VOJKO BASIC Cropix
TEŽAK ISPIT ZA FARMACEUTE

Zoran Zekić ima velikih problema s Dinamom, a posebno je koban Mislav Oršić. Može li prekinuti crni niz?

Slaven Belupo u subotu od 19:30 gostuje kod Dinama koji mu je do sada bio nepremostiva prepreka
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. rujan 2022. 13:10

Otkako je preuzeo vođenje Slavena Belupa, Zoran Zekić napravio je sjajne stvari. Podigao je momčad, afirmirao anonimne igrače i povisio im vrijednost, a klubu donio neophodnu rezultatsku stabilnost. Kvario je račune Hajduku, Osijeku i Rijeci, a jedina crna mačka ostao je Dinamo.

Od dolaska Zekića u Koprivnicu od prije nešto više od godine dana, Farmaceuti su odigrali četiri prvenstvene utakmice s Modrima te su upisali četiri poraza od kojih su tri bila uvjerljiva, a jedan s minimalnom razlikom. Ukupna razlika pogodaka ostvarena u tim susretima bila je 2:13. Brojke sve govore, jasno je da Koprivničanci imaju velikih problema kad je na drugoj strani društvo iz Maksimira.

I ukupni je Zekićev trenerski učinak protiv Dinama dosta skroman. U 18 utakmica ostvario je dvije pobjede, dva remija i 14 poraza uz razliku pogodaka 11:39. Dakako, treba voditi računa i o kontekstu, jer je Zekić bio na klupi Osijeka u vrijeme dok klub iz Gradskog vrta nije plaćao višemilijunske odštete za igrače, a i Slaven je preuzeo kad se klub našao u borbi za ostanak.

Neće grlom u jagode

U prvom nastupu protiv Modrih na klupi koprivničkog prvoligaša, Zekić je upisao domaći poraz rezultatom 1:4. Bilo je to 25. rujna prošle godine, kad su Deni Jurić, Mislav Oršić, Bruno Petković i Duje Čop bili strijelci za goste iz metropole, dok je počasni pogodak za domaćina postigao Alen Grgić.

Dinamo je potom 12. prosinca u Maksimiru slavio s 3:0. Goste je načeo Komnen Andrić, da bi dva pogotka dodao Oršić. Sva tri gola Dinamo je postigao u prvom poluvremenu, Slaven nije imao ni snage ni kvalitete za povratak iz takvog minusa.

Pred ispunjenom tribinom koprivničkog Apaša 20. ožujka ove godine Dinamo je slavio s minimalnih 0:1, a pogodak vrijedan sva tri boda postigao je Oršić u 20. minuti nakon dubinske lopte Josipa Šutala.

Najuvjerljiviji od ta četiri poraza uslijedio je u 2. kolu aktualnog prvenstva, kad je momčad Ante Čačića upisala pobjedu rezultatom 1:5. Iako je Slaven poveo već u 2. minuti golom Marija Marine, koji je spremio odbijanac nakon što mu je Livaković obranio slobodni udarac, gosti su nakon toga postali goropadni te su od 7. do 20. minute poentirali Martin Baturina, Oršić i Drmić, da bi u nastavku trijumf Modrih potvrdili Josip Mišić i Dario Špikić.

Najopasniji je u ta četiri ogleda za koprivničke vratare bio Mislav Oršić, koji je postigao pet pogodaka te upisao i dvije asistencije. Naravno, neće svi Slavenovi problemi u subotu biti riješeni eventualnim zaustavljanjem Oršića, jer Dinamo ima niz drugih sjajnih pojedinaca koji u svakom trenutku mogu kazniti i najmanju pogrešku.

Posljednji od navedena četiri poraza protiv Dinama na neki je način otvorio oči i Zekiću i njegovom stručnom stožeru. Shvatili su da protiv Dinama, pa i protiv nekih drugih suparnika, otvoreni gard može odvesti u propast. Dogodilo im se to i protiv Istre u Koprivnici (0:3), no pouke su izvučene.

Sigurno je da Farmaceuti u subotu protiv Dinama neće srljati grlom u jagode, od Zekića i suradnika može se očekivati oprezniji pristup. Ne klasičan bunker, ali naglasak na defenzivne zadatke svakako. Prema naprijed bi veliki aduti trebali biti krilni napadači Hoxha i Crnac, a tek treba vidjeti tko će od središnjih napadača biti na raspolaganju nakon što su Krstanović, Manaj i Branšteter imali problema s ozljedama proteklih dana...

Zekićeve trenerske pobjede u HNL-u

8 - Istra 1961, Lokomotiva

7 - Hajduk, Inter, S. Belupo

4 - Cibalia, Gorica, Rijeka, Rudeš

3 - Split

2 - Dinamo, H. dragovoljac, Varaždin, Zagreb

1 - Osijek

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:50