DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NOVO GOSTOVANJE

Hajduk traži prekid niza koji traje već 16 godina: Čekaju ga poznata lica, ali i momčad prepuna - dinamovaca!

Samo nova tri boda zadovoljit će litavskog stručnjaka i njegovo igrače u utakmici 3. kola
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. srpanj 2022. 07:57

Trinaest dana nakon startne prvenstvene pobjede Hajduk će ponovno u akciju. Pulu je momčad Valdasa Dambrauskasa preskočila uspješno, nije to bila spektakularna predstava Bijelih, ali dovoljna da Istru 1961 baci na koljena. U subotu će Splićani na novo gostovanje, domaćin im je povratnik u elitno društvo Varaždin, a cilj je potpuno isti. Samo nova tri boda zadovoljit će litavskog stručnjaka i njegovo igrače u utakmici 3. kola, pogotovo jer su za pripremu tog dvoboja imali tako dugo razdoblje.

Upozoravajući je, doduše, podatak da Hajduk šest godina nije trijumfirao na prva dva gostovanja u HNL-u. U sezoni 2016./17. slavio je kod Cibalije i Splita, a potom ni jednom uspio dobiti prve dvije ligaške utakmice vani. Možemo otići i dalje pa zaključiti da od 2006., dakle već 16 godina, Hajduk nije trijumfalno riješio oba početna gostovanja, s time da su oba bila izvan Splita. Tada je momčad koju je vodio Zoran Vulić prvo slavila u Čakovcu kod Međimurja, zatim kod kuće svladala Cibaliju, pa u 3. kolu i Kamen Ingrad u Velikoj. Slavili su Bijeli tada u sedam startnih kola, što je niz kakvom se i sada nadaju.

Uloga Zlatka Dalića

Čekat će Splićane u Varaždinu i nekoliko poznatih lica, bivših (i sadašnjih) njihovih članova. Tonio Teklić je nekadašnja Hajdukova nada, 22-godišnjak koji je ovog ljeta završio splitsku epizodu i trajnije preselio u Varaždin u kojem je krenuo u već treću sezonu, s time da je prve dvije odradio na posudbi. On je i jedini bivši igrač Hajduka kojeg je u prva dva kola trener Mario Kovačević uvrstio u zapisnik, no ne i jedini aktualni varaždinski hajdukovac. I Michele Šego je prošle sezone bio jedan od ključnih faktora drugoligaškog Varaždina, a i on je kao i Teklić bio na posudbi iz Hajduka, pa je prije petnaestak dana raskinuo ugovor i potpisao za Varaždin. Uvjeti transfera njih dvojice nisu isplivali u javnost, ali definitivno se ne radi o velikom iznosu. Teklića i Šegu Hajduk nije htio, Varaždin jest, tako da na kraju - svima dobro. Zato je na posudbi s Poljuda još uvijek stoper Luka Škaričić, 20-godišnji momak koji je stigao ove zime. Za razliku od Teklića, ni Šego ni Škaričić zbog ozljeda nisu bili u kombinacijama za nastupe u prva dva kola, a pitanje je hoće li biti spremni i za subotnji sudar s bivšim klubom. Bivši igrači Hajduka su i pomoćni vratar Božidar Radošević te stoper Jakov Karabatić.

image

Tonio Teklić i Herrera Salgado Andris Jesus

DARKO TOMAS Cropix

Da ne zaboravimo, vrlo važan kotačić u funkcioniranju najsjevernijeg člana hrvatskog elitnog ranga je još jedan bivši član Hajduka. Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić je u dresu Hajduka odigrao 40 natjecateljskih utakmica (2 gola), a danas koliko god može, bez službene funkcije, pomaže klubu u kojem je ostavio dubok trag, i kao igrač i kao trener.

Varaždin, od šest klubova izvan kruga velike četvorke, u svojim redovima ima najviše bivših članova Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke. Ukupno njih 13 bilo je u zapisniku Varaždina u prva dva kola, s time da je Filip Mekić (nije odigrao ni minute) bio i u Dinamu i u Osijeku. I bez obzira na te korektne ST-VŽ odnose, Hajduk u subotu ne može računati na lijep prijem na travnjaku, jer je današnji Varaždin prepun - dinamovaca. Čak devet bivših članova maksimirskog kluba kandidiralo je za nastup na startu prvenstva, počevši od prvog vratara Olivere Zelenike pa do prvog napadača Frana Brodića. Nijedan od klubova “male šestorke HNL-a” nema u svojim redovima toliko bivših igrača Dinama koliko ih ima Varaždin...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:06