SCREENSHOT
VAR SOBA

‘Čini mi se da je Hajduk doveo Verstappena, ali mu je dao preslab bolid! Dinamo? Ima jedan problem...‘

‘Ne slažem se s onime što je Kalinić rekao, i dalje mislim da on i Livaja ne mogu zajedno.‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 27. siječanj 2023. 09:45

VAR SOBU #1 GLEDAJTE U NASTAVKU:


Prijenos Uživo:

Drugi dio SupertSport HNL-a počeo je prošlog tjedna, a danas je počeo i novi podcast Sportskih novosti pod nazivom ‘VAR soba‘. Svakog petka u 9 sati uživo ćemo analizirati sve najvažnije stvari koje se događaju u hrvatskom nogometu i oko njega. U studiju Hanza medije redovni će nam gost biti proslavljeni nogometni trener Ilija Lončarević koji je tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru oduševljavao hrvatsku javnost svojim analizama. Uz njega će tu uvijek biti i glavni urednik Sportskih novosti, Robert Šola.

Na početku ‘VAR sobe‘ smo komentirali situaciju u Dinamu, odnosno previranja koja se događaju u Maksimiru.

- Uvijek se u svlačionicu prenose frustracije ili ‘dvorske borbe‘ koje u ovome trenutku možemo nazvati ovo što se događa u Dinamu. Ovisi koliko će to utjecati na momčad, koja je do sada dokazala da je karakterno dominantna nad nekim Dinamom iz prošlosti. Nisu imali ni približno toliko oscilacija što se tiče pristupa prema igri i očekujem da će ovi pojedinci imati najmanje posljedica zbog svega što se događa. Dinamo u ovome trenutku, bez obzira na odlaske, svlačionica ima dovoljnu snagu da podnese ovo i nastavi dalje u borbi za naslov - započeo je Ilija Lončarević pa nastavio:

- Očekivanja su bila da će problem biti odmah na početku kao u utakmici s Goricom (0:0). Imali su mali broj utakmica u pripremama, pretrpjeli su gubitke nekih stožernih igrača. Ako pogledamo u prošlost, Dinamo je i tijekom ljeta ulazio u sezonu s problemima u prvenstvu i formu je stjecao tek tamo početkom rujna. Ono što mislim da je problem Dinama je izostanak rizika, imaju dovoljno kvalitete i igrača da ‘‘haklaju‘‘ u protivničkom šesnaestercu, ne može udarac iz vana uvijek sve riješiti - nastavlja naš gost.

Dinamo je u prvoj utakmici nastavka SuperSport HNL-a odigrao neriješeno protiv Gorice kojoj Modri nisu uspjeli postići pogodak. Je li se već u tih 90 minuta vidio nedostatak Mislava Oršića koji je često u takvim utakmicama svojim individualnim potezima rješavao pitanje pobjednika.

- Ne mislim da bi izostanak Mislava Oršića trebao biti problem u Dinamu, jer imaju kvalitetu u Bočkaju, Ivanušecu, Špikiću. Dobro, nisu najbolje otvorili nastavak sezone. Vidjet ćemo kako će odigrati sada s Lokomotivom pa ćemo tek onda moći pričati o formi. Čačić je iskusan trener i nije bez razloga dobio produljenje ugovora i sigurno će znati kako postaviti momčad nakon utakmice protiv Gorice - komentirao je Robert Šola.

U Dinamu se pisalo i o potencijalnom odlasku Arijana Ademija koji je upravi predstavio ponudu koja ga je očigledno ‘zagolicala‘.

- Ne znam na temelju čega je Zdravko Mamić na svojoj presici rekao da Čačić ne cijeni Arijana Ademija? Trener je pitao igrače ima li tko što reći na Mamićevu presicu? Nitko nije imao što za prokomentirati pa tako ni kapetan Ademi. U međuvremenu se pojavila ponuda koja mu je zagolicala maštu, a da napomenemo, nije to prvi put. Za Ademija je dolazilo već pet, šest ponuda pa je i on dobio priliku da sad malo razmisli. Nije pravedno, ali ni istinito govoriti da je on sada posebno revoltiran ili da stvara probleme klubu ili treneru jer ako je netko primjer pravog lidera na terenu, ali i van terena, onda je to Ademi - rekao je Šola, a onda se razgovor okrenuo prema Hajdukovom prijelaznom roku.

- Hajduk je u ovom prijelaznom roku ostao bez pet igrača od kojih je Biuk bio prvotimac, Vuković je redovito ulazio kao zamjena, Atanasov koji se rotirao, a također i Čolina koji je pogotovo pred kraj jesenskog dijela sezone eksplodirao. Izgubili su i Eleza zbog ozljede. S druge strane došao je Yassine Benrahou koji je nešto kratko igrao po drugoj francuskoj ligi, pa je tamo odbio produljiti ugovor, a s druge strane na klupu je došao trener Ivan Leko koji ima etablirani trenerski CV. Primjera radi, to je kao da dovedeš Maxa Verstappena, a dodijeliš mu neki slabi bolid. Hajduk se po meni, mora dodatno pojačati - rekao je Šola, pa je Ilija nastavio.

- Kao što znamo Leko je zavapio da mu treba još igrača. U utakmici protiv Šibenika nisu slavili onako uvjerljivo kao što smo svi očekivali. Neće im lako ići ni sada protiv Istre 1961., a tako će i trebati neko vrijeme da se novi trener adaptira na novi sustav. Čitao sam da je Nikola Kalinić kritizirao nogometne stručnjake koji su tvrdili da on i Marko Livaja ne mogu igrati zajedno, a ja sam spada među one koji se s njim ne slažu. Mišljenje većine ljudi je da su obojica špic igrači koji su naučili igrati slobodno u napadu, a u obranu nisu toliko angažirani. Nitko u HNL-u nema toliku kvalitetu da u obrani igra s osam igrača - komentirao je Ilija, a onda su se okrenuli mlađim naraštajima splitskog kluba.

- Impresionirao je Dominik Prpić - započeo je Šola, pa nastavio:

- Igrao je jesenas četiri minute, pa to ne moramo ni računati. On je u svojem pravom debiju protiv Šibenika bio najbolji pojedinac na terenu i velika je stvar što je Leko od prve minute krenuo s 18-godišnjim stoperom. Pitanje trenera je ima li on ‘‘onu stvar‘‘ ili ne. Što ima veze ako igrač ima manje od 20 godina ako korektno odradi svoj posao - složili su se Šola i Lončarević.

Zanimljiva će biti borba za četvrto mjesto koje donosi Europu, a tu bi značajna mogla biti utakmica koju danas igraju Varaždin i Slaven Belupo.

- Ako Slaven Belupo pobjedi danas u Varaždinu, bodovno je napravio veliku razliku i mislim da ga nitko od ovih bližnjih njemu ne bi mogao stići u toj borbi za četvrto mjesto, ako znamo da su prve tri pozicije rezervirane za Dinamo, Hajduk i Osijek. Ipak, ne treba otpisivati i Rijeku koja će s novim trenerom Sergejom Jakirovićem dobiti na stabilnosti i nastaviti rasti - osvrnuo se Šola.

- Ne bih rekao da je Gorica glavni favorit za ispadanje. Treba malo vidjeti ta pojačanja, novi napadač Tim Matavž, ako je u dobrom stanju, iskusan je centarfor, zabijat će. Ako ne, Gorica je u problemu, nemaju nekoga tko može zabiti pet, šest golova na proljeće. Šibenik ipak ovdje ima prednost jer u napadu imaju Delića i Čopa, uz nove igrače koje su doveli u veznom redu opasniji su po gol protivnika. - zaključio je Šola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 00:35