Mario Kovačević

 MARKO JURINEC Cropix
ČUVENI DOKTOR ZA SN

‘Bio sam potresen kad sam čuo da ima rak. Nije pametno da nastavi s treniranjem, evo što može biti uzrok‘

Razgovarali smo s Borisom Nemecom, dugogodišnjim liječnikom hrvatske reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. studeni 2023. 16:41

Vijest iz Varaždina da je treneru Mariju Kovačeviću dijagnosticiran karcinom na dijelu plućnog krila šokirala je mnoge u hrvatskom nogometu jer radi se o cijenjenom stručnjaku i odličnom čovjeku kojem svi žele brzo ozdravljenje.

Klub je izvijestio da će Kovačević nastaviti voditi prvu momčad osim ako će morati na bolničko liječenje. Je li to mudro, može li se dogoditi da mu to oteža proces oporavka? O tome smo razgovarali s Borisom Nemecom, čuvenim Varaždincem, dugogodišnjim liječnikom hrvatske nogometne reprezentacije te i sada povremenim članom medicinske ekipe varaždinskog prvoligaša.

- Kad sam pročitao vijest o bolesti Marija Kovačevića bio sam potresen. Čovjek jako dobro radi svoj posao, radi se o iznimno dobrom treneru. To pokazuju njegovi uspjesi. Prva pomisao mi je bila da je jedan od vjerojatnih uzroka stres. Ova bolest po meni zahtijeva sada mirniji život jer ako će biti pod stresom ne znam kako će to dalje ići. Nisam iz te specijalizacije, ali koliko sam u sportu kao liječnik, znam da stres ima veliku ulogu u pojavljivanju takvih bolesti i njihovom razvoju. Znate, ljudi kad su bolesni idu na bolovanje, zdravlje im mora biti na prvom mjestu, a ne posao. Nije pametno da Kovačević nastaviti s trenerskim poslom - kazao nam je Nemec.

image

Dr. Boris Nemec

TOM DUBRAVEC Cropix

On je sjedio na klupi na mnogim utakmicama i Vatrenih i klubova, gledao je trenere iz blizine, jesu li oni nekad na "izvan sebe"?

- Po njihovim grimasama i govoru tijela vidi se da su napeti i pod stresom. Svaki posao ima svoja pravila, ali sportski trener je uvijek u specifičnom psihološkom stanju. Jedan gol ti sve sruši. Kovačević na klupi djeluje mirno, sve guta u sebe, a to nije dobro, zdravije je ono što rade treneri koji skaču, viču, izbacuju iz sebe sve što ih tišti i smeta im - ustvrdio je Nemec koji i dalje gleda svaku utakmicu Varaždina, nekad Varteksa, i tako više od 60 godina.

- Mariju trebaju mir i opuštenost, bolje bi bilo da klub postavi privremenog trenera dok on ne riješi svoj zdravstveni problem. Trening još može voditi, ali utakmicu....

Znamo trenere koji su se liječili od raka i nastaviti raditi s različitim epilozima tih terapija, među njima je bio i Siniša Mihajlović koji je lani preminuo.

- Nažalost i oni koji se ponašaju po savjetima liječnika nekad tragično završe ako je bolest takve prirode što kod Marija, duboko vjerujem nije tako, pa ne možemo reći koliko je to što je radio u Bologni imalo utjecaja na tijek bolesti Siniše Mihajlovića, no zna se zašto postoji bolovanje. Da bi liječenje bili efikasnije. Što se igrača tiče, vjerujem da kad krene utakmica neće razmišljati o tome je li im trener bolestan ili savršeno zdrav. (da)

Linker
24. travanj 2024 20:39