Josip Pivarić i Oliver Zelenika

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
OPET PROTIV ‘SVOJIH‘

Može li hit-lice HNL-a stati na kraj Dinamu? ‘Ono što su odigrali može biti prekretnica sezone‘

‘Dinamo je definitivno moj klub, ali da imam neki poseban motiv? Nemam!‘
Piše: Mario DjakObjavljeno: 03. studeni 2023. 21:16

Vratar varaždinskog prvoligaša Oliver Zelenika trenutno je hit golman HNL-a. Brani u fantastičnoj formi, ove je sezone upisao pet “clean sheet” utakmica, odnosno, pet utakmica bez primljenog pogotka.

Ono što je još zanimljivije, tri takve utakmice stigle su u posljednja četiri prvenstvena nadmetanja. Svoj niz svakako će željeti nastaviti protiv svog bivšeg kluba, hrvatskog prvaka Dinama, koji u sklopu 14. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige dolazi na Gradski stadion u Varaždin.

Varaždinska jedinica iznijela je svoja očekivanja za utakmicu protiv Zagrepčana...

- Dinamo je izašao iz onog svog negativnog perioda. Pogotovo nakon posljednje utakmice s Lokomotivom. Onaj tko je malo duže u nogometu zna da su takve utakmice vrlo često prekretnice. Očekuje nas ozbiljna utakmica u kojoj je Dinamo favorit - započeo je Zelenika.

Potom se osvrnuo na igru Varaždina.

- Moramo naći izlaz iz te golgeterske krize. Ako podijelimo ekipu na ofenzivno i defenzivno, defenzivno je to dosta dobro, možda čak i puno bolje u odnosu na prošlu sezonu, ali ništa to ne vrijedi u nekom zbroju bodova jer imamo samo jedan bod više u odnosu na prošlu godinu. Malo je taj napad zakazao, ali svaka sljedeća utakmica je prilika da se to ispravi i s takvim razmišljanjem idemo u utakmicu protiv Dinama - rekao je Zelenika.

Prošle sezone obrana Varaždina bila je druga najgora obrana u ligi s čak 51 primljenim pogotkom. Niti početak sezone nije obećavao, Zelenika je vrlo često vadio loptu iz svoje mreže.

Nisam opterećen

Međutim, dogodila se neka prekretnica i u zadnje vrijeme niže sve više obrana, kao i utakmica bez primljenog pogotka.

- Ne opterećujem se previše s “clean sheetovima”, iako je to naravno najbolja stvar za golmana i obranu, ali neke pretjerane promjene nije bilo. Već se duže poznajemo Jelenić, Pëllumbi i ja te u tom kontinuitetu igramo 50-ak utakmica zajedno. Za sve treba vremena, potrebne su analize i kad je dobro i kad je loše, a tu su i treneri napravili jako veliku stvar - rekao je Zelenika i dodao kako su svi skupa zaslužni za odlične igre u obrani.

Zelenika osim što brani, vrlo često sudjeluje u kreaciji igre Varaždina, jedan je od vratara koji po prosjeku ima najviše dodira na utakmici, te gotovo svaki napad započinje od njega. Preko golmana Varaždin iznosi loptu van, a to je nešto na čemu se itekako radi u klubu.

- Uloga golmana se jako promijenila, svodi se na 70:30, pritom je 70 posto igra, a 30 je taj primarni posao golmana. Meni se to sviđa, volim na taj način sudjelovati, iako je dosta riskantno. Pokazalo se da je to jedna stvar koja je naišla na plodno tlo i kod mene, ali i kod ekipe. Igrali smo tako i prošle sezone, sad je došlo do medija, a to je za igru Varaždina jedan veliki forte i oslonac. Definitivno pomažem dosta obrani na taj način, ali i u izgradnji napada jer kada nema nekog rješenja prema naprijed uvijek imaš neku sigurnu zonu - objasnio je Zelenika i dodao da se nada da će nastaviti tako igrati.

Podsjetili smo već da je Oliver Zelenika nekadašnji golman Dinama, a u nedjelju igra protiv njega. Međutim, tijekom karijere 30-godišnji Zelenika već se puno puta susreo protiv “svojih”.

- Utakmica kao utakmica, nema nekog posebnog motiva. Nije prvi put da igram protiv Dinama, na kraju krajeva igrao sam protiv Dinama u dresu Lokomotive dok sam bio član Dinama. Definitivno moj klub, ali da imam neki poseban motiv? Nemam!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:40