ZELJKO HAJDINJAK Cropix
U SREDIŠTU POZORNOSTI

Junak-tragičar u derbiju sjevera napravio je najskuplju pogrešku pa priznao: ‘Da, ja sam krivac...‘

Slaven Belupo porazio je Varaždin u 1. kolu SuperSport HNL (0:1), a utakmicu je obilježio vratar domaćih
Piše: Ivica HercegObjavljeno: 21. srpanj 2022. 21:59

Oliver Zelenika (29) na kraju derbija sjevera bio je u središtu pozornosti. Velik dio utakmice bio je uvjerljivo najbolji pojedinac u redovima domaćina, činio je čuda pred svojom mrežom, čak je šest puta izlazio pobjednikom u situacijama "oči u oči". Radio je takve bravure da smo čak na kraju prvog poluvremena njegove obrane uspoređivali s onima iz vremena kada je zavrijedio pozivnicu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Došla je zatim kobna 49. minuta na otvorenju nastavka, trenutak nadahnuća i pogodak Kocijana s gotovo 25 metara.

- Da, ja sam najveći krivac za primljeni pogodak, krenuo sam na loptu, ali sam se prvi prvom koraku pokliznuo. Šteta, jer smo nakon lošeg ulaska u utakmicu izdržali sva iskušenja i otišli na odmor čiste mreže u prvom poluvremenu. Na žalost, u susret nismo krenuli kako smo se međusobno dogovorili mi igrači, niti smo slijedili upute trenera. Neobjašnjivo, uopće nismo bili na nivou koji smo prikazivali u pripremnom razdoblju. Potvrdila je to i analiza utakmice, ali se pokazalo da definitivno možemo puno bolje i više - objasnio je varaždinskim novinarima Zelenika.

Dodao je sljedeće...

- Pomanjkanje čvrstine i trke su osnova od koje moramo krenuti ako želimo opet prema naprijed, to smo pokazivali uspješno u drugoligaškoj konkurenciji. Stoga moramo što hitnije vratiti momčadski duh, u obrani i u ofenzivi mora sudjelovati više igrača. Samo na taj način možemo se pokušati iskupiti za taj početni poraz - rekao je Zelenika, koji je i poslije primljenog pogotka zračio hladnokrvnim reakcijama i samopouzdanjem, do završetka još je najmanje tri puta spriječio goste da povećaju svoju prednost kada je to već svima izgledalo neizbježno.

Inače, u Zagrebačku ulicu stigao je prije dvije i pol godine kada se odlučio za povratak u Hrvatsku nakon inozemnih aranžmana što ih je odrađivao u Nizozemskoj i Poljskoj. Tako je okrenuo novi list u svojoj vratarskoj karijeri koja je počela meteorskim usponom. Njegov seniorski put krenuo je potpuno neočekivano na međunarodnoj sceni kada mu je trener Jurčić dao priliku na gostovanju kod Fole (5:0) još prije 11 godina. Ubrzo je slijedio izlazak na domaću prvoligašku pozornicu, prvo na vratima Dinama i zatim Lokomotive, pa je slijedio odlazak izvan Hrvatske:

- Bio sam nestrpljiv i težio prema ekstremnom. Nije sve tako jednostavno, pokazalo se da si vani samo "jedan od", za razliku od domaćih koji su ipak u prvom planu. Na kraju sam se odlučio za povratak kući, uz iskustvo da sam odlučuješ o svemu dobrome i lošemu što te prati u karijeri.

U Varaždinu se osjeća ugodno, iako je trebalo vremena, puno strpljenja i još više rada da se vrati na veliku scenu. U godini ulaska u Prvu HNL bio je alternacija odličnom Nevistiću:

- Puno ti je lakše kad vidiš da je u konkurenciji vrhunski vratar kakav je tada bio Nevistić.

Sljedeće godine dobio je priliku, ali...

- Na kraju smo ispali, iako smo se borili doslovno do posljednjih sekundi. A proteklu natjecateljsku godinu u prednosti je bio mladi Sentić i zbog kvote mlađih igrača.

Sada je njegova "jedinica", ali nedavno je stigao iskusni Radošević, četiri godine stariji:

- Riječ je o provjerenom vrataru, koji u svojoj karijeri ima puno trofeja i sigurno je poželjno imati takvu kvalitetnu konkurenciju - rekao je na kraju Oliver Zelenika, koji se uvjerio u nepisano pravilo da su najskuplje pogreške upravo na poziciji njegova radnog mjesta čuvara mreže.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:40