12:51

Mile Petković vodio je Slaven Belupo u dva mandata, osvojio je s Farmaceutima treće mjesto u HNL-u, uspješno s njima predstavljao i hrvatski nogomet u Europi. Afirmirao je i čitav niz mladih igrača, koji su kasnije napravili uspješne karijere.

Osvrnuo se Petković na aktualni trenutak koprivničkog nogometnog prvoligaša, u kojem je Zoran Zekić objedinio uloge trenera i sportskog direktora. I raniji su treneri na papiru bili i sportski direktori, ali samo formalno. Zekić je prvi koji je dobio i stvarne ovlasti u kreiranju sportske politike.

- Mislim da Zekić radi dobar posao za Slaven Belupo. Ono što po meni nije dobro, ali ne u Slavenu, nego inače u hrvatskom nogometu, jest da uprave peru ruke i prebacuju priče na trenere. A zna se da kod nas treneri relativno kratko traju da bi mogli graditi viziju o klubu koji mora dalje živjeti 10, 20 ili više godina - rekao je u uvodu iskusni Mile Petković o tome što se trenutačno događa u koprivničkom prvoligašu.

image

Zadar, 190409. Stadion u Stanovima. Susret 26. kola 1. HNL, Zadar - Slaven Belupo. Na fotografiji trener Slaven Belupa Mile Petkovic. Foto: Vladimir Ivanov/CROPIX

VLADIMIR IVANOV/CROPIX Cropix

Nije idealan položaj

U vrijeme kad novac određuje gotovo sve, jasno je da Slaven Belupo nije baš u idealnom položaju kao klub s jednim od najmanjih proračuna Hrvatske lige.

- Problem hrvatskog nogometa je taj što nam sredinom srpnja počinje prvenstvo, a prijelazni rok traje do 31. kolovoza. Počneš trenirati jednu momčad, a pitanje je s kojom ćeš ući u glavni dio lige. Nije to problem samo Slavena Belupa, nego i ostalih klubova, a pogotovo onih koji nisu među vodeća četiri, odnosno tri. Samo bogatiji mogu dugoročnije planirati.

Ističe iskusni stručnjak kako Farmaceutima nedostaje dugoročna, ali i srednjoročna strategija.

Iz sezone u sezonu

I to je situacija koja traje već neko vrijeme, praktički se preživljava iz sezone u sezonu, a prošlog ljeta to je doslovno bilo tako jer je transfer Lovre Zvonareka u redove Bayern financijski spasio klub od velikih problema.

- Zoran Zekić se apsolutno dobro uklapa u Slaven Belupo i vjerujem da može nastaviti s dobrim poslom i ove sezone. Njegove su namjere dobre, pozdravljam taj put rada, no priča u Slavenu, kao i u većini ostalih, je nažalost dosta nestabilna, dok je liga od 10 klubova "prekratka". Slaven Belupon je, recimo, imao sreću da mu se "dogodio" Hrvatski dragovoljac prošle sezone, ali pitanje je što će sad biti s Varaždinom, Šibenikom, Istrom...

Dodao je također Petković kako bi Slavenovu strategiju trebao raditi netko tko je dulje u klubu i tko će u njemu dulje i ostati.

- Zoranu, koji je bio i moj igrač, želim da ostane 20 godina u Koprivnici, ali s obzirom na njegov životni put, mislim da to nije realno. Smatram da nije fer od klubova što bježe od odgovornosti. Hrvatski nogometni savez je odlučio da klubovi prema licenciranju trebaju imati trenera, sportskog direktora i šefa škole.

Dobre namjere

Međutim, u nedostatku kadra ili vizije, kaže Petković, sve se prevaljuje na trenere, bio to Zoran Zekić ili Nenad Bjelica, nebitno.

- Njegove namjere su dobre, put rada pozdravljam, ali i u Slavenu Belupu i u većini ostalih klubova priča je dosta nestabilna. Svi kažu, sad on sam može birati, ali kad si ograničen visinom plaća i ugovora koje možeš dati nekom igraču, onda to baš i nije tako. Po meni nije fer od kluba da jedan čovjek radi oba odgovorna posla, već Slaven treba sportskog menadžera kojem će biti isključivo to zadatak. Pozdravljam Zekićev napor, napravio je uslugu klubu, ali je sam sebi učinio medvjeđu uslugu. Zna on to, neće se ni Zoran, ni drugi koji su u sličnoj situaciji, naljutiti što sam to rekao jer oni su uzeli svu odgovornost na sebe - podvukao je na kraju svoga osvrta Mile Petković.

Dramatičan pad s dvije funkcije

Slaven Belupo je početkom ožujka ove godine, odlukom Uprave kluba, postavio Zekića i na poziciju novog sportskog direktora, objavivši da je on osoba koja će kreirati sportsku politiku i biti, kako se to popularno kaže, “menadžer engleskog tipa”, dodajući da su prvi konkretni potezi novog sportskog sektora “pokretanje skautske službe, produženje ugovora s mladim i talentiranim igračima, te uspostava još bolje suradnje Škole nogometa i prve momčadi”.

Zanimljivo, otkad je Zekić i trener i sportski direktor Belupa, momčad je dobila tek jednu od 11 utakmica u prvenstvu. Prije tog imenovanja, dok je Zekić bio isključivo trener, pobijedila je čak sedam puta u prvih 18 ligaških dvoboja. Slučajnost ili...?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 02:17